Spominska slovesnost za zverinsko umorjena

Datum:

Umorjena sta bila daleč po koncu druge svetovne vojne: duhovnika Filip Terčelj in Franc Krašnja. Letos se spominjamo 70. obletnice njune mučeniške smrti.

Ob 70. obletnici njune mučeniške smrti so včeraj, 7. januarja 2016 dopoldne, blagoslovili nov spomenik mučencema prof. Filipu Terčelju in župniku Francu Krašni v Štulčevi grapi, na mestu, kjer sta bila zverinsko umorjena. Na spominski slovesnosti se je zbralo med 70 in 80 ljudi, ki so počastili spomin nanju.

Župniji Davča in Železniki pa vabita k maši ob 70. obletnici mučeniške smrti Filipa Terčelja ter njegovega sobrata duhovnika, davškega župnika Franca Krašne, ki jo bo v soboto, 9. januarja, ob 18. uri v župnijski cerkvi sv. Antona daroval nadškof mons. Stanislav Zore.

Ob 19. uri bo še spominski koncert z naslovom Tolažite, tolažite moje ljudstvo! (Iz 4,1), na katerem bo MePZ Anton Foerster – pod vodstvom Damijane Božič Močnik in ob spremljavi organista Tomaža Močnika – izvajal Terčeljeve in druge pesmi.

O zverinskem umoru, ki po svoje še vedno ostaja skrivnost, sta v oddaji Radia Ognjišče Moja zgodba (Pričevanja o totalitarizmih in osamosvajanju Slovenije) spregovorila Franc Peternelj in Matevž Čemažar.“Zgodba o tragični smrti obeh duhovnikov ne sme v pozabo, da jo bomo ohranili in prenesli na naslednje rodove,” sta poudarila gosta.

Franc Peternelj je bil takrat star šest let in je umorjena duhovnika še videl na praznik Svetih treh kraljev, ko sta prišla maševat v Davčo in bila na kosilu pri vaškem organistu, Francetovem očetu. Za vse življenje ga je zaznamoval križ, ki mu ga je ob odhodu na čelo podelil Filip Terčelj. Zato si je vse živlejnje prizadeval, da bi prava zgodba o umoru obeh duhovnikov prišla v javnost. Za to si prizadeva tudi drugi sogovornik Matevž Čemažar.

Blagoslov spomenika.
Blagoslov spomenika; blagoslovil ga je dekan.

Nokturno za Primorsko
Nokturno za Primorsko (2004) je duhovniški roman pisatelja Alojza Rebule. Navdih za Florjana Burnika – glavno osebo romana, ki so ga najprej preganjali fašisti in je prestal nacistični Dachau ter svoje življenje nazadnje tragično končal v komunističnem režimu – je bilo življenje primorskega duhovnika Filipa Terčelja (1892–1946).V ospredju zgodbe je mlad duhovnik, ki se sprašuje, kako ostati zvest narodu in hkrati Cerkvi. Njegova življenjska zgodba se odvija v času fašizma, druge svetovne vojne in povojnega komunizma.

T. Č., V. V.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...