Poslanci SDS: Pred nedeljskimi referendumi se pojavljajo grobe manipulacije in laži

Datum:

“Potrebno je javno obsoditi oba ministra in visoke državne uradnike zaradi grobih manipulacij in laži, ki se jih gredo na hrbtih najšibkejših,” je poudaril poslanec Zvonko Černač glede kritik na račun zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra lani. Pojasnil je, da je tako, ker nimajo argumentov za to, da bi lahko zagovarjali svojo škodljivo novelo, ki  blokira pravice, uzakonjene z lanskoletnim zakonom. “Manipulacijo je potrebno v nedeljo preprečiti in vladni zakon, ki ljudem jemlje pravice, zavrniti.”

Poslanci stranke SDS Zvonko Černač, mag. Branko Grims in Alenka Jeraj so spregovorili o manipulacijah, ki se pojavljajo v zvezi z zakoni, o katerih bomo odločali na referendumih v nedeljo, 27. novembra.

Poslanec Zvonko Černač se je uvodoma dotaknil zakona dolgotrajne oskrbe, ki je bil po dolgih dolgih letih prizadevanj, natančneje pred slabim letom dni, sprejet, in ureja predvsem pravice tistih, ki potrebujejo pomoč drugega. V glavnem so to starejši in invalidi. “Določa pravice, vire financiranja, način postopne uveljavitve. Določa, da vse obstoječe pravice, ki veljajo trenutno, veljajo do pridobitve novih pravic, ki so seveda ugodnejše in materialno bistveno višje kot obstoječe pravice,” je poudaril.

Po Černačevih besedah je predvsem nabor teh upravičenj širši. “Priloga zakona določa obseg teh pravic. Za primer vzemimo oskrbovanca v domu za starejše, kjer so ljudje glede na nivo oskrbe, ki jo potrebujejo, razporejeni v pet kategorij. Določeno je, da jim pripada med 340 in 1.870 evri storitev mesečno. Nekdo, ki potrebuje 24-urno oskrbo, bo v primeru, če bo Golobov zakon zavrnjen z glasom proti, pridobil pravice na bistveno višjem nivoju in v domovih za starejše plačeval samo oskrbo, nastanitev in hrano, ostale pravice pa bodo šle iz javne blagajne,” je pojasnil poslanec in dodal, da bo to pomenilo bistveno več kot sedaj. Zdaj namreč poznamo dodatek za pomoč in postrežbo, ki znaša 157 mesečno, nekateri dobijo dvakratnik, večjega pa res le peščica. Vlada Roberta Goloba je prišla poleti z zakonom, vladajoča koalicija ga je potrdila. Golobov zakon tako pravice jemlje oziroma jih blokira. “Nismo slišali niti enega vsebinskega argumenta, zakaj?! Poslušamo, da je zakon neizvedljiv, za to pa ni nobenega argumenta. Zakon je namreč zelo natančen in v 158 členih zelo natančno določa prehod v nova razmerja, v nova višja upravičenja,” je izpostavil Černač in dodal, da se govori očitke, da ni vseh podzakonskih aktov. Povedal je, da je bilo že osem sprejetih, sprejet ni bil le deveti v času te vlade. “Tukaj je odgovornost aktualnega ministra, ki je za to pristojen,” je poudaril.

Foto: SDS

Černač meni, da bi prejšnja vlada delo nadaljevala in se danes o tem sploh ne bi pogovarjalo, saj bi se začel zakon izvajati s 1. januarjem prihodnje leto. “Tako smo izgubili ogromno časa in energije zaradi slabega zakona vlade, ki ljudem jemlje uzakonjene pravice,” je pojasnil. Po njegovih besedah je ena najhujših laži in manipulacij, ki sta jo v javnost lansirala oba pristojna ministra in visoki državni uradnik, ta, da ta zakon, ki je bil sprejet pred letom dni, zahteva 24-mesečno zavarovanje, da bi ljudje sploh lahko te pravice pridobili. “To je čista laž! Zakon zelo jasno določa v 138. členu in ostalih členih, da smo vsi, ki smo vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje,  všteti in zavarovani tudi za dolgotrajno oskrbo. Iz tega pa nam gredo vse pravice po zakonu, ki je bil sprejet decembra lani,” je poudaril poslanec in dodal, da je treba biti PROTI, da se ljudem pravice, ki so uzakonjene, jemlje. V zakonu je sicer jasno tudi določeno, da se bo do 30. 6. 2025 uvedlo obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. Dokler tega zavarovanja ni, so do pravic dolgotrajne oskrbe upravičeni vsi, ki so vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Druga taka groba manipulacija na hrbtih najšibkejših je bila po besedah Černača v tem, da se je ljudi, ki pravice potrebujejo, strašilo, da bodo ostali brez pravic po 1. 1. 2023 in da bodo nekateri celo morali zapustiti domove za starejše. “Nič od tega se ne bo zgodilo, ker je zakon jasen, ravno tako je jasen tudi prehod,” je poudaril in dodal, da sredstva so zagotovljena in da se okrog tega zgolj manipulira. “Zakon določa, da vsak mesec pride do obveznega prenosa in pokojninske in zdravstvene blagajne za namene uresničevanja zakona”. 

