Razlog za previdnost: Med 877 znova testiranimi vzorci pri 16 posameznikih kaže na novo angleško različico koronavirusa!

Datum:

V torek je bilo nekoliko več okužb, kot jih je bilo v ponedeljek, in sicer je bilo ugotovljenih 1850 novih okužb. Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, v bolnišnici pa se trenutno zdravi 1144 bolnikov, od tega 172 na intenzivni negi. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je na novinarski konferenci pojasnila, da so iz Slovaške prejeli posebne teste za ugotavljanje števila okužb z novim sevom. Zaenkrat kaže, da se ta različica virusa še ni razširila v veliki meri, medtem pa so primere okužb ugotovili pri 16 posameznikih. 

                   

Po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Nuške Čakš Jager, delež obolelih med stanovalci domov za starejše ostaja nizko, povečuje pa se delež obolelih med splošno populacijo, s porastom okužb se trenutno sooča goriška regija. Po oceni NIJZ je v državi 17.824 aktivnih primerov okužbe. Po podatkih, ki jih je prikazala Čakš Jagrova povprečje potrjenih okužb v zadnjih 14 dneh znaša 841, v zadnjih sedmih dneh pa 1245.

Povprečje potrjenih okužb na sto tisoč prebivalcev pa v zadnjih sedmih dneh znaša 59,3. Najvišje sedemdnevno povprečje okužb na sto tisoč prebivalcev ima goriška regija, kjer so zabeležili 85 okužb na sto tisoč prebivalcev. Poleg goriške se v črno fazo sproščanja ukrepov uvrščajo še posavska (81,8), jugovzhodna (73,8), zasavska (72,5), obalno-kraška (68,9) in pomurska (64,7). Ta pogoj za oranžno fazo pa izpolnjuje koroška regija, kjer so zabeležili 37,5 primerov.

Po svetu umrlo že več kot 2 milijona ljudi
Največji vir okužbe je po njihovih podatkih delovno mesto, medtem ko se je na delovnem mestu okužilo 18,2 odstotka bolnikov. Na zasebnih druženjih se je najverjetneje okužilo 7,82 odstotka, v domovih za starejše in socialno-varstvenih zavodih 2,47 odstotka, v bolnišnicah 1,79 odstotka in v trgovinah 1,42 odstotka. Medtem pa 33,13 odstotka vprašancev ne ve povedati, kje so se okužili.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čaks Jager (Foto: STA)

“V svetu je bilo sicer potrjenih več kot 94 milijonov potrjenih okužb s koronavirusom, umrlo je več kot dva milijona ljudi,” je povedala Čakš Jagrova in pojasnila, da so od 31. decembra do konca drugega tedna januarja v Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru prijavili več kot 17,9 milijonov okužb z novim koronavirusom in 425.618 smrti. Število potrjenih primerov se je v drugem tednu januarja v primerjavi s prvim zmanjšalo v Luksemburgu, Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi. V ostalih evropskih državah pa se število primerov povečuje. V povprečju v državah Evropske unije beležijo 28,9-odstotno povečanje potrjenih okužb. V Sloveniji je bilo v tem obdobju število 31,6-odstotno povečanje potrjenih okužb.

Čakš Jagrova je prebivalce znova pozvala, naj pokličejo zdravnika in opravijo PCR test, če imajo simptome. “Oboleli so kužni že dva dni pred nastopom prvih simptomov. Če imate simptome, ne hodite na hitre teste,” je dejala. Pozvala je tudi k upoštevanju ukrepov, nošenju mask, higieni rok in prezračevanju prostorov. “Ti ukrepi pomagajo tako pri preprečevanju širjenja izvornega virusa kot tudi angleške variante virusa.”

Foto: Vlada RS

Pojasnila je, da je pri angleški varianti virusa opažena večja prenosljivost virusa, ni pa znakov, da povzroča resnejše bolezensko stanje. A zaradi večje prenosljivost povzroča večjo obremenitev bolnišnic. Epidemiološko ukrepanje je pri bolnikih enako ne glede na varianto virusa. Dodatna epidemiološka obravnava se pri posameznikih z angleško varianto ne izvede. V EU so sicer do 21. januarja zabeležili 1300 primerov angleške variante novega koronavirusa v 23 državah.

