Provladnim aktivistom ne bo uspel hiter prevzem RTVS, kot so si ga zamišljali

Datum:

Včeraj se je prvič sestal programski svet RTV Slovenija, odkar je bila objavljena ustavna odločba. Ta je začasno zadržala izvajanje nekaterih členov novele zakona o RTV Slovenija, ki govorijo o oblikovanju novega sveta zavoda. Odločba določa, da člani programskega sveta RTVS svoje službene obveznosti opravljajo v skladu s pooblastili, ki so jih že imeli, dokler novela zakona ni bila uveljavljena. 

Ustavna odločba, objavljena 20. februarja, določa (po besedah predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča), da svoje službene obveznosti opravljajo v skladu s pooblastili, ki so jih imeli, še preden je bil lani decembra uveljavljen novi zakon. Ustavno sodišče je po besedah Gregorčiča odločilo, na kakšen način si gre razlagati sklep sodišča. Navedlo je namreč, da je prehodno zadržalo samo izvrševanje tistih členov novele, ki se nanašajo na finalno oblikovanje sveta in ostalih organov Javnega zavoda, poroča STA.

Govora je o 23., 24. in 25. členu novele Zakona. Ustavni sodniki so v obrazložitvi pojasnili, da so na takšen način omogočili, da se v obdobju do dokončne odločitve sodišča nadaljuje vodenje, poslovanje in nadzor Javnega zavoda, kot to določata 22. in 26. člen novele Zakona. Obenem se lahko nadaljujejo postopki imenovanja članov sveta, kot to določa novela zakona. Poleg tega je tudi zadržana dokončna uveljavitev ureditve v skladu z novelo.

Predsednik programskega sveta na RTV Slovenija Peter Gregorčič (Foto: STA)

Posledično pa vse do končne razsodbe ustavnega sodišča s svojim delom nadaljujeta tako programski kot tudi nadzorni svet ter odbori, ki so nanju vezani, in s pristojnostmi do uveljavitve novele, dne 27. decembra 2022. Vsi direktorji zavoda vse svoje službene obveznosti opravljajo še naprej, vendar kot kot vršilci dolžnosti. Znotraj svojih pristojnosti sicer opravljajo zgolj tekoče posle, da lahko Javni zavod nemoteno deluje naprej.

Javni zavod beleži presežek prihodkov nad odhodki
Odgovorni uredniki programov in predstojniki preostalih notranjih organizacijskih enot pa na podlagi 26. člena novele Zakona še naprej opravljajo delo, vse dokler jim mandat ne poteče. Programski svet je med drugim obravnaval poročilo zavoda za leto 2022. Naveden je presežek prihodkov nad odhodki (96 tisočakov). Vodstvo zavoda navaja, da so na pozitivne poslovne izide ugodno vplivali nižji stroški dela in prihodki od tržnih dejavnosti, negativno pa nespremenjen znesek prispevka za Javni zavod in dražja energija. Zavod je zapustilo več kot 60 zaposlenih, izplačanih pa je bilo okoli 1,1 milijona odpravnin.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...