Prvih sto dni Trumpovega mandata bo prineslo Američanom več delovnih mest

Datum:

Donald Trump je že pred več  tedni napovedoval velike spremembe v svojem mandatu. Njegov tim za tranzicijo pripravlja seznam nalog, ki jih je mogoče izvesti neposredno s podpisom predsednika države. Prvih 100 dni bo v slogu: napravimo Ameriko spet veliko!

                   

Za spremembo zakonodaje o meji  bo Trump potreboval več časa, pa tudi razmerje sil v Senatu bo naslednje leto tesno, ker bodo izmed 100 senatorskih mest naslednje leto demokrati zasedli kar 48 sedežev in bodo lahko ‘blokirali Trumpove predloge,’ o čemer je poročal CNN. Glede imigracij je napovedal preiskavo vseh zlorab programa za vize, saj poplava tujcev jemlje delo Američanom.

Na področju trgovine bo podpisal namero za odstop od obstoječega transpacifiškega sporazuma, kar bodo nadomestili s poštenimi pogajanji za dvostranski sporazum. To bo prineslo nova delovna mesta in vrnilo industrijo na ameriška tla. Na področju energetike bo preklical škodljive in omejujoče okoljevarstvene prepovedi pri pridobivanju energije in obdržal temeljne elemente socialne politike.

Mednarodni odziv glede transpacifiškega sporazuma
Glede spekulacij o popolni prekinitvi trgovanja ZDA s pacifiškimi in azijskimi državami je ovržen vsak sum, da bi prišlo res do tega, saj Trump tega ni nikoli trdil.  Poudarjal je, da bodo sporazumi spremenjeni ali nadomeščeni z novimi. V tem kontekstu se je oglasil tudi japonski premier Shinzo Abe, ki je potrdil, da bi bil sporazum brez ZDA brez pomena in da sprejemajo pogajanja, saj bi bilo brez  ZDA porušeno ravnovesje med dobičkom in izgubo, kot poroča CNN.

Glavno vodilo mojih načrtov je, da imajo prioriteto interesi ZDA, pa naj gre za izdelavo jekla, avtomobilov ali zdravljenje bolezni. Želim, da naslednja generacija proizvodnje poteka na domačih tleh, v Ameriki. S tem bi ustvarili delovna mesta in blagostanje za ameriške delavce,” je rekel Trump.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...