Putin presenetil z izjavo: Američani so edina svetovna velesila

52
Foto: EPA

Ruski predsednik Putin je priznal: Američani so edina svetovna velesila. Nenavadno priznanje je izustil na gospodarskem forumu v Sankt-Petersbrugu. Med drugim je tudi povedal, da je Rusija pripravljena in si želi sodelovati z Združenimi državami. Na račun Američanov je seveda izustil tudi kakšno kritiko. 

Putin je svoje kritike ponovno utišal z izjavo, da svet potrebuje velesilo, kot so Združene države, vendar da se ZDA prepogosto mešajo v zadeve, ki se jih ne tičejo, svet poučujejo, kako mora živeti in da preprečujejo izgradnjo dobrih odnosov z Evropsko unijo.

Odgovoril je tudi na novinarska vprašanja o svoji domnevni podpori republikanskemu kandidatu na ameriških predsedniških volitvah, Donaldu Trumpu. Spomnimo, pred časom je po svetovnih medijih zakrožila novica, da naj bi Putin podpiral Trumpa, sedaj pa je to zanikal. Putin je navedel, da je Trumpa opisal kot živahno in zanimivo osebnost, ki je v določenem trenutku izrazila željo po normalizaciji odnosov med ZDA in Rusijo, poroča Večernji list.

“Gospod Trump trdi, da je potrebno obnoviti rusko-ameriške odnose. Ali je v tem kaj slabega? Saj to vsi pozdravljamo, ali ne?”

Hillary Clinton, vodilne kandidatke za predsednico ZDA, ni hotel veliko komentirati. Povedal je, da z njo do sedaj ni imel veliko stikov, da pa je imel zelo topel odnos z njenim soprogom, nekdanjim predsednikom Billom Clintonom, ki mu je v času začetka njegovega predsednikovanja veliko pomagal pri zunanji politiki. Clinton naj bi Rusijo in Putina osebno tudi spoštoval.

Ž.K.