Priprta zloglasna makedonska tožilka Katica Janeva je v Sloveniji dobila priznanje za “najboljšo” na Balkanu – Podelil ji ga je sumljivi inštitut IFIMES Zijada Bečirovića, ki ga izdatno financiramo davkoplačevalci, policija pa povezuje z radikalnimi islamisti

Datum:

Pred dnevi smo na spletnem portalu Nova24TV poročali, kako so na skopskem tožilstvu zaradi obtožb o vpletenosti v korupcijsko afero, ki vodi vse do predsednika socialistične makedonske vlade, Zorana Zaeva, zaslišali posebno tožilko Katico Janevo in ji dan pozneje odredili 30-dnevni pripor. Janeva je odigrala ključno vlogo pri obsoditvi in političnem umoru nekdanjega predsednika desne makedonske vlade Nikole Gruevskega, danes pa na Nova24TV razkrivamo, da je Janeva samo dve leti prej na Bledu dobila priznanje za “Najboljše tožilstvo na Balkanu” s strani slovenske nevladne organizacije, t.i. Inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) s sedežem na Vošnjakovi ulici 1 v Ljubljani. Slavnostni govornik na tej prireditvi je bil Jelko Kacin. Inštitut, ki ga med drugim visoko financirata ljubljanska in koperska občina, ima črne madeže, saj so dobitniki nagrad v preteklosti že odhajali v zapor, njegove lastnike pa se celo povezuje z Islamsko državo.

                   

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) je novembra leta 2017 podelil visoka priznanja za „Najboljši vodja tožilstva na Balkanu“ vodji Specialnega javnega tožilstva Republike Makedonije, Katici Janevi, visoko priznanje „Najboljše tožilstvo na Balkanu“, pa Specialnemu tožilstvu (SJO) Republike Makedonije. Takrat je Janeva ob glasnem aplavzu gostov med drugim poudarila, da priznanje pripada vsem njim, pa tudi državljanom Makedonije, ki so začeli z demokratskimi spremembami, da bi povrnili zaupanje državljanov v pravno državo. Napovedala je boj proti nezakonitemu prisluškovanju.

Prisotne je tedaj nagovoril tudi nekdanji poslanec v Evropskem Parlamentu Jelko Kacin, ki je poudaril pomen tožilstev za spravo po balkanskih vojnah in izgradnjo in krepitev inštitucij, ki so predpogoj za uspešno tranzicijo in evroatlantske integracije. Kacin, nekdanji visoki funkcionar propadle LDS, je sicer le eden mnogih slovenskih politikov, ki so se tako ali drugače vpletali v makedonske notranje zadeve in v času tamkajšnje desne vlade poskušali rušiti pravni red in mir. V prvi vrsti so sicer za to skrbeli veliki prijatelji Zorana Zaeva, slovenski Socialni demokrati na čelu s Tanjo Fajon, pa tudi Ivo Vajgl in Samuel Žbogar.

Jelko Kacin. Foto: STA.

Slovenska nagrada za Katico Janevo kot “zelena luč” za obračun z VMRO-DPMNE in makedonsko desnico?
Cilj je bil kajpak uničiti makedonsko desnico, postaviti socialistično-levičarsko vlado, ki se je nato uspela v kratkem času po prihodu na oblast odreči svoji suverenosti in celo spremeniti ime države. Katica Janeva, to je po zadnjih razkritjih jasno, je tudi s pomočjo takšnih kvazi nagrad kvazi inštitutov dobila zeleno luč za obračun z Nikolo Gruevskim in stranko VMRO-DPMNE, da se ne bi več vrnila na oblast.

