Trump pravilno napovedal razvoj cepiva: Zakaj sta farmacevtska giganta počakala šele na konec volitev?

Datum:

STA je že včeraj poročala, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech, v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. To je vsekakor odlična novica, toda ob tem se poraja vprašanje glede časa, ko so novico posredovali javnosti. Toda razvoj cepiva je tudi plod številnih prizadevanj Trumpove administracije. Pod predpostavko, da so za to novico vedeli že nekaj časa, zakaj je niso objavili tik pred začetkom volitev in ne takoj po koncu?

Podjetji Pfizer in BioNTech, ki skupaj razvijata cepivo proti covidu-19, sta objavili, da se je cepivo v tretji fazi testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Zaščito pred boleznijo so prostovoljci razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je po navedbah podjetij sodelovalo več kot 43.500 ljudi.

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizerja, je tujim tiskovnim agencijam sporočil, da prvi rezultati tretje faze testiranja cepiva proti covidu-19 kažejo, da cepivo lahko prepreči to bolezen in dodal, da so pomemben korak bližje nujnemu preboju, ki bi pomagal končati globalno zdravstveno krizo.

Večino sveta je v zadnjem času zajel drugi val pandemije covida-19. V več državah beležijo nove rekorde v številu okužb z novim koronavirusom, postelje v bolnišnicah se polnijo, hitro narašča tudi število smrtnih žrtev. Pfizer in BioNTech sta napovedala, da bosta pri ameriški agenciji za zdravila in hrano verjetno že prihodnji teden zaprosila za odobritev uporabe njunega cepiva v nujnih primerov. Sporočila sta tudi, da pričakujeta, da bosta letos lahko priskrbela do 50 milijonov odmerkov cepiva, prihodnje leto pa do 1,3 milijarde odmerkov.

Čemu objava novice zdaj in ne tik pred volitvami?
Cepivo, ki bi prekinilo pandemijo, je seveda odlična novica in morda bi kdo rekel, da je morebitna politizacija te novice obrobna zadeva. Se strinjamo, da je obrobna, toda še vedno ne pomeni, da ni relevantna, ko govorimo o ameriških volitvah. Mnogi so pred volitvami špekulirali, da bi Trumpu, če bi uspel predstaviti cepivo pred volitvami, zlahka uspelo zmagati. Težko je reči, da farmacevtski giganti kot je Pfizer niso povezani s politiko in se ne zavedajo odgovornosti, ki jo nosijo tudi za to področje človeškega življenja. Zakaj potem novice, ki bi jo najbrž lahko, niso objavili pred volitvami?

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 18. in 13. marcem prireja...

Predstavitev nove knjige o komunističnih zaporih in taboriščih med leti 1945 in 1954

Študijski center za narodno spravo vabi na predstavitev znanstvene...