[Razkrivamo] Janković danes prehaja v ofenzivo gradnje C0 kanala – V spremstvu policije želi rovariti po privatnih zemljiščih, kjer nima urejenega gradbenega dovoljenja

Datum:

V naslednjih nekaj dneh, morda že v ponedeljek, naj bi ljubljanski župan Zoran Janković ob podpori policije, MOL naj bi neuradno zahtevala spremstvo vsaj 20 policistov, prešel v ofenzivo pri izgradnji manjkajočega dela kanalizacijskega kanala čez ljubljansko vodovarstveno območje. Gradnja spornega kanala C0, zaradi katerega so sekali tudi zaščiteno Naturo 2000, se je ustavila po sporu z lastniki zemljišč, ki so letos in lani že nekajkrat s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo blokirali gradbene stroje, MOL pa je na pomoč poklical mestne redarje, ki so grozili kmetom. Med njimi je enkrat prišlo tudi do fizičnega obračuna. Zdaj se kmetje pripravljajo na nov upor, a Janković naj bi se jih tokrat lotil kar s pomočjo mož postave.

                   

Zoran Janković namerava s svojo težko mehanizacijo ‘rovariti’ po zasebnih zemljiščih, kjer nima služnostne pravice, na enem odseku pa nima niti veljavnega gradbenega dovoljenja. Represija ljubljanskega župana se bo izvajala na parcelah 1488 in 1487 k.o. Ježica. Tam je parcela, ki jo v zaščito ljubljanskim vodnim virom z varnostno službo varujejo okoliški prebivalci, in to iz lastnega žepa, je v svojem zapisu na Facebooku opozoril dobro obveščeni ljubljanski mestni svetnik in poslanec SDS Anže Logar.

Logar je zato direktorico Slovenske policije mag. Tanjo Bobnar že javno pozval k odgovoru na vprašanje, ali bo izvršiteljem s pomočjo policije dejansko omogočeno celo odstranjevanje zakonito postavljene kmetijske mehanizacije na zasebnih zavarovanih parcelah, ki niso navedene v gradbenem dovoljenju. Logar terja odgovore tudi od ministra za okolje in prostor Simona Zajca, ki je kot poslanec SMC v preteklem mandatu vložil in sprejel vpis pravice do pitne vode v ustavo. Poraja se vprašanje, zakaj sedaj, ko ljubljanski župan s svojim ravnanjem neposredno ogroža pitno vodo za 300 tisoč uporabnikov ljubljanskega vodovoda, Zajc molči in dopušča nadaljevanje gradnje.

Tomaž Ogrin z Instituta Jožef Stefan je predstavnik organizacije Alpe-Adria-Green, ki je MOL prijavila Evropski komisiji. (Foto: Nova24TV)

Naj spomnimo, za projekt izgradnje kanalizacijskega kanala C0 ni bilo izvedene nobene presoje vplivov na okolje, del trase pa sploh še nima gradbenega dovoljena, a za ljubljanskega šerifa Jankovića to ni nobena težava. “Kot minister, predstavnik izvršilne veje oblasti, imate v tej fazi edino vi moč, da zaustavite dolgoročno škodljiv in nevaren poseg v vodne vire,” je Logar opozoril Zajca.

Prvotno so se pojavile informacije, da naj bi Jankovićevi ljudje začeli s svojo misijo predvidoma v ponedeljek med 7.30 in 8.30, obstaja pa možnost, da bo zaradi medijskih pritiskov, ki jih vršijo ljubljanski mestni svetniki iz vrst SDS, začetek del preložen na kakšen drug dan v tednu. “Janković ima čas. Ima denar. Ima podporo državnih organov. Koga ima čista pitna voda? #kanalC0,” je ob tem pomenljivo dodal Logar.

Anže Logar, ljubljanski mestni svetnik in poslanec SDS. (Foto: STA)

Projekt C0 kanal je v nasprotju z  direktivo EU in uredbo Evropskega parlamenta
Naj spomnimo. Zaradi načrtov o kanalizacijskem kanalu C0 na območju podtalnice, ki Ljubljančanke in Ljubljančane oskrbuje s pitno vodo, je občino pristojnim institucijam že lani prijavil tudi mednarodni okoljski center Alpe Adria Green. Projekt za kanal C0, tako pravijo, je namreč v nasprotju z EU-direktivo in uredbo Evropskega parlamenta. V primeru izgradnje bi se v tem delu Ljubljane zadrževala velika količina odpadnih voda, tveganja za za onesnaževanje vodonosnika in podtalnice bi bila prevelika. “Kanala C0 zato ne sme biti in ga ne bo,” je voditelju Luki Svetini lani oktobra v oddaji Drugorazredni zagotovil Tomaž Ogrin z Instituta Jožef Stefan.

Izvršitelj gradbenih del za MOL je sicer podjetje Javna razsvetljava, ki mora v dveh letih zgraditi kanal, da bi mesto dobilo več milijonov evrov visoke subvencije iz evropskih skladov. Kopali so na različnih koncih Ljubljane, pot čez vodonosnik pa jim je zaprla skupina kmetov, ki zdaj že leto dni lastnoročno brani približno 300 tisoč ljudi pred verjetnim onesnaženjem pitne vode. Kadar jih ni, namesto njih zemljišča varuje varnostna služba.

Foto: Arhiv Nova24TV

Lani oktobra so nadzorniki poskušali prepričati voznike, naj kljub živi blokadi nadaljujejo vožnjo z bagri, a do tragedije k sreči ni prišlo, saj voznik ni želel upoštevati napotkov nadrejenega. Na kraj dogodka so nato prispeli še mestni redarji, ki so želeli kmetom izdati plačilne naloge, ker so blokirali pot, a so jih lastniki zemljišč izgnali s svoje zemlje. Ob tem je mestni redar grozil enemu izmed lastnikov zemljišč, da ga bo “sesul”.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...