Recep Erdogan: Naj nam Rusija oprosti sestrelitev letala

45
Foto: EPA

Turški predsednik Erdogan se je opravičil za novembrsko sestrelitev ruskega vojaškega letala nad turško-sirsko mejo. Ruskemu predsedniku je poslal pismo, v katerem se je družini ubitega pilota opravičil in izrazil globoko sožalje. Odnosi med državama so od sestrelitve letala doživeli izrazito poslabšanje, saj se Turki za dejanje niso hoteli opravičiti. 

V Kremlju trdijo, da je Erdogan v nadaljevanju uradnega pisma zapisal, da je Rusija prijateljica in strateška partnerica Turčije ter da si Turčija ne želi skaliti odnosov med državama. Rusija je namreč po sestrelitvi zahtevala uradno opravičilo, česar pa Turki niso hoteli storiti, poroča BBC.

Ruske oblasti opravičila še niso komentirale.

Zaradi prvotne nepripravljenosti na opravičilo so Turčijo doletele ruske gospodarske sankcije. Turki zaradi sankcij v Rusijo med drugim ne smejo izvažati svežega sadja in zelenjave, ruskim turistom je onemogočeno letovanje v Turčiji, turškim družbam pa je v Rusiji prepovedano sodelovati pri infrastrukturnih projektih – razen, če je bila odobrena posebna izjema. Sankcije naj bi do sedaj povzročile škodo že v višini več milijard evrov.

https://www.youtube.com/watch?v=OHvkBoz-3u8

Turki: Ruski pilot je bil opozorjen več kot desetkrat
Po prvotnih turških trditvah je rusko letalo tipa SU-24 za kratek čas vstopilo v turški zračni prostor. Pilot letala naj bi bil glede tega več kot desetkrat opozorjen, saj naj bi tam letel več kot pet minut. Ruske oblasti trdijo, da njihovo letalo ni nikoli preletelo meje ter da pilot ni prejel niti enega opozorila.

Preživel je le pilot
Oba člana posadke letala sta se med strmoglavljanjem uspela katapultirati iz letala, nesrečo pa je preživel le eden. Medtem ko sta se približevala tlom na goratem območju Jabal, v sirski provinci Latakia, so nanju začeli streljati Turkmani. Preživelega pilota Konstantina Murakhtina so rešile sirske vladne sile, ruske zaveznice.

Ž. K.