RTV se pogreza vse bolj v blato: Protestnika s kriminalno preteklostjo, odgovornega za najbolj nasilne proteste, predstavili kot humanista in kulturnega avantgardista!

Datum:

Najprej so se protestniki sprli med seboj, padlo je nekaj udarcev, potem pa je policija prijela žensko. “To je bil razlog izgredov,” zatrjuje Anis Ličina. Protestnik je spregovoril posebej za Tednik, so se pohvalili na nacionalni televiziji, bil je zraven, policija ga je kasneje tudi pridržala. Niso pa omenili, da je “protestnik” pravzaprav stari znanec policije s kriminalno preteklostjo. Pa tudi to so zamolčali, da je policiji ob pridržanju pobegnil, vse skupaj pa objavil na družabnem omrežju, kot nasvet in spodbudo vsem, za nadaljnje delovanje. V oddaji tudi niso omenili, da je Ličina že pred četrtkovimi protesti 5. novembra napovedoval nasilje, da je v preteklosti žalil policiste in jih pošiljal nazaj v svoje vasice. Poleg tega so kršili zdravstvene ukrepe, saj Ličina pred kamero ni nosil zaščitne maske na javnem mestu.

Policija je neko žensko zgrabila in so jo metali po tleh, v to se je mešal v njen mož in so skočili še nanj, je pojasnil dogajanje kriminalec in viden akter nasilnih protestov, Anis Ličina. Po novem pa očitno tudi svetovalec nacionalne medijske hiše RTV Slovenija. “Že tako je bila tam razjarjena množica,” je dejal in dodal, da to, ukrepi namreč, “traja že toliko časa, da so ljudje že obupni.” Manjši lapsus, verjetno je mislil reči, da so obupani, a je nehote povedal bolj iskreno. “Mislim, da je bilo to le še vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo kaj takega. Ljudi ti ne moreš zaklepat, ne moreš jim reči da morajo biti doma, lahko jih pa prosiš. /…/ Odnos vlade do svojih prebivalcev je zelo napačen, govorci so napačni, ti ne moreš nekoga prisilit v nekaj, česar noče. Lažje prideš do nečesa z lepo besedo, ampak to se mora zgoditi že na začetku, ne moreš čakat, da ljudem že prekipi,” je vladi svetoval Ličina.

Potem so odjeknile eksplozije in nastopil je kaos, v nekaj minutah je policija izpraznila trg, takole so nas porinili s trga,” je v reportaži oddaje Tednik povedal glas napovedovalca. In namignil, da so bili tudi sami grobo pregnani. “Po vodnem topu je prizorišče obiskal še Aleš Hojs in krivdo prevalil na medije,” je še nadaljeval  poročevalec in notranjega ministra nekako izenačil z vodnim topom. V nadaljevanju so v oddaji povedali, da jo je grdo skupil fotoreporter Borut Živulovič, katerega je nasilen protestnik nezavestnega še naprej brcal in mu z zlomljeno čeljustjo zagotovil obisk urgence. Nekaj udarcev pa so prejeli tudi nekateri drugi novinarski kolegi, so še omenili, in strokovnjaka za batine – Ličino, vprašali zakaj. “Jaz predlagam, če bi bil novinar, da imaš pač nek brezrokavnik, karkoli, označeno z RTV in se hitro izogneš,” je svetoval novinarjem Ličina. Čemu se izogneš, so na posnetku sicer odrezali, a verjetno je bilo govora o zlomljeni čeljusti in drugih pretepaških poškodbah.

Spomnimo, Anis Ličina  je slovenski policiji znan že nekaj časa, eden izmed njegovih prvih podvigov je bil rop črpalke, ob katerem je tudi pretepel uslužbenca na črpalki. Kasneje ga je policija dobila še v vlogi tihotapca nezakonitih migrantov in kot smo pisali že mi, je v svoji kriminalni karieri celo napredoval v člana slovenskega narkokartela. Kaj še dela na svobodi, sicer ni povsem jasno, še manj jasno pa je to, zakaj nacionalna televizija taki osebi namenja svoj medijski prostor, ga sprašuje na nasvete in tudi zamolči, kdo je v resnici Ličina. Označili so ga namreč zgolj kot protestnika. Niso omenili niti tega, da je že na prejšnjih protestih povzročal izgrede in žalil policiste, ki so ga pridržali. No, o Ličini moramo povedati še to, spomladi smo že poročali, da je prek Facebooka želel smrt kandidatu SDS za evropskega poslanca Davorinu Kopšetu. “Svinja Stara sdsovska, upam da te pobere virus, govno eno, da več ne boš glasoval iz groba, gnoj,” je takrat pisal Ličina.

Vir: Zajetje zaslona

Besede so tu odveč. Če je minister Hojs na četrtkovih nasilnih protestih “prevalil” krivdo na medije, češ da so devet mesecev spodbujali oziroma poročali, da so protesti zaželeni, bo naslednjič lahko povedal, ko se bo morda zgodilo še kaj hujšega, da osrednji mediji podpirajo kriminalce in njihova kriminalna dejanja, vključno z brutalnim nasiljem. Konec koncev so, kar se pretepov tiče, ponudili koristen nasvet strokovnjaka, naj si na naslednjih izgredih novinarji nataknejo brezrokavnike z oznakami. In si s tem oprali roke. Ali to velja le za novinarje RTV, javnosti niso seznanili. Minuli četrtek je bilo namreč precej jasno, že po opremi, kdo spada v novinarske vrste, pa so jo ravno ti najbolj skupili. Gre morda med Ličino in RTV-jem za posebno navezo oziroma protivladni pakt? Ali pa so novinarji RTV zgolj tako zelo neumni, da se svojega lastnega kriminalnega sodelovanja niti dobro ne zavedajo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...