Razrešili direktorja UKC Maribor, ki je odlično posloval; prihaja Svobodin Flis, soočen z obtožbami o finančnih malverzacijah

Datum:

Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je po kaotični seji za zaprtimi vrati z generalnim direktorjem zavoda Antonom Crnjacem sklenil “sporazum” o prenehanju funkcije. Pravzaprav gre še za politično eksekucijo, saj Robertu Golobu ni všeč, da je Crnjaca imenovala Janševa vlada, tako se je v seriji zamenjav kadrov v javnih zavodih znašel v nemilosti tudi direktor UKC Maribor. Zakaj sicer odstavljati direktorja, ki posluje izjemno učinkovito. UKC Maribor je namreč v prvih petih mesecih ustvaril 660.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, kar je po navedbah vodstva bolnišnice boljše od načrtov, ker so načrtovali zgolj uravnoteženo poslovanje. Crnjaca pa bo zamenjal Vojko Flis iz vrst Gibanja Svoboda, ki pa se sooča z vrsto obtožb o finančnih malverzacijah in ki ga je okrajno sodišče v Ljubljani  razsodilo, da so UKC Maribor, bivši direktor Vojko Flis in njegova sodelavka kršili zakon o javnem naročanju v vrednosti več kot 1,8 milijona evrov. Kršiteljem je sodišče izreklo le opomin.

Včerajšnja seja sveta se je že začela z dveurno zamudo in je bila po izpeljavi preostalih točk pred razpravo o razrešitvi prekinjena še za uro in pol, v tem času pa sta se sestala Aleš Šabeder in Anton Crnjac vsak s svojim odvetnikom. Po skoraj uro trajajoči razpravi za zaprtimi vrati je prišlo do “sporazumnega” dogovora o prenehanju mandata. Očitno so imeli težave pri razrešitvi direktorja, ki je delal zelo dobro in niso vedeli, kako bi politično razrešili direktorja, ki je delal dobiček, da bi bilo še vedno videti, kot da ga razrešujejo strokovno.

Šabeder je sicer zavrnil očitke, da bi šlo pri razhodu z aktualnim direktorjem za politično odločitev, saj da je bil dogovor sklenjen sporazumno, ni pa razkril vsebine sporazuma.

Vršilca dolžnosti direktorja bo svet zavoda uradno imenoval jeseni, ko bo Crnjac dokončno zapustil svoj položaj, Šabeder pa je že danes napovedal, da bo začasni položaj do imenovanja novega direktorja s polnimi pooblastili s 1. oktobrom prevzel nekdanji direktor Vojko Flis, in sicer za največ šest mesecev.

Ekipa Crnjaca dokazala, da se da bolnišnico voditi dobro
Odhajajoči direktor je po seji povedal, da je njegova ekipa v dveh letih dokazala, da se da bolnišnico voditi dobro, saj jim je uspelo vzpostaviti precej stabilno stanje in zagnati nekatere velike investicije, zato je zelo zadovoljen z opravljenim. “To so danes potrdili tudi svetniki. Pridejo pa trenutki, ko vidiš, da se poti razhajajo, in če se želiš korektno raziti, je najboljše podpisati sporazum, kar smo danes tudi storili. Še naprej pa bom opravljal delo zvest UKC, le da na drugem delovnem mestu,” je dejal Crnjac, ki je dejal, da v zameno za odhod z mesta direktorja ni dobil ničesar, saj nenazadnje nima več veliko do upokojitve. Okoliščin sporazuma ni želel komentirati, je pa spomnil, da so se pritiski glede njegovega mandata dogajali že nekaj časa, prišel pa je trenutek, ko je tudi njemu nekaterih stvari bilo dovolj. “Ne bom rekel, da je šlo za politično zamenjavo. Opravil sem svoje delo in s svetom sklenil sporazum. Če je taka skupna volja, je morda za bolnišnico in zame osebno najbolje, da gremo po tej poti,” je dejal.

Kot smo že poročali, je zamenjavo Crnjaca ukazal Golob osebno, naročil ga je Danijelu Bešiču Loredanu, ta pa ga je naprej prenesel Šabedru, svojemu podrejenemu uradniku in predsedniku sveta UKC Maribor. Češ, tako menda Golob, ceremonija me ne zanima, spravite mi ga s poti. Če se to ne bi zgodilo, pa bo letel sam Šabeder. Torej Goloba ni zanimalo, kako bodo odstranili direktorja (tudi če brez vsakega razloga), njemu je pomembno le, da ga odstranijo (čeprav le navidezno zakonito).

Kdo je Vojko Flis?
Flis je sicer kirurg, ki je bil Golobov kandidat za mariborskega župana in nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. V preteklosti je bil soočen s serijo obtožb in sumov o finančnih malverzacijah, nezakonitostih in celo korupciji. Pred kratkim pa je Okrajno sodišče v Ljubljani razsodilo, da so UKC Maribor, bivši direktor Vojko Flis in njegova sodelavka kršili zakon o javnem naročanju. V nasprotju z zakonom so pri 17 dobaviteljih kupili medicinski potrošni material v skupni vrednosti več kot 1,8 milijona evrov. Kršiteljem je sodišče izreklo opomin, zdaj pa bo za nagrado vodil UKC Maribor.

Foto: Dnevnik

Flis je ob koncu svojega štiriletnega mandata praktično brez pojasnil zapustil UKC Maribor in se zaposlil v Sanatoriju Rožna dolina, prihajajo na dan podrobnosti o dogajanju v času njegovega vodenja UKC Maribor. Te razkrivajo vse prej kot rožnato podobo znanega mariborskega kirurga. Še bolj pa bode v oči dejstvo, da se podobne obtožbe na Flisov račun pojavljajo tudi pri njegovem novem delodajalcu.

V času pred Flisovim odhodom je UKC Maribor pretresalo več odmevnih afer: sumi nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst, nedovoljeno delo zdravnikov v zasebnih ambulantah med epidemijo, kriminalistična preiskava suma kraje medicinskega materiala in opreme iz skladišča konsignacijskega materiala, mobing zaposlenih … Omenjenim aferam se je Flis spretno izogibal s preusmerjanjem pozornosti na kolege in druge zaposlene. Prav tako ni nikdar pojasnil ponavljajočih se očitkov o mobingu, ki naj bi se med njegovim direktorovanjem izvajal nad zaposlenimi in s čimer so bili večkrat seznanjeni tudi člani Sveta zavoda UKC Maribor. Z očitki o šikaniranju podrejenih in ostrim sankcioniranjem vsakogar, ki si je drznil opozoriti vodstvo na nepravilnosti in nezakonita ravnanja, so se Flis in njegova ekipa soočali večji del svojega mandata. Več tukaj.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....