Rdeči alarm v Tajvanu: Otoško državo preletelo 39 letal kitajske vojske!

Datum:

Tajvan je bil priča vnovičnemu kitajskemu poskusu ogrožanja svoje neodvisnosti in suverenosti. Otoško državo je namreč preletela množica vojaških letal Ljudske republike. Otoška država se je odzvala z aktiviranjem svojih lastnih letal in zračne obrambe. 

                   

Tajvanska vojska je aktivirala svoja vojaška reaktivna letala in pripravila raketne sisteme za zračno obrambo. Otoško državo je namreč preletela flota 39 letal kitajske vojske, vključno z bombnikom. Kitajska letala naj bi pri tem vstopila v zračni prostor tajvanske zračne obrambe, poroča RT.

Tajvansko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je na desetine kitajskih letal prečkalo jugozahodni del njihove identifikacijske cone zračne obrambe. Prav zato je otoška država aktivirala svoje vojaške vire za spremljanje kitajskih zračnih dejavnosti. Šlo naj bi za desetine bojnih letal oznak J-10 in J-16 ter bombnik Xian H-6.

Ameriško-japonske vojaške vaje (Foto: Twitter)

Obenem naj bi floto sestavljalo še več vojaških transportnih letal Y-8 in Y-9. Zadnji kitajski prelet se je zgodil isti dan, ko je skupina ameriških in zavezniških vojaških ladij v nedeljo zaplula v Filipinsko morje. Šlo je za največji tovrstni prelet kitajskih  letal vse od lanskega oktobra.

V Tajvan je leta 1949 pobegnila poražena stran kitajske državljanske vojne
Tedaj se je v bližini Tajvana znašlo 56 letal, in sicer v več valovih tekom dneva. Šlo naj bi za kitajsko svarilo Tajvanu, ki se razglaša za neodvisno državo, in njegovim tujim zaveznikom, in kamor je poražena stran kitajske državljanske vojne pobegnila leta 1949. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...