Na današnji dan se je rodil narodni buditelj Lovro Toman, ki je prvi javno izobesil slovensko zastavo

Datum:

Dan slovenske zastave slavimo po zaslugi Lovra Tomana, ki je bil rojen na današnji dan pred 193 leti. Toman je bil tako prvi, ki si je upal izobesiti belo-modro-rdečo zastavo na Wolfovi ulici 8, ki je tako kmalu postala vseslovenska in nenazadnje tudi narodna zastava. 

Lovro Toman je bil rojen 10.8.1827 in bil v času svojega življenja eden najbolj priljubljenih slovenskih politikov, politično dejaven med leti 1850 in 1870, ko je umrl. Toman je bil aktivist v času revolucionarnega gibanja leta 1848, ki se je pričelo v Veliki Britaniji zaradi slabe gospodarske situacije in so jo poimenovali “pomlad narodov”, pri kateri je šlo za upor zoper takratno oblast. Toman je bil tako prvi, ki je v znak nasprotovanja takratni nemški oblasti izobesil na Wolfovi ulici 8 tribarvno zastavo, kot nasprotovanje nemški zastavi, ki je plapolala na ljubljanskem gradu.

Toman je bil rojen v bogati podjetniški družini na Koroškem v vasi Kamna Gorica, ki je bila takrat še del avstrijskega imperija. Po končanem šolanju klasičnega liceja, se je posvetil šolanju na Univerzi na Dunaju, kjer je študiral pravo. Med njegovimi študentskimi leti je padel pod vpliv nacionalnih idej v času Romantike in nato postal viden aktivist v času Revolucije. Po poklicu je bil pesnik in politik, ki je z svojo vzneseno besedo in pesniško nadarjenostjo oznanjal slovenstvo tako ognjevito, da so se njegovi nemški nasprotniki še takratno “deželo Kranjsko” imenovali kar “Tomanija”.

Leta 1861 je bil izvoljen v avstrijski parlament, saj je leta 1860 je postal eden najbolj močnih vodij konzervativne Slovenska ljudske stranke, skupaj z  Janezom Bleiweisom, Luko Svetcem, and Etbinom Henrikom Costo. Toman je bil poznan kot eden najbolj priljubljenih slovenskih politikov 19. stoletja. Znan je bil po živahnem značaju in po mnogih javnih funkcijah. Med drugim je tudi eden izmed ustanoviteljev založniške hiše Slovenska matica.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...