Načrti IS: Konec samomorilskih napadov, samo še morilski

Datum:

V Turčiji so uspeli zajeti film, ki prikazuje načrt Islamske države, da Zahod napade s samovozečimi avtomobili in raketami. Film so iztrgali iz rok ujetega borca IS. V Islamski državi so zgradili poseben raziskovalni oddelek, ki je namenjen raziskovanju tehnologij za njihov napad na Evropo in svet.

Kraj, kjer stoji ta raziskovalni oddelek, je utrdba IS Raqqa, kjer islamski tehniki in znanstveniki s celega sveta načrtujejo, kako bodo sejali strah in kaos izven meja samooklicanega kalifata. Informacije o tem so razšili sami borci IS, da razvijajo razne tehnologije, pa je razvidno tudi iz filmčka, ki so ga borcu IS zasegli v Turčiji.

Video potrjuje poročila članov IS in strahove evropskih obveščevalnih služb, da si IS prizadeva okrepiti napade v Evropi, ki bi sledili usklajenemu bombnemu in strelskemu napadu, v katerem je novembra v Parizu umrlo 130 ljudi.

Avtomobili brez voznika in zastarele rakete zemlja-zrak
Med novimi razkritji o Islamski državi so prizadevanja, da bi usposobili zastarele rakete zemlja-zrak. To naj bi storili z zamenjavo toplotne baterije, kar do sedaj ni uspelo še nobeni drugi teroristični skupini, poroča Guardian. Posnetek ne dokazuje, da jim je uspelo, vendar pa kaže tehnološke ambicije skupine, ki je povečala svoj vpliv v Siriji in Iraku z bolj poznanimi oblikami terorja, kot so avtomobili bombe in samomorilski pasovi.

ZDA se bojijo, da bi delujoče rakete zemlja-zrak padle v roke borcev IS
Rakete zemlja-zrak, ki bi prišle v roke IS ali katerekoli druge teroristične skupine, bi predstavljale enega najslabših scenarijev. Sirska opozicija, ki jo podpira Zahod, je v zadnjih treh letih vojne večkrat zahtevala dostop do takšnega orožja. Vendar so ZDA vztrajale, da le-to ne sme priti v Sirijo, saj so se bale, da jih ne bi nobena skupina znala varovati pred teroristi.

Pretihotapili so svoje agente v Evropo
Obveščevalne agencije se bojijo, da je IS uspelo v Evropo pretihotapiti manjše število svojih članov. Delovali naj bi kot “speči agenti”, ki lahko usposabljajo lokalne rekrute. Obstaja verjetnost, da je bil zaseženi videoposnetek, ki je v celoti dolg 8 ur, mišljen kot načrt, po katerem bi teroristi izvedli svoje napade.

Lansko leto smo izvedeli, da so ključni člani delovanja skupine postali tehniki in znanstveniki iz evropskih držav. Delujejo zlasti v enotah za kemično orožje, ki proizvajajo strupe in pline, ter poskušajo izdelati tudi orožje iz kemikalij, ki so jih zasegli sirskemu režimu ali pa jih kupili od podkupljivih uradnikov.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...