fbpx

Rusko gospodarstvo se bo letos zaradi sankcij in vojne skrčilo za 15–20 odstotkov

Ruskemu gospodarstvu se letos obeta 15-20 % krčenje zaradi vojne in sankcij. Naftni gigant Lukoil. (Foto: epa)

Rusko gospodarstvo se bo zaradi vojne v Ukrajini in evropskih sankcij v letošnjem letu skrčilo za okoli 15 do 20 odstotkov. 

Nujna bo največja omejitev zaposlovanja vse od obdobja pandemije covida-19. In kot kaže, je to šele začetek hudega kriznega obdobja. Potrebno je še omeniti, da so ključna področja ruske industrije odvisne od uvoza strojev iz zahodnih držav. Sankcije so to možnost zablokirale, kar bo privedlo do propadanja proizvodnje, poroča Polska Agencja Prasowa.

Recesija pa bo močno prizadela tudi komercialni in storitveni sektor. Sankcije so namreč zamrznile dostop potrošnikov do dela blaga in uslug, kar je povezano s pomanjkanjem izdelkov. Posledično narašča inflacija ter pada kupna moč prebivalstva. Evropski embargo na nafto pa bo te negativne procese le še pospešil, ker gre za skoraj 40 % ruskega izvoza.

Kupna moč Rusov bo še naprej strmo padala. Na fotografiji so rubeljski kovanci. (Foto: Pixabay)

Tudi v primeru ruskih valutnih rezerv obstajajo resne težave. Te so deloma zamrznile članice EU, na podoben način pa je ravnala tudi ameriška oblast s premoženjem v ZDA. Ima pa Rusija razmeroma velike zaloge zlata, ki pa ga bodo lahko uporabile za trgovanje zlasti s Kitajsko in Indijo. Navkljub vsemu gre pričakovati stabilen tečaj rublja.

Konec kupovanja ruskih surovin šele leta 2023
Težava je zlasti v tem, ker članice EU še vedno kupujejo ruski plin in nafto, kar Rusiji omogoča dostop do tujih valut. Konec kupovanja ruskih surovin je napovedan šele za leto 2023. Prav tako Rusija ne uvaža več precejšnjega dela potrošniških izdelkov, zato beleži velik presežek trgovinske bilance, kar teoretično krepi valuto. Obenem je Rusija po prvotnem šoku vpeljala nadzor kapitala, kar onemogoča prodajo finančnih sredstev.

Domen Mezeg