Razkrivamo kulturniške bleferje, ki na račun zlorabe imena Janeza Janše od države dobivajo milijone evrov

Datum:

Bunker, ŠKUC, Maska, Kibla, Aksioma. Kaj vam povedo ta imena? Veste, kaj delajo, kaj so ustvarili? To so organizacije, ki so od leta 2003 prejele skupaj kar 28,773.675,55 evra proračunskega denarja. Ukvarjali naj bi se z umetnostjo. Kaj so ustvarili v širši javnosti ne ve praktično nihče. Pa so to le največji prejemniki našega denarja. Ogromno jih je, ki so prisesani na državne jasli. Med njimi sta tudi zavoda Maska in Aksioma, ki sta skupaj prejela 5,561.936,14 evra.

Gre za zavoda, kjer delujejo kvazi umetniki, ki so se preimenovali v Janeza Janšo in se v svojih delih norčujejo iz njega. Pomembno je, da so politično pravilno usmerjeni. Za to so nagrajeni z visokimi zneski, od katerih lagodno živijo.

Podoben primer je Slovenski filmski center, ki je od države prejel 62,996.681,88 evra. Se morda spomnite kakšnega zares dobrega slovenskega filma, ki je bil uspešen zunaj naših meja? Verjetno ne, ampak tudi to plačujemo davkoplačevalci. Kako deluje slovenska filmska produkcija pa kaže primer režiserja Vinka Möderndorferja, ki je za svoj film Inferno prejel 750 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Ta film si je po podatkih filmskega sklada ogledalo 3096 gledalcev.

Kulturniški bleferji se kopajo v denarju, za pravo kulturo ga zmanjkuje
Ker pa mora biti vse skupaj medijsko pokrito je treba nagraditi tudi medije. Za to pa poskrbi minister Tone Peršak z denarjem, ki ga namenja za pluralizacijo medijev, ki ga v 90 odstotkih razdeli vladi naklonjenim medijem. Državni zbor je pred kratkim sprejel novelo krovnega zakona v kulturi, ki uvaja obvezujoč delež za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnimi sredstvi. Po tem ukrepu bodo investitorji del investiranega zneska namenili likovni umetnosti.

Gre za neumen predlog, ki podcenjuje zdravo pamet vseh državljanov, saj bi po isti logiki potem lahko uvedli tudi prisilno kupovanje literarnih del, glasbenih del in podobno, kar pa že samo po sebi kaže na to, da je celotna zadeva absurdna. V letošnjem letu smo za ministrstvo za kulturo namenili nekaj več kot 150 milijonov evrov. Tako imenovani kulturniki se pritožujejo, da je denarja premalo. Glede na to, za kaj ga minister Peršak namenja, pa ga je očitno preveč. Novi zakon pa bo namesto razvoja umetnosti zgolj še en vzvod več za financiranje politično pravilno usmerjenih družbenopolitičnih delavcev, ki sami sebi rečejo umetniki.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...