Romana Tomc v Kavarni Hayek razkrila, kakšni so obeti za pokojnine v prihodnosti

Datum:

“Brez gospodarstva ni sociale, brez dobrih plač ni dobrih pokojnin in to dvoje je res povezano, tako da moramo delati na tem, da bomo zaslužili več,” je med drugim poudarila evropska poslanka Romana Tomc, ki je bila gostja v tokratni oddaji Kavarna Hayek. Z voditeljem Jožetom Biščakom sta spregovorila o pokojninskem sistemu v Sloveniji, trenutnem stanju in obetih za prihodnosti. Tomčeva je poudarila pomembnost gospodarstva, ki ga aktualna vlada s svojim ravnanjem še dodatno duši in uničuje.

Uvodoma je voditelj Jože Biščak spomnil na obljubljeno pokojninsko reformo, ki bi morala biti že izpeljana, pa še danes ni. Evropska poslanka Romana Tomc je izrazila zadovoljstvo nad tematiko, za katero je povedala, da je pokojninski sistem nekaj, s čimer se strokovno res rada ukvarja, saj kot je pojasnila, je svojo kariero začela na ministrstvu kot direktorica direktorata za pokojnine. “Vsi bomo nekoč upokojenci in po strokovni plati me to tudi izjemno zanima poleg mojega političnega dela,” je dejala in poudarila, da je pokojninska reforma nekaj, kar čaka vsakega v prihodnosti, zato je nujna. “Ko ljudje slišijo besedo reforma, pomislijo na nekaj slabega, vendar to ni vedno nekaj slabega,” je dejala in dodala, da so reforme namenjene pozitivnim spremembam. A kakšne spremembe, če sploh, nas čakajo v prihodnosti pri nas?

“V bistvu gre za eno matematiko, če poskušam poenostavljeno razložiti. Čedalje več upokojencev imamo ne samo v Sloveniji, ampak tudi povsod drugje v Evropski uniji, in čedalje manj mladih oziroma delovnih zaposlenih ljudi, ki v pokojninsko blagajno vplačujejo. Tako si predstavljate, da imamo neko tehtnico, ki mora biti, če želite, da sistem deluje nekako uravnoteženo – torej tisti, ki plačujejo, morajo vplačevati dovolj, da bo ostalo dovolj tudi za tiste iz sistema, ki iz tega dobivajo denar,” je pojasnila Tomčeva, ki dodaja, da je v tem težava, saj številke niso v ravnovesju. Izboljšati moramo drugi del tehtnice, “ali bo več tistih, ki bodo vplačevali ali bo to tudi problem demografije, kako narediti, da bodo ti, ki bodo vplačevali, vplačevali več”. To je dosegljivo le z višjimi plačami, meni evropska poslanka, ki meni, da se Sloveniji ne obeta lepa prihodnost.

Gost na daljavo je bil tokrat Pavel Rupar, predsednik Društva 1. oktober, ki je izrazil veliko razočaranje nad neposodobljenim pokojninskim sistemom v Sloveniji. Poudaril je, da pokojnine niso usklajene z inflacijo in da so med posameznimi kategorijami prevelike razlike. Prepričan je, da je treba preoblikovati celotni sistem oziroma ga narediti na novo, “mi se na to pripravljamo in treba je računati na to, da bo treba te krivice nekega dne vseeno popraviti, teh krivic pa je toliko, kolikor je upokojencev”, je dejal Rupar. Apelira, naj se upokojence začne obravnavati kot enakopravne državljane, saj, kot pravi, “smo z grozo spoznali, da so upokojence v tej vladi izločili iz sistema”.

