Putin uživa v provokaciji ZDA: Dva dneva zapored ob obalo Aljaske poslal dva ruska bombnika

Datum:

Dva ruska bombnika tipa Tu-95 “Bear” sta se v ponedeljek na razdalji 160 kilometrov približala obali Aljaske, zato sta ju prestregli dve ameriški bojni letali F-22, ki sta ju po navedbah Fox News med letom spremljala kar 12 minut, dokler prva nista obrnila smeri leta in se napotila nazaj proti svoji bazi v vzhodnem delu Rusije, naslednji dan pa je ruska bombnika preverjalo še izvidniško letalo E-3. Kot vidimo, gre za provokacijo Rusije, ki pa v tem tednu zdaleč ni bila edina. 

                   

Incident se je po poročanju Breitbarta dogodil približno 160 kilometrov jugozahodno od letalske baze Elmendorf na Aljaski. Pri tem pa je potrebno pripomniti, da gre pri bombniku tipa Tu-95 “Bear”, ki lahko prevaža večjo količino tovora, vključno z jedrskim orožjem, za star model letala, ki je glasen in kot tak več kot pripraven za vzbujanje pozornosti.

Foto: epa

Gre za prvo približanje ruskega bombnika ameriškemu zračnemu prostoru od 4. julija 2015 dalje, ko je par ruskih bombnikov letel ob obalah Aljaske in Kalifornije. Od leta 2007 so ZDA prestregle okoli 60 ruskih bojnih letal.

Foto: epa
Foto: iStock

Bombnika sta se vrnila tudi v torek
Drugi dan po prvem preletu, v torek, sta se ruska bombnika ponovno vrnila ob obalo Aljaske in se tokrat kopnu aljaških Aleutskih otokov približala na razdalji 58 kilometrov. Američani tokrat niso poslali nobenega bojnega letala tipa F-22, ampak E-3 Sentry letalo za zgodnje opozarjanje, ki je preverilo, ali pod njima leti tudi kakšno drugo letalo. Prav tako kot dan prej sta se tudi tokrat bombnika Tu-95H vrnila v rusko bazo, ki se nahaja okoli 1600 kilometrov stran.

Foto: iStock

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...