Zavajanja v zvezi z novelo RTVS
Alenka Jeraj je v nadaljevanju opozorila na manipulacije v zvezi z novelo zakona o RTVS, kjer nas želijo prepričati, da uvajajo nekaj novega in da bodo na novo uredili RTVS, ki bo apolitičen. “To seveda ne drži. Zelo podobno ureditev smo namreč imeli v 90-ih letih, ko naj bi tako imenovana civilna družba predlagala ljudi. Vemo, da je bil tisti programski svet kar dvakrat najbolj političen, saj ga je vodil Janez Kocjančič, ki je na dan imenovanja izstopil iz Združene liste socialnih demokratov, stranke, ki je bila naslednica komunistične partije, kjer je bil predsednik. Že to je znak, da se zna stvar ponoviti,” je pojasnila in spomnila, da se je takrat finančni svet oziroma del tega sveta označevalo kot brezzobega tigra, lahko so namreč le svetovali in predlagali stvari, niso pa imeli nobene formalne moči. “Tudi s tem zakonom se to ponovno uvaja. Finančni odbor bo namreč lahko samo posvetovalno telo,” je poudarila Jerajeva in povprašala: “Si želimo, da se ne bo nadzorovalo približno 130 milijonov evrov, kolikor znaša proračun RTVS?” Zakon iz leta 2005 je po besedah Jerajeve določil funkcije in naloge programskega sveta in tudi nadzornega sveta, ki je lahko vplival na pravilno finančno poslovanje. Imel je določene pristojnosti in moč torej. To pa se sedaj jemlje in s tem bomo dobili nestabilno stanje kot v 90-ih letih.

Foto: SDS

RTV se ne bo depolitiziral
“Druga manipulacija je, ko trdijo, da se bo RTV depolitiziral in se bo dala večja moč civilni družbi,” je izpostavila Jerajeva. “Ne drži”. Programski svet se namreč z novelo zmanjšuje. Le štirje predlagatelji so iz civilne družbe. Olimpijski komite Slovenije je eden izmed teh. “Z njim imamo slabo izkušnjo. Takrat je namreč predlagalo Kocjančiča in trdilo, da gre za predstavnika civilne družbe, čeprav smo vsi vedeli, da je zelo aktiven politik. Naslednja predlagatelja sta Nacionalni svet invalidskih organizacij, SAZU, en pa je predstavnik verskih skupnosti. Vsi ostale imenuje parlament ali celo kar direktno vlada,” je pojasnila in dodala, da se izključuje gledalce in poslušalce, ki so doslej imeli neposredno predlagateljstvo.

Varuh človekovih pravic in Informacijski pooblaščenec, ki sta imenovana s strani določene politike, bosta sedaj imela po enega člana. “Gre le za nek bypass. Slabše je še drugje,” je pojasnila. Izpostavila je Nacionalni svet za kulturo, ki bo imenoval dva člana, čeprav gre za organ, ki ga imenuje Državni zbor RS na predlog vlade. Enega člana bo predlagal Svet za trajnostni razvoj in okolje, kjer gre v resnici za posvetovalno telo ministra, to pomeni, da ta odloča. Tukaj torej niti ni potrebna razprava, ker gre za personalni organ. “Vlada si s tem postavlja svoj RTVS, ki ga bo lahko na ta način obvladovala in bo bolj političen kot do sedaj,” je jasna poslanka in dodala: “Zato ne drži, da se depolitizira, v resnici vladni zakon o RTV pomeni popolno politizacijo RTV. Še tistih “jebenih malo” se bodo znebili, pa bo mir.”

Manipulacija s strani vladnih predstavnikov je tudi ta, da njihov zakon ne govori o RTV-prispevku in denarju. “Ne drži, ker je prav predsednik vlade Golob na dopis direktorja RTV, v katerem je opozoril na težko finančno stanje zaradi podražitve energentov, dejal, da se bo o tem in dvigu prispevka pogovarjal, ko bo zakon začel veljati in bo odstavljeno sedanje vodstvo. Torej zakon igra pomembno vlogo tudi pri financiranju.” In še ena manipulacija: gledanost RTV Slovenija pada v zadnjem letu. “Ne drži. Gledanost pada zadnjih 10 let, predvsem informativnih oddaj. Po analizi, ki jo je objavila Mladina prejšnji teden, pa lahko vidimo, da se je začela gledanost zviševati. In je višja letošnjega septembra kot septembra in tudi oktobra lani,” je zaključila poslanka.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Trditev vlade, da uvedba treh novih ministrstev ne bo stala niti evra, je največja manipulacija!
Poslanec mag. Branko Grims je v nadaljevanju predstavil še laži in manipulacije v zvezi z novelo zakona o vladi. “Največja manipulacija je zagotovo trditev vlade, da uvedba treh novih ministrstev z vsem, kar to za sabo potegne, ne bo stala niti evra – to je citat ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik. In pri tem vlada celo govori o vitki vladi. Vlada z novelo zakona predlaga 20 ministrstev, s čimer gre v smer, ki je popolnoma neevropska.

“Kajti taka vlada, ne samo da ni vitka, kot zavaja javnost, taka vlada se mastno redi s tremi novimi ministrstvi in postaja evropski rekorder,” je bil jasen poslanec mag. Grims in nadaljeval: “Bistvo je v stroških. Bistvo je v tem, da bo vse to strahovito stalo. Ne gre samo za tri dodatne ministrske plače, jasno je, da se to dela za tiste, ki so jim volivci na volitvah pokazali prst ven iz parlamenta, recimo gospe Alenki Bratušek. Vsako ministrstvo bo ustvarilo svoj birokratski aparat, ki vedno teži k temu, da se povečuje, da sebi daje dodatne naloge, in vse to bodo plačevali davkoplačevalci.”

Foto: SDS

Ob koncu je poslanec SDS Zvonko Černač znova poudaril pomen glasovanja PROTI: “Vsi trije zakoni siromašijo Slovenijo in siromašijo ljudi. Verjamem, da bodo ljudje v nedeljo prepričljivo povedali, da so PROTI temu in da so za to, da se jim ohrani pravice, ki so bile pred časom uzakonjene in ki jih imajo v vseh ostalih uveljavljenih zakonih.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...