Rajgljeva toži o divji komunikaciji, sama pa druge označuje za stekle pse

Datum:

Pravnica, pomembna igralka na področju t. i. civilne družbe (Pravna mreža, Mirovni inštitut) in antikapitalistična aktivistka Barbara Rajgelj je nekakšen vseslovenski simbol levičarske hinavščine, sprenevedanja in ideološke zaslepljenosti. Pred kratkim je v pogovoru za Odlazkov Večer potožila o “okrutni komunikaciji” v Sloveniji. Ironija!

                   

Kot jo je opozoril uporabnik tviterja: “Ne moreš sam označiti drugače misleče za “stekle pse”, potem pa filozofirati o “okrutni komunikaciji”.” Rajgljeva je namreč v intervjuju za Večer kot nekakšno apologetsko točko vladnega sveta za preganjanje sovražnega govora rekla, da smo “postali družba najbolj grobe, celo okrutne komunikacije”.

“Nisem ena od tistih, ki so prepričani o obstoju posebne kleti. Mislim, da je stvar veliko hujša: ta klet se je naselila že skoraj v vsako slovensko hišo.” Seveda je namigovala na imaginarno SDS “klet”, ki v resnici obstaja le v glavah skrajnih levičarjev. Zanimivo pa je, da očitno Rajgljeva “okrutno komunikacijo” vidi le na desnici. Dokaz za to je, da očitno svoji “strani” velikodušno spregleda takšno divjo komunikacijo, da je nihče na uradni desnici ni sposoben. Prav sama je namreč – kot jo je spomnil uporabnik – govorila o “steklih psih”.

V tvitu je namreč napisala: “Stekli psi natikajo Nežo Kogovšek na udbovsko palico zaradi neke aplikacije, ki jo imamo v Sloveniji že 10 let pod imenom Spletno oko” [Govora je seveda o zloglasni ustavni sodnici Neži Kogovšek, ki je v preteklosti sodelovala s skrajno levim Mirovnim inštitutom, danes pa sodi o tem, kaj je v Sloveniji skladno z ustavo in kaj ni].

To pa ni bil prvi primer “divje komunikacije” s strani Rajgljeve. Spomnimo, v oddaji razvpite Jelene Aščić je namreč pred leti kot “preiskovalka” sovražnega govora na Mirovnem inštitutu dr. Barbara Rajgelj zatrdila, da so najbolj sovražni ljudje, “ki imajo vse, tako kot so beli, zdravi, dobro situirani starejši moški, ampak mislijo, da jim pripada več”. Gre za izjavo, ki je hkrati seksistična, ageistična, kot tudi rasistična in resnično zelo dober primer, kako se je skozi leta razkrajal standard javnega diskurza v Sloveniji.

Hinavščina ji ni tuja

Neverjetna hinavščina, ki jo Rajgljeva kaže v odnosu do presoje družbene komunikacije, je sicer modus operandi sodobne levice. Rajgljeva konec koncev podoben “sloves” kaže tudi v drugih panogah. Velja za eno najbolj zavzetih levičark, ki protestira proti “izkoriščevalskemu” kapitalizmu. Prek družabnih omrežij se tako spravlja na vse, ki po njenem zaslužijo preveč in po njej sporen način. Zanimivo pa je, da sama v praksi več kot očitno nima nič proti dobremu zaslužku. Davčni strokovnjak Ivan Simič je namreč razkril, da se na njen transakcijski račun ne steka le denar od profesorske plače, saj je tudi solastnica zavoda in gostinskega podjetja, ki s petimi zaposlenimi zasluži kar 700 tisoč evrov. Pri tem pa celo poudarja, da je mogoče, da so Rajgljeva, njeno podjetje Normala d.o.o. in njen zavod Open zanimivi za Furs in Urad za preprečevanje pranja denarja.

