Prva dama ZDA Melania Trump bo prenovila vrt: Objavljamo načrt, lahko ji sledite tudi vi!

Datum:

Prva dama Melanija Trump je med eno izmed uradnih večerij ugotovila, da vrt potrebuje temeljito prenovo, to pa so potrdili tudi strokovnjaki. Zato se je prva dama Melanija Trump odločila za temeljito prenovo vrta, ki je najbolj prepoznavno in pomembno zunanje prizorišče v ameriški politiki. 

                   

Prvotni vrt vrtnic v Beli hiši je bil zasnovan leta 1962, ko je bil predsednik John F. Kennedy. V vseh petdesetih letih je vrt bil deležen manjših prenov. V tem času so korenine rasle in se razširile, kar je vplivalo na nekatere rastline, večja drevesa pa so ustvarila preveč sence, navaja poročilo. Poleg tega je travnik utrpel trajno škodo zaradi odvodnjavanja in poševnosti, pohodne poti pa so izdelane iz osmih ločenih materialov za tlakovanje – vsak je bil zgrajen ali preurejen med različnimi projekti obnove, poroča CNN.

Projekt obnove vrta bo tako potekal naslednje tri tedne in sovpada skupaj z zaključkom ostalih pomembnih projektov, ki se izvajajo v Beli hiši. Po besedah prve dame Melanije Trump bo vsem bodočim predsednikom na voljo več točk s tehnologijo, ki bodo omogočale predvajanje in snemanje dogodkov, saj je v pismu zapisala, da si želi izpolniti dinamičnim željam za moderno predsedovanje. Čeprav je prva dama obiskovala predavanja arhitekture v domači Sloveniji, se je v tem primeru raje zanesla na strokovnjake in jim prepustila delo pri prenovi. Po besedah predsednika Donalda Trumpa bi tako vrt vseboval svetlejše odtenke rož v belih, rumenih in roza barvah, odstranili pa bodo nekaj dreves.

Načrt novega vrta vrtnic v Beli hiši (Vir: CNN)

Novemu vrtu bo tako dalo poseben čar tudi moderniziran sistem povezave z elektriko, ki bo postavljen pod palete s kamni, ki obkrožajo travnat del vrta. Na novo vzpostavljen sistem nevidnega omrežja bo omogočal veliko lepše in udobnejše mesto za gostitev dogodkov in protokolarne govore. Celoten projekt bo financiran s pomočjo donacij iz Sklada za obnovo National Mall, park po katerem se sklad imenuje pa je znan po znamenitem Kapitolu, obelisku v spomin prvega predsednika Georgea Washingtona in mavzoleju Abrahama Lincolna. Sklad je tako eden izmed glavnih sredstev za obnovo najbolj pomembnih javnih površin v Washingtonu. Po besedah uradnika za obnovo vrta vrtnic tako ne bodo uporabili denarja s strani davkoplačevalcev.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki