Quebec uvaja zdravstveni davek za necepljene proti covidu-19

Datum:

Prebivalce kanadske province Quebec, ki se ne bodo cepili proti covidu-19, čaka dodaten davek na zdravje. Quebeška stopnja cepljenja je sicer nad kanadskim povprečjem.

V Kanadi je polno cepljenega 78,1 odstotka prebivalcev, v Quebecu 78,2 odstotka. Navkljub relativno visoki stopnji cepljenosti pa so se tako v državi kot provinci v zadnjem mesecu spopadali z najhujšim valom okužb v zadnjih dveh letih. Na samem višku 5. vala so v 7-dnevnem povprečju našteli več kot 40 tisoč okužb na dan. Za primerjavo, med 3. valom okužb, ki je predstavljal vrhunec pred 5. valom, je bil rekord nekaj več kot 9 tisoč okužb v enem dnevu.

V Quebecu pa imajo te dni najvišje število smrti, povezanih s covidom-19 v državi. To naj bi bil tudi razlog, zakaj je quebeški premier Francois Legault v torek, 11. januarja 2022, naznanil, da bodo necepljene v provinci udarili po denarnici.

V Quebecu je necepljenih 12,8 odstotka prebivalcev province, ki pa naj bi po poročanju BBC predstavljali skoraj tretjino vseh hospitaliziranih. Ostalih, nekaj čez dve tretjini hospitaliziranih, je cepljenih. Na intenzivni negi je 45 odstotkov vseh pacientov necepljenih, 55 odstotkov je cepljenih. Po zveznih podatkih je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 do prvega januarja 2022 prejelo 85 odstotkov prebivalcev Quebeca.

Ker so se cepljeni prostovoljno žrtvovali, morajo necepljeni plačati

Legault je na novinarski konferenci povedal, da bodo morali ljudje, ki niso prejeli prvega odmerka cepiva, plačati “prispevek”. Višina “prispevka” še ni določena, a po besedah Legaulta naj bi šlo za “znaten” znesek. “Mislim, da gre na tej točki za vprašanje pravičnosti do 90 odstotkov prebivalstva, ki se je žrtvovalo,” je pojasnil Legault. “Mislim, da smo jim dolžni take vrste ukrep.”

Premier kanadske province Quebec Francois Legault s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom (Foto: EPA)

Quebec po vsem sodeč gre po stopinjah Francije in se trudi necepljenim na vsakem koraku otežiti vsakdanjik v prepričanju, da bodo necepljeni le popustili in se cepili. Pred dvema tednoma so iz tega razloga necepljenim prepovedali vstop v državne trgovine s kanabisom in alkoholom. Iz istega razloga je francoski predsednik Emmanuel Macron v intervjuju za Le Parisien 4. januarja 2022 povedal, da, kar se tiče necepljenih, jih res želi razjeziti. “In s tem bomo nadaljevali do konca. To je naša strategija,” je bil odkrit Macron, ki je poudaril, da so necepljeni manjšina, ki jo bo njegova administracija nadlegovala z vsemi razpoložljivimi sredstvi, zato da se cepijo.

V provinci je sicer še vedno v veljavi policijska ura, ki traja od 22. do 5. ure, bolnišnice v Montrealu pa se bližajo polni zasedenosti, zaradi česar so že začeli omejevati s covidom-19 nepovezane primere. Več kot 200 primerov okužbe je bilo zabeleženih tudi med brezdomci ravno v času hudega mraza in velike gneče v zatočiščih za brezdomce.

Denarne kazni tudi za grške upokojence

Quebec pa ni edini kraj, kjer necepljenim grozijo z denarnimi kaznimi zaradi njihove nepripravljenosti, da se cepijo s cepivom, ki je uradno še vedno v postopku testiranja. Grki, starejši od 60 let, bodo od januarja 2022 dalje morali plačati sto evrov vsak mesec, dokler se ne cepijo. Po drugi strani v Singapurju od necepljenih pacientov s covidom-19 zahtevajo, da sami pokrijejo račun zdravljenja.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...