Po Pfizerjevem v Sloveniji kmalu na voljo še Modernino cepivo

Datum:

Slovenija si je ob epidemiji koronavirusa skupaj s preostalimi državami po svetu prizadevala zajeziti epidemijo z omejevalnimi ukrepi. Omejevalni ukrepi so po navedbah strokovnjakov pripomogli k temu, da nimamo v bolnišnicah še bolj kritične situacije, a vseeno niso pripomogli k popolni zajezitvi epidemije. Strokovnjaki tako vidijo kot edino luč na koncu tunela v zagotavljanju cepiva. Vlada v Sloveniji se je zato odločila, da bo cepivo brezplačno zagotovila v prvi vrsti najbolj ranljivim skupinam – stanovalcem DSO. V drugi fazi so pričeli s cepljenjem zaposlenim v zdravstvu, ki so med najbolj izpostavljenimi, v tretji fazi pa bo sledila še infrastruktura in preostale ranljive skupine. V naslednjih mesecih je tako moč pričakovati večjo obremenjenost zdravstvenega sistema, saj bo v Sloveniji zagotovljeno vedno večje število odmerkov cepiv, ki pa nam bodo počasi omogočala vrnitev v normalno stanje. 

Prvo pošiljka cepiva proti koronavirusu s 9750 odmerki smo prejeli 27. decembra, ko je cepivo v Slovenijo prispelo iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu. Prva cepljenja proti covidu-19 so pričeli dan kasneje, in sicer so cepili najprej tiste, ki spadajo v ranljive skupine. Med prvimi so cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19, saj jim bodo tako lahko omogočili varno bivanje, varovanci pa bodo lahko ponovno videli svoje drage brez tveganj.

V Slovenijo je prispela tudi druga pošiljka cepiva, ki pa je namenjena predvsem tistim, ki so zaposleni v zdravstvu. V sklopu druge pošiljke smo prejeli 6825 odmerkov. Kader v zdravstvu je eden najbolj izpostavljenih, predvsem pa tisti, ki delajo z bolniki covid-19. Tretjo pošiljko pričakujejo naslednji teden. “Naslednja pošiljka, ki bo prispela prihodnji teden, bo namenjena starejšim osebam ter tistim s kroničnimi boleznimi,”je pojasnila državna sekretarka Marija Magajne. Z naslednjo pošiljko se v Sloveniji tako pričakuje približno 16.500 novih odmerkov. V enakem obsegu pa naj bi odmerke prejemali na tedenski ravni.

Cepila se je tudi vodja po svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović (Foto: STA)

Do sredine decembra je interes za cepljenje proti koronavirusu izrazilo že več kot 70 tisoč ljudi, ta podatek pa je v tem trenutku po vsej verjetnosti še višji. Vlada je ves čas poudarjala, da je cepljenje proti covidu-19 prostovoljno, kar kaže, da državljanom zaupa dovolj, da sami ravnajo odgovorno.

Po zdravstvenih delavcih na vrsti šolstvo, policija, vojska in gasilci
Zdravstvena stroka za rešitev epidemije koronavirusa vidi le v dostopnosti cepiva, saj epidemije z običajnimi ukrepi ni moč ustaviti. Po ocenah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Alenke Forte, bi se za učinkovit boj z virusom moralo cepiti nekje od 1,2 do 1,4 milijona prebivalcev. Samo tako se bomo lahko po njenem mnenju lahko vrnili v normalno stanje, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte (Foto: STA)

“Naslednja kritična populacija pa so šolstvo, policija, vojska in gasilci,” je obrazložila plan zagotavljanja cepiva. Cepljenje zahteva velike napore v sami infrastrukturi. Cepiva je sicer v tem trenutku malo, saj glavni val cepljenja šele prihaja. “Slovenski zdravstveni sistem je zato pred dodatnim velikim izzivom,” je pojasnila Fortejeva.

Naslednja kritična populacija pa so šolstvo, policija, vojska in gasilci,” je Fortejeva razkrlla v načrtu zagotavljanja cepiva v prihodnje. Cepljenje zahteva velike napore v sami infrastrukturi. Cepiva je sicer v tem trenutku malo, saj glavni val cepljenja šele prihaja.

Smrt osebe ni bila povezana s cepivom proti covidu-19
Nacionalni inštitut za javno zdravje je v začetku tedna prejel prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem proti covidu-19 v enem od domov za starejše. Posebna komisija je glede smrti osebe, ki je umrla po cepljenju proti covidu-19, podala mnenje, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna. Kot je pred dnevi navedel vladni govorec Jelko Kacin je šlo v tem primeru za ponovljeno kap osebe, ki jo je doživela že pred cepljenjem.

Cepivo Moderne bo na voljo tudi v Evropi (Foto: STA)

Strokovnjaki svetujejo, da se ljudje, ki so preboleli covid-19, vseeno cepijo. Cepljenje bo najboljša priprava populacije na naslednjo hladno sezono, saj bo zanesljivo ščitilo vsaj pol leta. Strokovnjaki od cepiv proti covidu-19 pričakujejo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv, kot pa se to zgodi s prebolevanjem covida-19. “Predvsem zato, ker cepivo ne bo povzročilo začasne ohromitve imunskega sistema, kot jo programirano povzroči virus, ki si na ta način v svojem gostitelju, človeku, vnaprej pripravi pogoje za okužbo in bivanje v naslednji prehladni sezoni,” navaja predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan.

Na poti tudi cepivo Moderne, kar nam bo zagotovilo še več odmerkov
Evropska komisija in Evropska agencija za zdravila, sta odobrili drugo cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da zagotavljajo varna in učinkovita cepiva za Evropejce. EU je z Moderno sklenila dogovor o nakupu do 160 milijonov odmerkov cepiva. “Cepivo proti covid-19 ameriške Moderne nudi visoko stopnjo zaščite, ima malo neželenih učinkov in je primerno tudi za kronične bolnike,” je pojasnil Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo. Odobritev novega cepiva nam bo tako zagotovilo možnost prejema še večjega števila odmerkov od predvidenega, kar pomeni, da bomo lahko hitreje dosegli potrebno stopnjo precepljenosti za povratek v normalo.

 Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....