RTV zopet nad respiratorje: Bi raje videli več umirajočih?

Datum:

Radiotelevizija Slovenija zopet napihuje že stokrat prežvečeno in zlorabljeno afero z respiratorji, kupljenimi v času prvega vala epidemije koronavirusa covid-19, ko je bila situacija najtežja. Pri tem so izpostavili respiratorje Geneplaneta ter zapisali, da jih je od 90 dobavljenih le 30 v porabi, a nobeden za bolnika covid-19. Kot kaže si želijo, da bi bilo v Sloveniji čim več umirajočih in pomoči potrebnih bolnikov s covid-19, tako je namreč razumeti njihov očitek o skromnih potrebah ventilatorjev za predihavanje. “Očitek, da je v uporabi le tretjina ventilatorjev je na ravni očitka, da si ravnal negospodarno, ker si sklenil protipožarno zavarovanje in ti hiša še ne gori,” se je na neutemeljene očitke javnega medija odzval vodja vladne posvetovalne skupine za sprejemanja protikriznih korona ukrepov dr. Matej Lahovnik.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dne 7. avgusta 2020, je bilo v opazovanem tednu, od 27. julija do 2. avgusta 2020, v štirinajstih slovenskih bolnišnicah za akutno oskrbo sprejetih 144 bolnikov zaradi resne akutne okužbe dihal (v angleškem jeziku se označuje s kratico SARI). Od teh jih je bilo 119 ( 83 odstotkov) testiranih na covid-19 in med njimi 11 ( 8 odstotkov) potrjenih s covid-19. V enotah intenzivnega zdravljenja (EIZ) je bilo v opazovanem tednu zaradi SARI sprejetih 11 bolnikov, od tega devet ( 82 odstotkov) testiranih na covid-19 in med njimi dva (18 odstotkov) potrjena s covid-19.

V nadaljevanju njihovega sporočila je zapisano, da so v opazovanem tednu umrli štirje bolniki s covid-19. V domačo oskrbo je bilo odpuščenih pet bolnikov s covid-19. V NIJZ zagotavljajo, da redne tedenske ocene kazalnikov epidemiološkega spremljanja resnih akutnih dihal prispevajo k temu, da bomo v Sloveniji pravočasno zaznali porast števila težko potekajoče bolezni covid-19, ki zahtevajo sprejem v bolnišnico. Tako bomo lahko v državi pravočasno prepoznali grožnjo preobremenjenosti zdravstvenega sistema, še zapišejo na NIJZ.

RTV Slovenija na strani rušenja sedanje vlade že od njenega prvega dne delovanja
V prispevku Radiotelevizija Slovenija jih je zanimalo, koliko bolnišnic uporablja respiratorje podjetja Geneplanet in pri tem ugotovili, da jih ne uporablja nobena bolnišnica. “Pred jesenjo, ko naj bi se po napovedih povečalo število okuženih z nevarnim virusom, so na Televiziji Slovenija poizvedeli, kaj je s spornimi medicinskimi ventilatorji oz. respiratorji, ki jih je državi dobavilo podjetje Geneplanet.”

Na članek je bilo nato precej kritičnih odzivov. Strokovnjak za govorico telesa in javno nastopanje Edvard Kadič je zapisal, da drži pesti, da ne pridemo v obratno situacijo: “Le tretjino od vseh pacientov lahko oskrbimo z ventilatorji. Zdravniki se morajo sproti odločati, koga bodo priklopili na ventilator in koga ne.” Spomnimo namreč, kako kritične razmere so bile v času pandemije, ki je zajela svet. V sosednji Italiji so bolniki s covid-19 umirali, saj bolnišnice niso imele na voljo dovolj respiratorjev, primanjkovalo je tudi ostale zaščitne opreme, saj je svet obstal v kaosu. Slovenija v podoben položaj k sreči ni prišla, saj je vlada reagirala hitro in učinkovito, tudi pri nabavi zaščitne opreme in si tako zagotovila dovolj zalog za težke čase. Toda nihče ne zagotavlja, da do tega ne bo prišlo ponovno in da bo drugi ali naslednji val še silovitejši, zato so primerne zaloge zaščitne opreme nujne.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...