Zakaj Rusija ne more plačevati svojih dolgov

Datum:

Rusija prvič po revoluciji leta 1917 ni plačala obresti na državne obveznice in poravnala obveznosti do tujih upnikov, vendar njeno gospodarstvo kljub sankcijam ne kaže znakov pešanja, piše Reuters. Situacija je bistveno drugačna od leta 1918, ko so boljševiki zavrnili plačilo dolgov, ali leta 1998, ko Rusija ni plačala svojih notranjih dolgov, ugotavlja Reuters. Moskva danes lahko in želi poplačati svoje dolgove, a Zahod ji to preprečuje, dodajajo ter pojasnjujejo razloge, zaradi katerih Rusija ne more plačati svojih dolgov, a plava v denarju.

Sankcije, ki jih je Zahod uvedel Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, so največji zunanji šok za 1,8 bilijona dolarjev vredno gospodarstvo po razpadu Sovjetske zveze leta 1991. Toda doslej se je izkazalo za izjemno odporno na kaznovalne ukrepe, ugotavlja Reuters. Rusija v začetku tega tedna ni plačala 100 milijonov dolarjev kuponskih obresti na državne obveznice, potem ko je potekel 30-dnevni odlog, ZDA pa so sporočile, da niso izpolnile svojih obveznosti do tujih upnikov, Kremelj pa je to oceno zavrnil. “Rusija je maja plačala obresti in dejstvo, da je globalna klirinško-poravnalna hiša Euroclear blokirala denar zaradi zahodnih sankcij, to ni naš problem,” je dejal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Vlagatelji, pa tudi Rusi sami, se že desetletja izogibajo rublju, ker je bil izjemno šibek in nestabilen. Pred enim letom se je rubelj močno okrepil v primerjavi z dolarjem vseh drugih svetovnih valut. V sredo zjutraj bi morali za dolar nameniti nekaj več kot 51 rubljev. Na vrhuncu krize, ki jo je sprožila ruska invazija na Ukrajino, je bilo za dolar mogoče dobiti več kot 124 rubljev. Rusko valuto podpirajo prihodki od ruskega izvoza surovin, zmanjšan uvoz in kapitalski nadzor, ki so ga oblasti medtem ublažile. Rusija je v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeležila presežek na tekočem računu v višini 110,3 milijarde dolarjev, kar je po podatkih centralne banke več kot trikrat več kot v enakem obdobju lani.

Foto: zajetje zaslona

Črno zlato
Od začetka ruske invazije na Ukrajino cena nafte, ki je življenjska sila ruskega gospodarstva, ni padla pod 100 dolarjev za sod. V torek je dosegel 117 dolarjev. Zaradi visokih cen nafte ima Rusija, drugi največji svetovni izvoznik nafte za Savdsko Arabijo in največji svetovni izvoznik zemeljskega plina, na voljo 1 bilijon dolarjev na leto za ublažitev posledic sankcij. Ruski proizvajalci nafto prodajajo po cenah, ki so nižje od tistih na londonskem trgu, a še vedno visoke, poudarja Reuters. Zahodne sankcije so jih prisilile v prodajo nafte Kitajski in Indiji s popusti do 40 dolarjev za sod. Toda ameriški uradniki so povedali, da Moskva še vedno zasluži več denarja z izvozom energije kot pred vojno.

Obrestne mere
Takoj po začetku invazije je ruska centralna banka zvišala ključne obrestne mere na 20 odstotkov. Zadolževanje se je podražilo, a niti približno tako kot leta 1998, pred devalvacijo rublja, ko je znašala astronomskih 150 odstotkov. Sredi junija jih je banka znižala na 9,5 odstotka, kar kaže, da bi jih lahko ob umirjanju inflacije še znižala. Cene so bile maja za približno 17 odstotkov višje kot v enakem obdobju lani, a centralna banka ocenjuje, da bo njihova rast junija oslabela.

Nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush in sopodpisnik sporazuma in leta 1990  Mihail Gorbačov (Foto: epa)

Pozabljene “Busheve krače”
Takoj po začetku invazije so državljani začeli panično kupovati živila, kot je sladkor. A panično nakupovanje se je poleglo, saj je v trgovinah veliko hrane in banke niso pod pritiskom varčevalcev, ki poskušajo dobiti svoj denar. To je v ostrem nasprotju s paničnim nakupovanjem, ki je sledilo devalvaciji leta 1998 in pomanjkanju hrane po razpadu Sovjetske zveze leta 1991. Že leta 1990 so ZDA začele pošiljati Rusiji piščance, ki so jih Rusi poimenovali Busheve krače – po nekdanjemu ameriškemu predsedniku Georgeu H. W. Bushu, sopodpisniku sporazuma z Mihailom Gorbačovom, z namenom da bi ublažili rusko pomanjkanje hrane.

Nizka brezposelnost
Stopnja brezposelnosti v Rusiji je bila aprila rekordno nizka, le štiri odstotke. Nekateri se bojijo, da bi bila realna stopnja morda višja, ker velika podjetja še niso začela odpuščati delavcev, a je zaenkrat brez dela le tri milijone državljanov. Podatki za maj bi morali biti objavljeni kmalu, ugotavlja Reuters.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

SDS zahteva obravnavo akta o ustanovitvi preiskovalne komisije na izredni seji DZ

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje...