Obupani zaposleni na UKC Ljubljana: “Korupcija je v zavodu prestopila vse meje!”

Datum:

“Korupcija v UKC je v zadnjih treh letih prestopila vse meje in zato smo se nezadovoljni uslužbenci UKC (trenutno nas je v skupini 37 – od zdravnikov do medicinskih sester) odločili, da povemo svoje mnenje in tudi opozarjamo na vse težave. Zakaj inkognito? Ker nam je mar in ker si še vedno želimo delati v službi ljudi, kot smo nekateri izmed nas ob Hipokratovi prisegi dejansko mislili,” so v javnem pismu zapisali obupani zaposleni na UKC Ljubljana. 

“Zakaj smo se odločili za ta korak? Prejšnji teden je zasedel Svet zavoda UKC Ljubljana, ki je v delu, zaprtem za javnost, obravnaval forenzično poročilo delovanja UKC Ljubljana. Nekateri med nami smo si oddahnili in naivno verjeli, da bo tokrat vendarle drugače. Zakaj? Ker je dr. Janez Poklukar povsem potihoma ukinil službo notranje revizije, izbran zunanji revizor ni bil dorasel nalogi in posledično bi moralo to poročilo naplaviti vse nepravilnosti,” je uvodoma zapisala ekipa nezadovoljnih zaposlenih na UKC Ljubljana.

Kar jih je sprva zaskrbelo in začudilo, je bilo to, da skoraj ni bilo medija v Sloveniji, ki bi poročal o tem poročilu. “Še vedno upamo, da o tem poročilu niste bili obveščeni,” so zgroženi zapisali. Ekipa obupanih zaposlenih nas želi obvestiti o neizmernem paradoksu, ki je nastal s tem poročilom. “Kot zagotovo veste, je Svet zavoda neke vrste nadzorni organ delovanja UKC Ljubljana. Poročilo je naročil Svet zavoda, da se seznani z morebitnimi slabimi praksami v UKC Ljubljana, in prepričani smo, da je to poročilo naslovilo kar nekaj le-teh,” je še zapisala ekipa.

V koruptivne posle je vpleten tudi v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug?! (Foto: STA)

Zaposleni lahko domnevajo, da poročilo izkazuje tudi sledi kaznivih dejanj – tega ne vedo zagotovo, lahko pa domnevajo. Nenazadnje posedujejo kupico dokazov, ki to potrjujejo. “Kot rečeno, naročnik poročila je bil Svet zavoda UKC Ljubljana – da preveri delovanje predvsem nabave in posledično javnih ter evidenčnih naročil. Do sem vse lepo in prav,” so še zapisali. Naslednji korak direktorja doc. dr. Marka Juga je bil po njihovih navedbah za mnoge med njimi nepojmljiv (nerazumno in nerazsodno). In to je razlog, da so se oglasili in bodo s to prakso tudi nadaljevali, dokler jih mediji ne bodo mogli preslišati.

V sporne posle je vpleten sam generalni direktor Jug?! 
“Torej, po zasedanju Sveta zavoda je spoštovani direktor doc. dr. Jug predal to poročilo Nabavni službi UKC in Pravni službi UKC !? To je približno tako, kot bi čakajočemu na sojenje nadzornik predal informacijo in ključ od sobe, kjer je ves dokazni material, sam pa v vmesnem času šel na malico,” so zgroženo pojasnili. Sprašujejo se o razlogu tega nesmiselnega početja direktorja UKC Ljubljana doc. dr. Juga. “Preprosto so stvari ušle z vajeti!” obupano zaključujejo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki