Putin je Macrona posedel za dolgo ovalno mizo, ki je sprožila veliko ugibanj

Datum:

Včerajšnje srečanje Vladimirja Putina in Emmanuela Macrona je sprožilo vrsto šaljivih komentarjev zaradi mize, za katero sta med srečanjem sedela predsednika. Ker sta oba zavzela “čelo” na koncu mize, so zaradi velike razdalje med njima sledila vprašanja, ali se sploh slišita?

                   

Poleg številnih šaljivih komentarjev zaradi ogromne bele ovalne mize med predsednikoma so mnogi namigovali, da razdalja pomeni, da ne kažeta interesa, da želita karkoli rešiti. A kljub vsem humorju, ki je preplavil splet, je srečanje voditeljev trajalo več kot pet ur, kjer sta se pogovarjala o varnostnih zagotovilih, ki jih je Rusija zahtevala od ZDA in Nata.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obiskal Moskvo v času, ko Zahod obtožuje Rusijo, da namerava izvesti invazijo na Ukrajino, zaradi česar je po poročanju medijev na meji veliko število vojakov. Macron je po pogovorih ocenil, da še obstaja možnost, da se najde mirna pot. “Zdaj moramo vsi najti mirno pot v Evropi in pot stabilnosti, za to še obstaja možnost in čas,” je na skupni tiskovni konferenci dejal Macron.

Za mizo sta sedla brez predhodnega rokovanja
Slika, kjer predsednika sedita z velike razdalje, je postala viralna, nekateri pa so celo napisali  scenarij, kako je njun pogovor sploh potekal, da sta morala vpiti, da sta se slišala. Kot poročajo mediji, sta upoštevala omejitvene ukrepe zaradi novega koronavirusa. Brez rokovanja sta se usedla vsak na svoj konec dolge bele mize. Gre za format, ki ga je Vladimir Putin v luči pandemije nedavno sprejel ob srečanjih s tujimi veljaki.

“Ta razprava se lahko začne v smeri, v katero moramo iti, to je proti deeskalaciji,” je dejal Macron ob začetku srečanja v Moskvi. Dodal je, da želi “začeti kolektivno graditi koristen odziv za Rusijo in vso preostalo Evropo”. Francoski predsednik je izrazil upanje, da se bo s tem odzivom “izognil vojni” in “zgradil elemente zaupanja, stabilnosti in prepoznavnosti za vse”. Po njegovih ocenah so trenutne razmere v Evropi kritične in zahtevajo izredno odgovornost. “Vidim, koliko truda vlaga sedanje francosko vodstvo za rešitev vprašanja varnosti v Evropi, predvsem za rešitev krize na jugovzhodu Ukrajine,” je medtem dejal Putin. Meni, da imata državi skupne pomisleke glede varnosti v Evropi.

Pogovori med predsednikoma so se po treh urah nadaljevali na delovni večerji, po koncu srečanja pa je predvidena novinarska konferenca, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Macron je prvi zahodni voditelj, ki se je srečal z ruskim predsednikom, odkar so se napetosti med Rusijo in Zahodom decembra lani začele stopnjevati. V torek bo odpotoval še v Ukrajino na pogovor s predsednikom države Vladimirjem Zelenskim.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...