Razkrivamo, kako je osumljeni kriminalist Simon Golub v predalu namerno zadržal zadevo Farrokhzadeh, dan pred zaslišanjem pa padel z lestve in se ubil!

Datum:

V ponedeljek smo že poročali o zaslišanju Andreja Plausteinerja, nekdanjega direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja, ki ga je izvedla preiskovalna komisija Anžeta Logarja. Slednji je poskrbel, da se Plausteiner v svojih odgovorih ni mogel izgovarjati na varovanje tajnih podatkov, saj ga je predsednik komisije pred zaslišanjem razrešil dolžnosti varovanja tajnih podatkov o pranju denarja v NLB. Plausteiner je na Logarjeva vprašanja odgovarjal vidno živčen, zapletal se je v laži in neresnice ter bil vedno znova postavljen na realna tla. Najbolj zaprepaden pa je bil Pleisteiner takrat, ko ga je Logar pobaral, če drži navedba, da je kriminalist Simon Golub (sicer osumljen prejemanja podkupnine) dokumente o ugotovljenih hudih kršitvah v banki NLB, med drugim tudi v zadevi “Farrokhzadeh”, namerno zadržal v svojem predalu, dan pred zaslišanjem zaradi domnevnega prejemanja podkupnine leta 2013 pa je padel z lestve in se ubil.

Anže Logar je Andreja Plausteinerja med drugim kritiziral, ker je Urad za preprečevanje pranja denarja pod njegovim vodstvom v letih 2009 in 2010, ko se je v Novi Ljubljanski banki dogajalo pranje denarja v višini okoli 800 milijonov evrov, potreboval šele opozorilo tujih uradov, da se dogaja velik kriminal, preden je tudi sam ukrepal. Nepredstavljivo je namreč, da se pranje denarja dogaja v Sloveniji, pa urad v zvezi s tem praktično ni ukrepal do prvih velikih opozoril iz tujine.

Plausteiner je sicer izjavil, da je sum pranja denarja vendarle prijavil na policijo in sicer osebi, ki je bila takrat zadolžena za sprejemanje obvestil za pranje denarja, torej vodji oddelka za finančno kriminaliteto. “Takrat je bil takšen dogovor, da se to pošlje njemu osebno,” je na zaslišanju poudaril Plausteiner, ki pa je priznal, da Simon Golub nikoli ni vzpostavil stika z njim. “Mislim da ne, tega ne morem komentirati, to delajo operativci,” se je izgovarjal.

Zakaj je Simon Golub zadevo v zvezi z Irancem Farrokhzadehom zadržal v svojem predalu?
Toda, Simon Golub, ki je v svojem predalu zadržal tako hude primere kršitev, kot je zadeva z Irancem Irajem Farrokhzadehom, je tisti kriminalist, ki je bil pred leti osumljen prejemanja podkupnine in je dan pred zaslišanjem v zvezi s to zadevo padel z lestve in se ubil. O njegovi smrti so slovenski mediji poročali aprila leta 2013.

Naj spomnimo. Slovenske novice so poročale, da je Simon Golub vodil oddelek za finančno kriminaliteto in pranje denarja v Generalni policijski upravi (GPU), in sicer do prepovedi opravljanja dela sredi januarja 2013. Policisti so skupaj s tožilci specializiranega oddelka Goluba aretirali 16. januarja tistega leta, ker naj bi prejemal podkupnino od ljudi, ki bi jih policija morala preiskovati.

Golub je sicer za Večer takrat vse skupaj zanikal: “Odločno zavračam očitke iz članka o prejemanju podkupnine in zadrževanju obremenilnih dokumentov drugih organov in to, da kdo zaradi mene ne bi začel preiskave zoper domnevne osumljence.” Pojasnil je še, “da se vsa prejeta obvestila in vhodna pošta policije popišejo in evidentirajo v sistemu, ki zagotavlja transparentnost nadaljnje obravnave”.

Osumljeni kriminalist je sam popravljal streho na stari hiši. Zakaj?
Po poročanju Dnevnika je sicer Golubova zadeva obstala v fazi preiskave, časnik je celo poročal, da po neuradnih podatkih pri kriminalistovem domnevno nezakonitem početju nikoli ni šlo za prejemanje podkupnine ali zadrževanje obremenilnih dokumentov. Toda – nove povezave Goluba z afero “IranNLBgate” zdaj znova odpirajo vprašanje, zakaj je kriminalist tako pomembne dokumente v zvezi s pranjem denarja zadržal v predalu svoje pisarne. Tudi njegova smrt je s tega vidika zdaj znova postavljena v drugačen zorni kot – je šlo res za nesrečo ali pa je Golub moral umreti, ker se je nekdo bal, da bi na zaslišanju povedal preveč, oziroma predal papirje?

Naj spomnimo. Golub je bil vpleten v vse velike preiskave (tudi proti Igorju Bavčarju, Bošku Šrotu, Binetu Kordežu in Mihaelu Karnerju). Toda na celjski policijski upravi so leta 2013 medijem zagotovili, da je šlo za nesrečo pri delu. Golub se je ponesrečil, ko je na območju Šmartnega v Rožni dolini popravljal streho na starejši hiši. Delal je povsem sam, padel pa približno štiri metre globoko in umrl na kraju dogodka. Pri padcu naj bi z glavo nesrečno zadel ob cvetlično korito …

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...