Resnica o zaporniškem uporu na Povšetovi: Jim v umazani posodi res strežejo pokvarjeno in gnilo hrano, med katero so tudi dlake?

Datum:

Prejšnji teden, v petek, se je v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici zgodil upor. In kaj se resnično skriva za obrazi razjarjenih zapornikov/pripornikov? Vodstvo ne posluša njihovih pritožb, direktorja pa ni na spregled. Hrana ni dovolj kuhana, v njej se najdejo dlake in kocine, postrežena je v umazani posodi z ostanki hrane od prejšnjega dne. Zdravstvena oskrba, ki je sploh nimajo, pa je glede na obroke, ki vsebujejo gnilo hrano in smrdljivo meso, več kot nujna. Ko boste prebrali spodnje pismo zapornikov/pripornikov, v katerem razlagajo o nevzdržnih razmerah bivanja, boste zgroženi.

                   

Že popoldan je eden od zapornikov splezal na nadstrešek ene izmed tamkajšnjih stavb, pozneje so se  mu pridružili še ostali. Vsi so ga podprli in razgrajali. Niso se želeli vrniti v svoje celice. V zaporu so poklicali okrepitve, ker na kraju dogajanja ni bilo dovolj policistov.

V petek v zaporu dogajanja niso želeli komentirati, na Policijski upravi Ljubljana pa so zatrjevali, da v zvezi s tamkajšnjim dogajanjem ne izvajajo nobenih dejavnosti. Na Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij smo glede tega poslali tudi nekaj vprašanj, a nam na vsa zastavljena vprašanja niso želeli odgovoriti.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij se brani, a na naša vprašanja ne želi konkretno odgovoriti
Zapisali pa so naslednje: “Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je danes na novinarski konferenci podala obširnejša pojasnila o petkovem dogodku v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Generalni direktor je odgovarjal tudi na vsa dodatna vprašanja medijev. V izogib ponavljanju, podrobnosti o dogodku ne bomo znova navajali, vam pa v nadaljevanju odgovarjamo na vaše vprašanje, ki se navezuje na prehrano in trgovinsko dejavnost v zaporu ter obravnavo zaprtih.” Tudi njihov odgovor o prehrani in trgovinski dejavnosti ni bil ravno izčrpen. Trdijo, da je jedilnik pester in v skladu z normativi, da je poskrbljeno za raznolike želje in potrebe zapornikov, hrano pa posebej pripravljajo tudi za vegetarijance in vernike, ki zaradi verskih razlogov določene hrane ne jedo. Zapisali so še, da je prehrana v zaporih pod stalnim nadzorom zunanjih inšpekcijskih služb, ki večjih pomanjkljivosti ne ugotavljajo. Pa vendar – ugotavljajo jih zaporniki, ki to ”normativno” hrano dobijo predse.

Foto: STAfoto

Resnica o uporu 13. 10. 2017 na Povšetovi

Pišem v imenu nekaterih pripornikov in zapornikov, ki hočejo ostati anonimni.
Razlogi za protest, ki se je zgodil v petek, so:

HRANA
– nehigienično deljenje hrane in pripravljanje hrane
– slaba kakovost hrane, čeprav je dovolj denarja namenjenega za kakovostno prehrano
– hrana ni dovolj kuhana
– vedno več pripornikov/zapornikov ima resne želodčne težave
– v hrani so velikokrat dlake, kocine in še kaj drugega
– pribora ni in posoda, v kateri je hrana, je pogosto umazana, na njej so tudi ostanki obrokov prejšnjega dne
– obroki so manjši kot v vrtcu
– neupoštevanje dietne prehrane
– ljudje, ki delajo v kuhinji, imajo določene bolezni, zaradi katerih ne bi smeli pripravljati hrane
– za nakup hrane zavod dobi več kot dovolj denarja, da se kupi kakovostna hrana in da se pripravi kakovosten obrok. Mi pa dobivamo hrano 3. klase, ki se v trgovinah ne more prodati (piščančje meso smrti, jabolka so gnila, določeni izdelki so tik pred rokom izteka uporabe, ribe smrdijo, po enolončnicah moraš takoj na stranišče, želodec pa te po tem boli še dva dni). Zanima me, kam gre ves ta denar, ki naj bi bil namenjen za hrano. Vem, koliko stane nakup količinske kakovostne hrane, ker sem tudi sam delal v gostinstvu. Samo izbrati je treba pravega ponudnika. Veliko hrane, ki jo dobivamo tukaj, je za odpis in se je ne more uporabiti v restavracijah, trgovinah, vrtcih, šolah.
– jedilnik se ne spreminja

REKREACIJA
Dokler je nekdo v priporu in ni pravnomočno obsojen, je NEDOLŽEN. Kako ima po tem takem manj pravic kot pa nekdo, ki so ga spoznali za krivega in ki je bil pravnomočno obsojen. Glede na to, da imajo vsi zapori/pripori isto upravo URSIKS (Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij), kako je lahko med posameznimi zavodi tako velika razlika. V Celju, Kopru, Mariboru imajo v priporu vsak dan fitnes, na Povšetovi pa samo dvakrat tedensko. Z nekaj organizacije bi fitnes bilo mogoče izpeljati vsaj petkrat tedensko.

