Putinova vojna Rusijo pripeljala na rob ekonomskega kolapsa

Datum:

Plinska vojna z Evropo, gospodarska recesija in tečaj rublja, ki je ušel izpod nadzora, so močno oškodovali ruski proračun. 

Konec julija je zvezna blagajna zabeležila dvomestno znižanje prejemkov od vseh ključnih davkov, njeni skupni prihodki pa so se medletno zmanjšali za 26 odstotkov, izhaja iz podatkov, ki jih je v sredo objavilo ministrstvo za finance. Kljub stabilnemu izvozu nafte so se rente surovin medletno zmanjšale za 22 odstotkov na 771 milijarde rubljev, poroča Moscow Times.

Izvoz Gazproma je zaradi zmanjševanja izvoza v Evropo, padel na raven iz začetka 80. let 20. stoletja. Konec meseca je bilo v proračunu zbranih pičlih 57,3 milijard rubljev izvoznih dajatev za plin, kar je najmanjša vsota od koronakrize. Za primerjavo: junija je znašala 217,4 milijarde rubljev, maja – 199 milijard rubljev, aprila – 234 milijard rubljev.

Kupna moč Rusov bo še naprej strmo padala. Na fotografiji so rubeljski kovanci. (Foto: Pixabay)

Po davkih na nafto in plin so padle pristojbine iz sektorja gospodarstva, ki ni povezan s surovinami. Za 40 odstotkov nižji kot leto prej so bili prejemki DDV, drugi največji vir prihodkov države. Proračun je zbral 493 milijard rubljev domačega DDV in 193 milijard od uvoženega blaga. Trošarine so se znižale za 26 odstotkov na 62 milijard rubljev; dohodnina – za 32 odstotkov, na 129 milijard rubljev.

V takšnih razmerah preostane edini preizkušeni recept – devalvacija rublja
Poskusi vzpostavitve vzporednega uvoza niso prinesli proračunskih rubljev od carine: uvozne dajatve so padle za 60 odstotkov, trošarine pa za 44 odstotkov (na 32 oziroma 7 milijard rubljev). Proračun je doživel katastrofalen zlom prihodkov. Po zbranih 1,761 bilijona rubljev davkov je vlada povečala porabo za 17 odstotkov na 2,653 bilijona rubljev.

Posledično je imela zakladnica do konca meseca primanjkljaj v višini 892 milijard rubljev, kar je enako 33 odstotkov mesečnega proračuna. Z drugimi besedami, vsak tretji rubelj, ki ga je porabila vlada, je ostal brez davčnih prihodkov. V takšnih razmerah morda preostane edini preizkušeni recept – devalvacija rublja.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...