“Putinov veliki medved” lomasti po vzhodni Evropi – kako ga ustaviti?

Datum:

Rusija kaže vedno več poguma pri svojih vojaških aktivnostih, česar pa se bojijo nekatere države v vzhodni Evropi. NATO si prizadeva omiliti njihove strahove preko večje prisotnosti svojih vojakov na njihovem državnem ozemlju. Ob tem se zdi ključno sodelovanje več držav zavezništva.

Rusija v vzhodni Evropi, še zlasti na območju Baltika, izvaja svoje vojaške manevre, ob tem pa zagotavlja, da se Zahod nima česa bati. Vendar pa takšna zagotovila Nata ne prepričajo. Kot razlog za to se lahko navede rusko zasedbo Krima in vojaško vmešavanje na ukrajinskem vzhodu. Obenem Rusi pravijo, da se “rusko grožnjo” izpostavlja predvsem kot podporo financiranju vojaških programov na Zahodu.

Rusija s svojim početjem vzbuja mnogo strahu
Številni primeri prestrezanja ruskih vojaških letal kot tudi podmornic dišijo po novi hladni vojni. Ena najbolj znamenitih tovrstnih ruskih provokacij je bilo tudi približanje ruske bojne ladje britanski obali, vendar pa Rusija s svojimi hudimi gospodarskimi težavami v današnjem času ni več kot senca Sovjetske zveze, ki je igrala vlogo nekakšne protiuteži zahodnemu svetu. A navkljub vsem svojim šibkim točkam Rusija s svojo nepredvidljivostjo vzbuja kar nekaj strahu med Romuni in Bolgari, še zlasti pa na Poljskem ter v baltskih državah, zato se je zveza že odločila vojaško podpreti te države.

“Vzhodnoevropski medved” lomasti na vzhodu kontinenta, treba ga je preplašiti  
Iz tega razloga bodo Američani svoje brigade poslali v vseh šest držav. NATO naj bi s tovrstnimi potezami “vzhodnoevropskemu medvedu” dal vedeti, da se z njim ne gre igrati. Ob tem pa se zdi pomembno, da ni celotno breme teh vojaških aktivnosti na plečih ZDA, ampak se v program vključijo tudi druge članice zveze. Ta bo sicer vključeval 4 bataljone, sestavljene iz pripadnikov različnih narodnosti, ki bodo razporejeni med baltske države in Poljsko, vsak izmed njih pa bo štel po tisoč vojakov. Govora je predvsem o mehanizirani pehoti.

Vladimir Putin (Foto: epa).
Vladimir Putin (Foto: epa)

Naj Putin vidi, da je Nato enoten in povezan! 
Natove enote bodo vodile različne članice, v načrte pa so vključena različna tehnična sredstva, in sicer tako oklepna vozila kot tudi manjše število tankov. Na Poljskem bodo Natove enote vodile ZDA. Sodelovanje različnih držav kaže predvsem na kohezijo, dovolj hitro ukrepanje ter izvrstno medsebojno sodelovanje, kar je zelo pomembno za učinkovito odvračanje ruske agresije, saj vse kaže na to, da Rusija postaja bolj pogumna pri svojih vojaških potezah in da bo naredila vse, da bi dosegla zastavljene cilje na stari celini, piše BBC.

Rusija v Kaliningradu že rožlja z orožjem 
Poljsko in baltske države pa skrbijo še zlasti eni zadnjih manevrov ruske vojske na območju Kaliningrada, kjer je največja država sveta že namestila svoj raketni sistem Iskander-M, katerega izstrelki lahko dosežejo večino krajev na Poljskem, saj nesejo 500–700 km daleč. Poljska pravi, da je takšno dejanje nesorazmerno s tem, kar v vzhodni Evropi počne zveza Nato, medtem pa Rusija miri, da gre za manevre, povezane z urjenjem ruskih vojaških sil, in da se ni treba ničesar bati. Obenem je znano tudi to, da Rusija v vzhodni Evropi tesno sodeluje z Belorusijo, s katero bi se skupaj zoperstavila Natu v primeru konflikta med stranema.

Jure Novak

Sorodno

Zadnji prispevki

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 18. in 13. marcem prireja...

Predstavitev nove knjige o komunističnih zaporih in taboriščih med leti 1945 in 1954

Študijski center za narodno spravo vabi na predstavitev znanstvene...