S pomočjo slovaških testov so ugotovili 16 okužb z novim britanskim sevom
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik pravi, da so v soboto od slovaške vlade prevzeli donacijo testnih kompletov namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2, in sicer za tako imenovani angleški sev. “Sprejeti testni kompleti zadoščajo za analizo 1200 vzorcev,” je dejala. Na vsakem desetem PCR pozitivnem vzorcu od 11. januarja so izvedli dodatno analizo, da bi ugotovili genetski spremembi prisotni pri angleškem sevu. Testne komplete so v nedeljo razdelili med šest mikrobioloških laboratorijev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in sicer v Mariboru, Celju, Ljubljani, Kranju, Novem mestu in Kopru, ter laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik (Foto: STA)

Po opravljenih testih se je zaenkrat izkazalo, da se angleška varianta novega koronavirusa še ni zelo razširila po Sloveniji. “Še vsaj mesec dni bomo pri deset odstotkih vseh pozitivnih brisov ugotavljali tudi prisotnost angleške variante virusa,” je dejala. V laboratorijih so ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev z angleško varianto novega koronavirusa. Analizo so po njenih navedbah v omenjenih laboratorijih opravili na vsakem desetem pozitivnem vzorcu, ki so jih sprejeli v zadnjih 14 dneh, torej od 11. januarja. Do ponedeljka popoldne so skupaj v vseh laboratorijih testirali 877 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat.

Foto: Vlada RS

Osem pozitivnih rezultatov je pridobil njihov laboratorij v Ljubljani, štiri inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, dva so zabeležili v Novem mestu, po enega pa v Mariboru in Kranju. Med 16 pozitivnimi vzorci je bil prvi sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja, odvzet pa je bil v Murski Soboti. Naslednja dva pozitivna sta bila sprejeta 16. januarja, in sicer je bil eden zabeležen v Ljubljani, drugi na Gorenjskem. Kot je pojasnila Žohar Čretnikova, na podlagi teh rezultatov ni mogoče sklepati, ali so pacienti, ki jim pripadajo ti pozitivni vzorci, med seboj epidemiološko povezani, saj ne razpolagajo z njihovimi epidemiološkimi podatki. Zaenkrat pa po njenih besedah kaže, da se ta različica virusa ni zelo razširila, glede na razporejenost po Sloveniji pa je bilo vnosov očitno več.

Zaenkrat sevi še niso uradno potrjeni, uradna potrditev bo dosežena s sekvenciranjem celotnega genoma
Žohar Čretnikova je poudarila, da s testom delajo šele dobrih 72 ur in da bodo bodo pozitivne rezultate še potrjevali s sekvenciranjem. Izvedli bodo sekvenciranje celotnega genoma, da bi potrdili prisotnost vseh genetskih sprememb, ki so značilne za angleško različico virusa. Uporabljeni slovaški test je po njenih besedah neke vrste presejalni test, o potrjenih primerih pa bo mogoče govorili šele po rezultatih sekvenciranja. Da pridejo do njih, običajno lahko traja od enega tedna do 14 dni.

Slika je simbolična (Foto: STA)

V prihodnje bodo s presejanjem desetih odstotkov vzorcev, pozitivnih na novi koronavirus, nadaljevali vsaj še kakšen mesec, zato si prizadevajo izbrati test, s katerim bodo delali naprej. Glede na to, da je uvajanje novih testov precej zahtevna naloga in si ne želijo prekinitve v testiranju, po njenih besedah menijo, da bi v prvi fazi poskusili nadaljevati s slovaškim testom. V tem času pa bodo skozi sekvenciranje ugotovili, ali res deluje tako dobro, kot navaja proizvajalec. Hkrati pa raziskujejo trg glede razpoložljivosti drugih podobnih testov, medtem ko se ti testi šele pojavljajo na trgu.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...