Razkrivamo slabosti druge najmočnejše armade sveta, ki jih skušajo nevtralizirati z delno mobilizacijo

Datum:

Agencija PAP poroča o tem, da so razlog za odločitev ruskih oblasti za delno mobilizacijo težave z vojaškimi kadri. S tem se je razkrila šibkost druge največje armade sveta. Številni vojaki odstopajo od že obstoječih pogodb, za služenje pa je po drugi strani težko navdušiti nove kandidate. 

                   

Velikanske izgube na fronti, kar je med drugim posledica nedavne uspešne ukrajinske protiofenzive in nizke morale ruskih vojakov, potencialne prostovoljce odvračajo od tega, da bi se pridružili vojaški avanturi svojega šefa Vladimirja Putina. Tudi denarne nagrade ne zadostujejo, saj ne odtehtajo velikega tveganja za poškodbe in smrt. Ravno zato je potrebno ljudi prisiliti v to, da bi se vojne udeležili, poroča Polska Agencka Prasowa.

Po mnenju poljskih poznavalcev (geopolitikov, generalov, bivših specialcev, vojaških pilotov itd.) gre za slabe razmere v ruski vojski in posledično neuspehe, kriviti tudi logistične težave. Prav tako je kriva precejšnja nesamoiniciativnost ruskih vojakov (zastarela sovjetska miselnost), saj pogosto čakajo na ukaze nadrejenih, ki niso neposredno na bojišču. V nekonvencionalnih situacijah, ko je treba pokazati več samostojnosti, se težje znajdejo … Med običajnimi vojaki (“rajo”) in vodstvom (“vojaško buržoazijo”) obstaja velikanski “prepad”, pogosto tudi zaničljiv odnos generalov do podrejenih. Ruski vojaki hkrati nimajo prave motivacije (razen, da ropajo itd.) za razliko od Ukrajincev, ki branijo svojo domovino.

https://twitter.com/VictoriaYastrub/status/1570715945181806592?s=20&t=l4V3s5TpqHhDDe3JFtfEsQ

Na odnos do posameznika v ruski vojski kažejo tudi poročila z začetka invazije, kjer so trupla pogosto ostala na bojiščih in jih glodajo potepuški psi. Tukaj. Toliko je za Putina vreden ruski vojak! Zastarele strukture in delovanje so v zadnjih letih vsaj deloma modernizirali v ukrajinski vojski ter se približali načinu delovanja in razmišljanju armadam zveze Nato. Rusko vojsko pa pesti tudi pomanjkanje vojaške opreme in hrane. To pa ni zgolj posledica težav z logistiko, ampak kaže na že poprej omenjen odnos nadrejenih do podrejenih kot tudi na korupcijo, kar privede do pomanjkanja sredstev za običajne vojake.

Putinova invazija je spodletela: delna mobilizacija in napoved referendumov sta znaka panike
Zadeva je vezana tudi na prekinitve dostav (deloma) ključnih zahodnih elementov za rusko vojaško industrijo, posledično pa so Rusi primorani uporabljati starejšo tehniko, medtem ko Ukrajinci prejemajo tehniko držav zveze Nata, zlasti Poljske, Velike Britanije in ZDA,  zlasti Nemčija (patološko vezana na Rusijo) pa je razočarala s svojo nesolidarnostjo. V javnosti se je pojavil tudi videoposnetek, ki govori o predaji ruskih vojakov za sendviče. Po poročanju STA pa mobilizacija ruskih rezervistov kaže na to, da je Putinova invazija spodletela. Gre za mnenje britanskega obrambnega ministra Bena Wallacea.

Se Vladimirju Putinu maje stolček in je stopnjevanje agresije znak njegove nemoči, šibkosti? (Foto: epa)

Podobnega mnenja so tudi v veleposlaništvu ZDA v Kijevu, medtem ko češki predsednik vlade Petr Fiala in nemški podkancler Robert Habeck opozarjata, da bi razmere utegnile ekskalirati. Predsednik nizozemske vlade Mark Rutte pa je prepričan, da je mobilizacija in napoved referendumov znak panike. Tako se je sfižil načrtovan Putinov “blitzkrieg” na Kijev, ki naj bi trajal le nekaj dni. Namen napovedanih psevdoreferendumov, ki bodo zagotovo prirejeni, pa je ta, da bi se ruska okupacijska oblast skušala legitimizirati na okupiranih teritorijih. Rusija bo zadevo skušala zlorabiti kot argument, da je v Ukrajini doslej zgolj branila svoje ozemlje.

Psevdoreferendumi služijo kot izgovor za rožljanje z jedrskim orožjem
Vse bodoče napade ukrajinske vojske, ki bo hotela osvoboditi ozemlje, pa bodo označili za napad na teritorij Ruske federacije in ga branili, kot napovedujejo, tudi z jedrskim orožjem. To je potrdil tudi Dmitrij Medvedjev, nekdanji ruski predsednik in trenutni podpredsednik varnostnega sveta, ki je dejal, da bodo z referendumi absorbirali ozemlja v Rusijo, nove meje pa bo lahko Rusija branila “z vsemi možnimi sredstvi”. Prav tako bi na okupiranih ozemljih lažje izvajali prisilni vpoklic v vojsko. Tuji svetovni voditelji so že dejali, da referendumov ne bodo priznali. Obenem gre načrtovane priključitve razumeti tudi kot poskus pranja javne podobe Rusije – da je določene uspehe le dosegla. Gre za poskus izognitve blamaži, ki jo Rusija doživlja kot vojaška velesila nasproti manjši in šibkejši Ukrajini.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...