Rdeči križ je odpad za odslužene leve politike: Zdaj prihaja Dušan Keber

Datum:

Za prvi stolček Rdečega križa Slovenije se poteguje tudi nekdaj vidni politik leve politične scene Dušan Keber, kar je še en dokaz, da je ta nekoč ugledna humanitarna organizacija postala zgolj odlagališče za propadle politike in tiste, ki si gradijo politično kariero. 

“Ne potegujem se, temveč so me predlagali oziroma so me povabili h kandidaturi v vodstvu Rdečega križa,” je bil prvi komentar nekdanjega LDS-ovega ministra za zdravje Dušana Kebra, s katerim je potrdil, da je v igri za vodstvo te nekoč ugledne humanitarne organizacije, in hkrati zanikal, da gre za politično funkcijo, ker ne želi, da ga javnost vidi zgolj kot politika, saj je poleg politike v življenju počel še marsikaj drugega.

Političnih pripetljajev, ki so pretresli Rdeči križ v preteklosti, ni želel komentirati, “saj je sredi kandidature in gre za ustanovo, ki ima dolgoletno tradicijo, v kateri se lahko zgodi marsikaj”. 

Nov položaj naj zasede nekdo, ki ni politik
V začetku leta je Rdeči križ pretresel “ženski ravs” med vidnima predstavnicama politične levice – takratno predsednico Natašo Pirc Musar in generalno sekretarko Renato Brunskole, zaradi katerega se je morala Pirc Musarjeva posloviti, saj je zboru članov RK predlagala razrešitev Brunskoletove, slednja pa je v nasprotju s pričakovanji prve dobila zadostno podporo. Po mnenju Pirc Musarjeve “se nista ujeli zaradi razhajanj v pogledih na način dela,” Brunskoletova pa je dejala, da je vedno trdno delala za organizacijo, s katero je povezana od malih nog.

Nataša Pirc Musar je takrat izrazila tudi željo, da bi nov položaj v tej pomembni humanitarni organizaciji zasedel nekdo, “ki ni ne nekdanji ne sedanji politik”. Kot je znano, je Renata Brunskole na položaj generalne sekretarke Rdečega križa prišla naravnost iz parlamenta, kjer je bila poslanka pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji.

Še en madež iz preteklosti na Rdečem križu
Politično kadrovanje in vplivi politike na Rdeči križ pa niso edine sporne zadeve, ki bremenijo to humanitarno organizacijo. Spomnimo. Leta 2001 je na dan prišla najodmevnejša afera v zgodovini Rdečega križa, ki je takratnega generalnega sekretarja Mirka Jeleniča bremenila, da se je organizacija pod njegovim vodstvom ukvarjala s posojanjem denarja in drugimi pridobitnimi dejavnostmi. Jelenič je bil zaradi tega tudi pravnomočno obsojen. Po mnenju poznavalcev ozadja zgodbe je afero zaradi Jeleničeve neposlušnosti sprožil največji “oldboys” in nekdanji prvi človek Udbe Janez Zemljarič.

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...