Putin dosegel, da ima sedaj še daljšo mejo z Natom

Datum:

“In Putinove “želje” so se uresničile. Rusija ima zdaj dolgo mejo z Natom. Kakšna zgodovinska napaka, predsednik Rusije,” se je Janša odzval na turško ratifikacijo finskega članstva v Natu. 

Portal Visegrad24 poroča, da je turški parlament prižgal zeleno luč finskemu članstvu v Zvezi Nato. “Za” je glasovalo vseh 276 turških poslancev, “proti” ni bil nihče. Tako je finsko članstvo odobrilo vseh 30 članic Zavezništva. Sedaj je jasno, da se bo Natu pridružila tudi skandinavska država. Širitev Nata je pravkar postalo dejstvo. Putin je s svojimi ravnanji dosegel prav nasprotno od želenega – da bi se Ukrajina pridružila obnovi ruskega/sovjetskega imperialnega projekta. Poznavalci menijo, da je bila ključna napaka storjena ravno v komunikaciji. Zaradi strahu pred “velikim vodjo” Putin očitno ni prejemal povsem resničnih informacij od svojih podrejenih. Zaprt v svojem informacijskem mehurčku tudi ni bil pripravljen sprejeti tiste prave resničnosti na terenu, ki je pač drugačna od njegove “intimne opcije”, in da bi za vojaško osvojitev Ukrajine potreboval drugačen bojni načrt …

To kaže na Putinovo ignoranco … Tudi zato vojna v Ukrajini ni trajala le nekaj dni ali tednov, ampak se je nepričakovano zavlekla. Prav tako prebivalci Ukrajine okupatorja niso sprejeli z odprtimi rokami, kot so si na Kremlju menda domišljali, da bo. In ravno tako je Putin napačno ocenil, da se bodo z bliskovitim napadom na Ukrajino še bolj pokazale razpoke znotraj Zavezništva in znotraj Zahoda. Zgodilo se je ravno nasprotno – ne le da je Nato bolj konsolidiran kot pred polno invazijo, ampak se celo širi na vzhod! Dogaja se prav tisto, česar si na Kremlju zares ne želijo. Tudi EU ni manj, ampak bolj enotna. In nenazadnje so tu še prebivalci Ukrajine. Pred vojno ideološko in politično močno razdeljena Ukrajina se je strnila okoli predsednika Volodimirja Zelenskega, navdušenje za Moskvo pa je v pretežni meri usahnilo.

Janša v oddaji Arena: rusko govoreče prebivalstvo v Odesi ni za Putina. Rajši bi živeli v EU kot v neki “afriško-ruski uniji”. (Foto: posnetek zaslona)

Rana, ki jo je ukrajinskemu ljudstvu zadal ruski narod, bo skelela še desetletja in preprečevala kakršnokoli tesnejše zbliževanje sprtih strani. Med Ukrajinci in Rusi obstaja veliko družinskih vezi, toda sedaj se dogaja, da se niti posamezni družinski člani, ki prebivajo v Rusiji, ne razumejo s tistimi, ki so ostali v Ukrajini, ko gre za vprašanje trajajoče vojne. In Ukrajinci vedo, kako se živi na Zahodu in kako v Rusiji. Ljudje uporabljajo splet, potujejo itd. Zavedajo se, da tesnejša povezanost z Rusijo pomeni le še bolj siromašno obrobje na račun razvoja velikih mest. Pomeni večjo in ne manjšo centralizacijo ter več korupcije.

Večine ne zanima ruska/sovjetska imperialna mitologija, ampak dostojno življenje!
Ni dovolj “pomahati s sovjetsko zastavo”, da bi prebivalci Ukrajine v želji po obujanju imperialne ideologije klečeplazili do Putinovega predpražnika. Prebivalci Ukrajine želijo zase in za svoje potomce dostojno življenje, prazen imperialni ponos jim ne koristi. To je nedavno potrdil tudi prvak opozicije Janez Janša v oddaji Arena na RTVS: “Kar se Rusov v Ukrajini tiče: bil sem velikokrat v Ukrajini in srečal sem mnogo Rusov, ki živijo tam, recimo v Odesi, kjer je ruska manjšina zelo močna, ampak niso za Putina. Takrat, ko so naredili “balvan revolucije” v Lugansku in v Donetsku, so skušali to narediti tudi v Odesi, pa se je rusko govoreče prebivalstvo uprlo. Rekli so “Mi smo Rusi, govorimo rusko, ampak smo rajši v EU kot v neki afriški ruski zvezi.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...