Do razkritja je prišlo potem, ko se je – še z enim primerom “divje komunikacije” – spravila na “belega, starejšega moškega” Ivana Simiča in zapisala: “30-letna neetična tradicija piscev zakonodaje se nadaljuje: marca napišeš zakon, aprila ga razlagaš na sem/webinarju, oktobra teoretiziraš na dnevih pravnikov, januarja pišeš naročena pravna mnenja, maja predlagaš spremembo zakona. Je pa takšna praksa v tem času še bolj zavržna,” je podučila davčnega strokovnjaka, pri tem pa zanemarila dejstvo, da Simič za pisanje zakona ni dobil niti evra. Predavanja pa Simiču predstavljajo eno njegovih dolgoletnih dejavnosti.

Simič na podani očitek profesorice ni ostal tiho in ji je odgovoril: “Spoštovana ga. Rajgelj, splet pravi, da ste profesorica na FDV, solastnica zavoda in gostinskega podjetja, ki s 5 zaposlenimi zasluži 700 tisoč evrov. Gostinci pravijo, da je to nemogoče. Poleg tega imate za 260 tisoč prejetih računov za storitve, plačo menda iz proračuna. Zanimivi ste za moj blog.” Obregnil se je tudi ob bilanco njenega podjetja in zapisal: “Spoštovana ga. Rajgelj, greva na bilanco vašega podjetja konec 2018: nepremičnina v vrednosti 84.787 evrov. Upam, da ni stanovanje, v katerem živite, ker potem morate plačevati boniteto. Kolikor vem, lokal je v najemu od Mestne občine Ljubljana. Na TRR ste imeli 84.993 evrov,” je poudaril in pristavil, da je res lepo biti profesor FDV.

V obrambo Rajgljevi se je odzval eden njenih somišljenikov in pristavil: “Od kdaj je 2.000 € dnevno visok promet za središče Ljubljane?” Tudi na to je Simič odgovoril: “Vi in vsi tisti, ki prikimavajo vašim izračunom, ste Finančni upravi Republike Slovenije dali normativ za ugotavljanje prihodkov za lokale v Ljubljani – 2.000 evrov dnevno. Upam, da veste, kaj pomeni cenitev davčne osnove. Meni gostinci v davčnih pregledih navajajo nižje zneske.”

Avbelj: “Vi ste oblast”

Lahko bi dejali, da Rajgljeva na nek način kaže skoraj oblastniško aroganco pri dojemanju resničnosti, kakršno smo zadnje leto vajeni predvsem od predsednika vlade. Kar pa ni daleč od resnice, vsaj glede vpliva civilne sfere na trenutno oblast in nasploh politiko v Sloveniji (spomnimo, profesorica je tudi aktivna in pomembna članica Mirovnega inštituta, za katerega je včasih videti, kot da deluje kot nekakšna paradržavna inštitucija, kot ji je na srečanju na razpravi o zakonu o RTV razložil tudi ugledni pravnik dr. Matej Avbelj: “Kolegica Barbara Rajgelj, vi niste opozicija, vi ste oblast. Vi ste napisali zakon o RTV, ki je bil sprejet. Vi sedite v vseh mogočih svetih, v strateškem svetu za sovražni govor, v katerem ste sami istomisleči. A je to demokracija, a je to pluralizem, a je to raznolikost mnenj, a je to zdrava demokracija? Lepo vas prosim, bodimo iskreni in recimo enkrat bobu bob, naredimo črto in recimo, gremo od tod naprej graditi nek pošten javni prostor, ker tam zunaj so močni korporativni igralci, ki seveda za denar krojijo medijski prostor popolnoma netransparentno v spregi z oblastnimi interesi.”

Pravnik dr. Matej Avbelj in pravna aktivistka dr. Barbara Rajgelj (Foto: posnetek zaslona, Evropska komisija v Sloveniji)

Sprenevedanje bolje kot popolnoma avtokratski nagon

Sprenevedanje Rajgljeve pa je še vseeno bolje kot to, kar dela oblast. Predsednik vlade ima desno politično telo za fašistično, podjetjem grozi z odvzemom dobička, prek ministra za zdravje je želel “streti zdravnike” celo z grožnjami o izdaji zasebnih nečednosti. Trenutna oblast je tako zelo brutalna, da se ji niti ne da več sprenevedati – to prepušča “svoji” civilni družbi.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...