Norveški medij: Zakaj je Čeferin potisnil Vesela na Fifo – pred njim pa je tam sedel ugleden švicarski revizor, ki je bil velik trn v peti predsedniku Infantinu

Datum:

Razkrivamo, zakaj je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel sploh postal predsednik komisije za revizijo in skladnost pri Fifi -funkcije, ki mu prinaša okoli 246 tisoč dolarjev bruto letnega dodatnega zaslužka poleg plače predsednika Računskega sodišča RS. Leto 2016 je predstavljalo prelomno leto za globalni nogomet. Zaradi korupcijske afere sta padla dolgoletni predsednik Fife Sepp Blatter in predsednik Uefe Michel Platini. Na njuna prestola sta sedla Gianni Infantino (FIFA) in Aleksander Čeferin (UEFA).

Zgodba se je pričela na znamenitem kongresu Fife v Mehiki ob koncu leta 2016. Na njem je Gianni Infantino predstavljal novo vizijo svetovnega nogometa, da bo izkoreninil korupcijo iz nogometa. Vse to je bila le kulisa za sprejem ključnega predloga Infantina. Po enajstih urah razprave je Infantino predlagal, da bi imel lastno pravico, da lahko zaposluje in odpušča ljudi v neodvisnih odborih FIFE. To je razburilo predhodnika Vesela, Domenica Scalo. Predlog Infantina je poimenoval kar “državni udar”.

Domenico Scala je bil znan švicarski manager. Inside World Football je objavil posnetke, v katerih sta se znašla Infantino in Scala. Na njih se jasno sliši, da je Infantino uporabil vso svojo moč, da je odstranil Scalo. Izkušeni dolgoletni poslovnež se ni strinjal z vodenjem Infantina, zato je 12. maja 2016 odstopil s funkcije predsednika za revizijo in skladnost pri Fifi.

Čeferin aktivno lobiral za Veselovo službo pri Fifi, da bi zaščitil Infantina
Na sceno je stopil Aleksander Čeferin. Kljub temu, da Čeferin ves čas zanika, da ni imel nič z lobiranjem službe za Vesela, ga norveški raziskovalni novinarji postavljajo na laž. Josimar piše, da je le dva meseca po nemirnem kongresu v Mehiki Infantino za vodjo odbora za revizijo in skladnost za naslednika Scale imenoval sedanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Več svetovnih medijev je poročalo, da je Vesela predlagala takratna podpredsednica odbora Sindi Mabaso Koyana iz Južne Afrike.

A to je bila le predstava za javnost. V zakulisju je za Veselovo službo na Fifi najbolj aktivno lobiral prav Aleksander Čeferin. Po Josimarjevih navedbah, naj bi viri norveške raziskovalne revije o nepravilnostih v globalnem nogometu razkrili, da je bil Čeferin tisti, ki je prosil Infantina, da mu lahko predlaga svojega kandidata. Prepričeval ga je, da bi prav Vesel bil najbolj primeren za funkcijo vodje FIFA odbora za revizijo in skladnost.

Vodja Fife Giani Infantino in vodja Euefe Aleksander Čeferin. (Foto: epa)

V preteklih objavah smo ugotovili, da sta Aleksander Čeferin in Tomaž Vesel dolgoletna znanca in prijatelja. Skupaj sta obiskovala srednjo šolo v Ivančni Gorici. Njuna skupna pot se je nadaljevala tudi ob študiju prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Oba sta bila tudi soigralca v amaterski nogometni ekipi Ljubljana Lawyers. Njune vezi je omenjal že norveški raziskovalni novinar Andreas Selliaas v članku Kuvajtska zarota 2.0.

Vesel že na Nogometni zvezi Slovenije mižal na obe očesi
Ne pozabimo, Aleksander Čeferin in Tomaž Vesel sta se znašla v resnih težavah. Čeferin se sooča z resnimi očitki in dokazi, da je lagal leta 2011 o svojih nogometnih izkušnjah pri kandidaturi za predsednika Nogometne zveze Slovenije. Pri tem je navedel, da si je nogometne izkušnje kot funkcionar nabiral v klubih FC Litija, FC Ljubljana Lawyers in NK Olimpija Ljubljana v obdobju 2005-2011. Vendar se je Čeferin grdo zlagal in z goljufijo prišel na prestol NZS, posledično pa tudi na položaj predsednika UEFE.

Leta 2015 se je NZS pod vodstvom Čeferina odločila, da bo kupila 17-odstotni delež v Športni loteriji od Probanke v likvidaciji. Zaradi slabe finančne situacije je vodstvu Nogometne zveze Slovenije dobilo odobreno 4 milijone evrov vredno posojilo s strani UEFE. Čeferin je v javnosti zagotavljal, da bodo imeli koristi nogometni klubi v Sloveniji, saj bi jim pripadalo zaradi dobička družbe vsako leto dodatnih pol milijona evrov.

Posojilo so odobrili takratni predsednik UEFE Michel Platini, Platinijev generalni sekretar in sedanji predsednik Fife Gianni Infantino, Platinijev podpredsednik Marios Lefkaritis, finančni direktor UEFA Josef Koller in namestnik generalnega sekretarja Theodore Theodoridis. Sedanji predsednik Fife Infantino pa se je znašel tudi v preiskavi Etične komisije pri Fifi v letu 2016. Čeferina je na laž postavil član Finančnega odbora, Danec Allen Hanson. Za Josimar je jasno povedal, da bi posojilo morali odobriti člani Finančnega komiteja, a se to ni zgodilo.

Skupaj v dobrem in slabem
Pri Zgoraj navedenih nepravilnostih je na obe očesi zamižal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. Kljub temu, da funkcijo zaseda od 2013, ga ni nikoli zanimalo poslovanje na Nogometni zvezi Slovenije. Od leta 2003 je NZS prejela več kot deset milijonov evrov proračunskih sredstev. Ena izmed funkcij Računskega sodišča je tudi nadzor vseh družb, ki prejemajo javni denar. Čeferin pa je posledično Vesela nagradil s funkcijo podpredsednika v Komisiji za mladinski nogomet, kasneje pa še funkcijo na Fifi.

Tomaž Vesel (Foto: STA)

Poleg tega, da je bil s funkcijo na NZS v navzkrižju interesov kot predsednik Računskega sodišča še vedno ni pokazal dovoljenj KPK za opravljanje dodatne dejavnosti na Fifi. Smešno ali ne, tudi Josimar je mislil, da bo Vesel zapustil funkcijo predsednika Računskega sodišča, a na presenečenje vseh v Sloveniji se funkcije oklepa kot pijanec plota.

Celotni članek norveškega medija Josimar, specializiranega za raziskovanje nepravilnosti v globalnem nogometu, si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...