Foto: zajem zaslona

Danes dajemo 10 odstotkov BDP za pokojnine, ampak čez približno 30 let, kar je relativno blizu, bomo plačevali skoraj 16 odstotkov,” je poudarila v nadaljevanju evropska poslanka. Meni, da gre za ogromen skok in da je treba delati na produktivnosti, saj smo v tem trenutku po njenih besedah takoj za državo, ki je na tem področju na dnu lestvice. Da bi imeli ljudje predstavo, koliko je dejansko pri nas upokojencev in koliko denarja za to gre, je Tomčeva povedala, da je v tem trenutku 640 tisoč prejemnikov različnih vrst uživalcev pokojnin, med katerimi je 481 tisoč tistih, ki prejemajo starostno pokojnino. “Ker se iz prispevkov tistih, ki vplačujejo, nabere premalo, da bi izplačali vse te pokojnine, prihodki ZPIZ-a v enem letu znašajo 6 milijard in 700 milijonov, vendar ta denar ne pride ves iz prispevkov, država mora vsako leto iz proračuna doplačevati, da lahko izplača te pokojnine”. Slednje je odvisno od situacije na trgu dela, v vsakem primeru pa gre za približno eno milijardo primanjkljaja, ki se bo po njenih besedah v nadaljevanju stopnjeval.

Ali bodo pokojnine višje?
Tomčeva meni, da se pokojnine ne bodo povišale, če bi Slovenija ostala na enaki stopnji produktivnosti. Ravno zato je ponovno poudarila pomembnost gospodarstvo, “brez gospodarstva ni sociale, brez dobrih plač ni dobrih pokojnin in to dvoje je res povezano, tako da moramo delati na tem, da bomo zaslužili več”. Obeti v gospodarstvu so po njenih besedah tako za Slovenijo kot Evropo slabe, saj še vedno ni gospodarske rasti oziroma je ta napovedana v zelo majhnih odstotkih. “Ukrepi vlade gredo v takšno smer, ki ne dajejo prevelikega upanja, da se bodo te še tako nizke napovedi uresničile,” je dejala Tomc. Biščak je ob tem opomnil tudi na ukrepe, s katerimi vlada duši gospodarstvo, in sicer je zadnji tak ukrep “štempljanje”, ki ga je uvedlo ministrstvo za delo pod vodstvom Luke Mesca. Poslanka poudari, da za to ni kriv Bruselj, ki sicer ima direktivo o delovnem času, ki je zastarela glede na današnji način dela, še vedno pa ni toliko zastarela, da bi vsebovala način evidentiranja delovnega časa v Sloveniji. “Vlada je storila veliko neumnost, naredila je veliko gospodarsko škodo, ker, glejte, zdaj se vsi ukvarjajo s tem, kako bodo nabavili nove stvari, tehnologijo, kako se bodo štempljali, kadrovske službe bodo hodile na tečaje, kjer se bodo učili, kako se je zdaj treba štempljati,” je poudarila nerazumnost ukrepa in izpostavila dve stvari, kjer je Slovenija v zaostanku.

Evropska poslanka meni, da so vladni ukrepi za gospodarstvo zelo škodljivi. (Foto: EU)

Tako voditelj kot gostja sta se strinjala, da podjetniki zaradi nepremišljenih potez vlade ne morejo niti načrtovati poslovanja, saj je okolje tako nestabilno. “To je eden izmed razlogov, ne visoki davki, na visoke davke bi celo še tuji investitorji pristali, če bi vedeli, kaj jih čaka v naslednjih petih ali desetih letih. Ampak oni nimajo pojma, danes je tako, jutri je drugače, danes davek je, jutri ga ni, potem so višji prispevki, potem imamo prostovoljni prispevek, za katerega rečemo, da smo ga ukinili, ampak ga nismo – ne, ta prispevek smo naredili obveznega, potem se bomo štempljali, drugi dan se ne bomo štempljali …”, je nevzdržnost za podjetnike poudarila poslanka. Ob koncu je še enkrat poudarila pomembnost gospodarstva v Sloveniji, saj “če bo gospodarstvo dobro poslovalo, bodo plače visoke, prispevki za pokojnine pa višji”.

Celotno oddajo si lahko pogledate tukaj.

Vabljeni k ogledu!

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...