Romana Tomc: Demografija – od besed k dejanjem

Datum:

Bruselj, 27. maj 2021 (SDS/ELS) – Evropski poslanci, člani odbora za zaposlovanje in socialo, so danes sprejeli poročilo ‘Stari kontinent se stara: možnosti in izzivi politik na področju staranja po letu 2020’.

Evropska poslanka Romana Tomc, ki je poročilo pripravljala v imenu politične skupine ELS, je povedala: “Kljub temu, da področje demografije sodi med pristojnosti držav članic, si tudi na evropski ravni ne gre zatiskati oči. Stari kontinent, Evropa, se res stara in če ne bomo posledice tega staranja predvideli danes, bomo jutri lahko v veliki zagati. Poleg tega je potrebno misliti na porast nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen, zaradi katerih že danes opozarjamo, da je stanje na tem področju že skoraj epidemično in da potrebujemo dodatna sredstva za raziskave, predvsem pa za vlaganja v človeške vire, ki bodo v prihodnosti skrbeli za obolele osebe, teh namreč že danes primanjkuje.”

S poročilom bodo evropski poslanci na eni od prihodnjih plenarnih zasedanj pozvali Komisijo h konkretnim korakom na te področju. “Žalosti me, da leve politične skupine v Evropskem parlamentu, katere najbolj poudarjajo pravice ranljivih skupin, tega poročila niso zmogle podpreti. Da se okrog vprašanja starejše populacije, ki je vse bolj ranljiva in v digitalnem svetu vse bolj odrinjena na rob družbe, ne moremo poenotiti. Demografski izzivi ne prizadenejo vseh držav na enak način, a vendar je trend zaskrbljujoč. V zadnjih letih beležimo porast sovražnosti do starejših oseb, med pandemijo pa se je razkorak med generacijami še povečal. Od Komisije tako pričakujemo tudi usmeritve in politike, s katerimi bomo spodbujali medgeneracijsko sodelovanje. Starejše osebe so naša modrost, ki jo lahko z drznimi idejami mlajših oplemenitimo v skupen uspeh,” je povedala Romana Tomc.

Savinjsko-šaleške novice

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...