No, politična kriza v Makedoniji pa se z aretacijo Janeve ponovno zaostruje. Njeno vlogo v veliki večmilijonski izsiljevalski aferi, ki zadnje tedne pretresa celotno Evropo, je namreč potrdil posnetek, ki ga je objavil italijanski medij La Verita, in na katerem se razločno sliši, kako je od tajkuna Jordana Kamčeva televizijski voditelj Bojan Jovanovski, bolj znan kot Boki 13, prejel 1,5 milijona evrov podkupnine, Janeva pa je zagotovila Kamčevu, naj “ne skrbi in da bo vse ok”. Kamčev je bil v začetku leta preiskovan zaradi domnevnega pranja denarja in je bil nastanjen v hišnem priporu, po plačilu podkupnine pa se je pregon končal in postal je svoboden, kot mu je bilo obljubljeno. Janevi se je, ko so jo odpeljali na zaslišanje, misleč, da je nedotakljiva, še smejalo, naslednji dan, ko so jo stlačili za rešetke, pa je nasmešek izginil z njenega obraza.

Inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije nagrado podelil tudi koruptivnemu županu Brčkega, ki je moral kasneje v zapor
Ni pa prvič, da se je dobitnik nagrade, ki ga je podelil famozni Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije, znašel za zapahi. Eden izmed treh ustanoviteljev in idejni vodja, Zijad Bećirović, sicer doma iz Brčkega v Bosni in Hercegovini, je bil nekdaj najtesnejši poslovni partner Dragana Pajića, nekdanjega župana Brčkega, ki je bil obtožen zlorabe položaja in prejemanja podkupnin. Tik, preden je moral Pejić v zapor, ga je namreč slovenski inštitut nagradil z nazivom “Najboljšega župana v Bosni in Hercegovini”, poroča spletni portal Poskok.info.

Bečirović naj bi v Slovenijo prišel potem, ko so propadli njegovi posli v Brčkem, kjer je veliko sodeloval z dr. Edvinom Derviševićem. Skupaj sta želela v Brčkem odpreti celo t.i. slovensko univerzo in poskušala od mestnih oziroma državnih oblasti dobiti za 40 milijonov bosanskih mark sredstev. Pejić je nagrado s strani inštituta tudi prejel v tem kontekstu, saj je skušal Bečirović na ta način vplivati na bosanske oblasti, da je projekt v Brčkem vreden zaupanja. No, po mnenju strokovnjakov pa je bila realna vrednost samo 5 milijonov mark, zato je bosanski parlament pozneje ustavil “norost” in glasoval proti takšni univerzi.

Zijad Bečirović s turškim diktatorjem Recep Tayipom Erdoganom. Foto: EPA.

Zijada Bečirovića spremlja slovenska policija, državna podjetja pa ga izdatno financirajo z davkoplačevalskim denarjem
Kot poroča bosanski časopis Avaz.ba, je sicer Bečirović v Sloveniji pod budnim očesom policije, ker naj bi imel tesne vezi z radikalnimi islamskimi krogi na Bližnjem vzhodu. Obstaja sum, na kakšen način in s čigavim denarjem se financira inštitut, ki je bil ustanovljen že leta 2002, nima pa nikakršne znanstvene reference. Njegova soustanovitelja sta sicer še Aljaf Bakhatyar (ki živi v Zagorju ob Savi in je na spisku uradnih sodnih tolmačev Ministrstva za pravosodje, in sicer za kurdski jezik) in Mirko Pejanović, bosansko-hercegovski politiki, ki je bil za časa razpada Jugoslavije član Predsedstva Republike Bosne in Hercegovine.

Največji problem pa je, ker se sumljivi inštitut s sumljivimi lastniki izdatno financira s slovenskim davkoplačevalskim denarjem. Koprska občina je tako v Bećirovićev inštitut do danes vložila že skoraj 70 tisoč evrov, paradržavno podjetje ELES d.o.o. pa 65 tisoč evrov. Sploh očitno rada v ta inštitut vlagajo energetska podjetja. Poleg ELES-a je tako tudi družba GEN-energija inštitutu radodarno nakazala dobrih pet tisoč evrov. Inštitut financira tudi DARS, nakazal mu je osem tisočakov, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije pa štiri tisočakov.

Na vsa državna podjetja in ustanove smo že naslovili vprašanje, zakaj oziroma s kakšnim namenom izdatno financirajo ta inštitut in ali nameravajo s tem prenehati, glede na to, da so odlikovanci tega inštituta očitno kriminalci, lastniki pa naj bi imeli sumljive povezave celo v Iraku in Siriji. Odgovore še čakamo.

Tibor Ferk

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...