ODNOS IN OGROŽANJE ZDRAVJA
Pripornika se pelje v klinični center ali na zdravniški pregled šele takrat, ko stanje postane resno. Odnos vodilnih je katastrofalen. Ne zmenijo se za naše težave in vse prelagajo na direktorja, direktorja pa od nikoder. Določeni priporniki, ki imajo velike težave z drogo, imajo rane na nogah in rokah ter hepatitis C, ne poznajo osnov higiene. Ti bi morali biti ločeni od ostalih, ne pa da uporabljajo iste prostore (kopalnico).
Po novem hišnem redu vsak pripornik dobi na mesec samo pet paketov toaletnega papirja, dve britvici za enkratno uporabo, pet šamponov po štirideset mililitrov, vsaka dva meseca pa dobi eno peno za britje. Povejte mi, kako lahko s tem nekdo vzdržuje higieno? Še zmeraj se naročuje isto število teh potrebščin, kot se je po starem hišnem redu, le pripornikom se jih dodeli manj.
Pred približno petimi meseci je pod sumljivimi okoliščinami en izmed pripornikov, ki so ga proti njegovi volji prestavili v samsko sobo, storil samomor. Kdo bo odgovarjal za to? Tudi mediji o tem niso bili obveščeni.

KANTINA
Stvari v kantini so 100 % dražje kot pa zunaj v trgovinah (Spar, Tuš, Hofer, Lidl …). To pomeni, da so isti izdelki dražji, npr. kilogram banan zunaj stane osemdeset centov, tukaj v kantini pa 1,90 evra. Glede na to, da nam je odvzeta prostost in služba, ki smo jo imeli zunaj zapora, bi stvari morale biti kvečjemu cenejše oziroma imeti vsaj enako ceno kot zunaj v trgovinah.
Z določenega vira sem prejel tudi informacijo o tem, da je nedavno potekal javni razpis za koncesijo na kantini, katere lastnik je Compas shop, d. o. o., ki je bil vnaprej določen, in da je ”kos pogače” dobil tudi direktor. Zato naj računsko sodišče pregleda vse knjige, ki se navezujejo na ta javni razpis. Kantina ponuja tudi samo enega ponudnika prehranskih dodatkov, temu primerne pa so tudi cene. Marsikateri ponudnik ima veliko bolj prijazne cene, ampak nam je prepovedano prehranske izdelke naročati od zunaj, češ da imamo možnost tega v kantini, čeprav bi lahko za iste izdelke plačali od dvajset do trideset odstotkov manj.
V kantini se večkrat prodajajo izdelki, ki jim je potekel rok uporabe, po polovični ceni, se pravi po ceni, ki je zunaj v trgovinah.

TELEFON IN ZASLUŽEK
Poglejte, odkar imamo v priporu nove telefone, so se cene nenormalno dvignile. Desetminutni klic na prenosni telefon stane osem evrov, se pravi, če kličem petkrat na teden po deset minut, zapravim trideset do štirideset evrov na teden!!!! Od tega zasluži samo Telekom. Zdaj pa mi povejte, kako je mogoče, da imajo zunaj uporabniki na voljo pakete po petnajst evrov na mesec z neomejenimi klici in SMS-sporočili, tukaj pa moramo plačevati, kot da imamo milijone. Ali se vam ne zdi to korupcija? Zakaj ni bilo javnega razpisa za izbiro ponudnika telefonskih storitev, zakaj nam Telekom na mesec ne računa, recimo, dvajset evrov, mi pa bi lahko klicali neomejeno, seveda z upoštevanjem hišnega reda?

To so eni izmed razlogov, zaradi katerih se je zgodil spontan protest. Vodstvo smo na to večkrat opozarjali in zahtevali razgovore, a se ni zgodilo nič. Glavni prelagajo odgovornost na direktorja, ta pa si v zadnjem pol leta, odkar na razmere opozarjamo vodstvo, ni vzel niti minute svojega časa. Žalostno je, da se z lepo besedo danes nič ne doseže. Pozivamo k nenapovedanemu pregledu inšpekcije. Pregleda naj ustreznost kuhinje, higiene in delavcev v kuhinji. V zavod naj na pogovor s priporniki pride tudi Varuh za človekove pravice, računsko sodišče pa naj preveri direktorja. Z njim se naj pogovori tudi socialni delavec, ker direktor, kot kaže, ne razume svoje vloge in odnosa do soljudi. Če ni sposoben za direktorja, pa naj odstopi!!!”

Foto: STAfoto

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...