Kaotične razmere v koaliciji in med poslanci svobodnjakov

Datum:

Čeprav je koalicija želela delovati enotno pred očmi javnosti, je vedno bolj vidno nezadovoljstvo koalicijskih strank nad potezami premierja Roberta Goloba. Še nedavno ga je pred dejstva postavil podmladek Socialnih demokratov, njegova zadnja izjava na Preverjeno pa je še dodatno destabilizirala vladne člane. Pa ne le njih, nekateri pravijo, da se hišica iz kart ruši tudi znotraj Gibanja Svoboda. Iskal naj bi se celo novi premier.

Vedno bolj je zaznati povečano mero nezadovoljstva nad potezami premierja Roberta Goloba in posamezniki iz njegove ministrske zasedbe. Negotovost glede serije napovedanih reform, ki jih spremljajo komunikacijski šumi, premikanje časovnic in celo napovedi Goloba, da do nekaterih reform sploh ne bo prišlo, vse to sproža govorice o možnosti prenove vlade. Dejstvo, da je javno očrnil ministra za finance Klemna Boštjančiča, pa je po poročanju Požareporta Golobu naredilo več škode kot koristi. Danes so visoki predstavniki koalicijskih strank mirijo strasti  “Pričakujemo, da reforme bodo, da bo vlada vsem izhodiščem, ki smo jih zavzeli že na koalicijskih vrhih, sledila in bomo v največji možni meri reforme opravili,” so dejali v SD, kjer je bilo po neuradnih informacijah v zadnjih dneh zaznati precej nezadovoljstva, a tega še niso delili v javnosti, saj želijo predhodno opraviti debato znotraj stranke.

Prepričanje Golobove vlade, da uvede reforme in Slovenijo popelje v “blaginjo”, se je razblinilo. Niso se še dogovorili o enotni zgodbi ali pa je za to kriv komunikacijski šum, vendar od premierja do ministra vsak prihodnje načrte razlaga in interpretira po svoje. Ni čudno, da so se sprožile govorice o trenjih in celo razkolu v poslanski skupini Gibanja Svoboda, katerega posledica bi lahko bil celo odhod dela poslancev iz največje poslanske skupine. V Gibanju Svoboda to odločno zanikajo, češ da ni prvič, da se jih poskuša destabilizirati, vendar Požareport iz svojih zanesljivih virov trdi, da znotraj največje poslanske skupine iščejo novega premierja, vse, da le vlada ne pade.

Razglabljanje in pojasnjevanje svojega zasebnega življenja se Golobu zdi bolj pomembno, kot pa pojasnjevanje ljudem, ki so ga izvolili, zakaj živijo veliko slabše, kot so živeli prej. Slednje očitno ni dovolj pomembno, čeprav to spada med njegove dolžnosti. Kar pa še dodatno očrni njegov moralni kazalec, je dejstvo, da je javno na oddaji Preverjeno očrnil finančnega ministra (ki ga ni bilo poleg, da bi se lahko zagovarjal). Zamenjavo “nesposobnega” ministra za finance Klemna Boštjančiča po poročanju Požareporta že nekaj časa Golobu predlaga tudi Vesna Vuković, enako pa trdi, da Golobova zgodba o zasebnem življenju, ki jo je povedal za javnost, ne drži.

Finančni minister Klemen Boštjančič je napovedal zvišanje davkov. (Foto: STA)

Dejstvo, da Klemen Boštjančič že od vsega začetka ni bil primeren za finančnega ministra glede na njegove »izkušnje« z Adrio, je čudno že dejstvo, da ga je Golob sploh postavil na mesto ministra. Sploh, ko je zagotovil, da bo na vodilna mesta postavil strokovnjake. Torej je morala tukaj odigrati vlogo neka druga Boštjančičeva značilnost, ki pa jo izpostavi tudi Požar, ki je zapisal, da Golobu Boštjančič prav pride “za kakšno dokapitalizacijo energetike, saj naj bi tudi že Golob “spoznal, kar vedo vsi, da za dober biznis Klemen vse podpiše”. Kar je sicer “poznano” iz njegove (Boštjančičeve) dosedanje kariere.”

Golob naj bi nameraval tudi sam oditi s položaja premierja, vendar bi pravočasno namestil “svoje ljudi” na izbrane položaje znotraj podjetij, ki bi potem nadaljevali svoje delo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...