Rusi bežijo iz Krima pred ukrajinsko napovedjo osvoboditve

Datum:

V smeri proti Krimskemu mostu (Kerškemu mostu) nastajajo hudi prometni zastoji. Gre za most, ki povezuje okupiran polotok Krim z Rusijo. Kolone vozil so dolge po več deset kilometrov. Rusi bežijo za svoja življenja, po nedavnem napadu ukrajinske vojske na vojaško bazo Saki, v katerem je bilo uničenih več letal. 

V javnosti so se pojavili osupljivi novi satelitski posnetki, na katerih je viden obseg škode v bazi ruskih letalskih sil na Krimu, potem ko so jo v torek popoldne opustošile uničujoče eksplozije. Te naj bi poškodovale do 20 letal in uničile skladišča streliva. Na novih posnetkih je mogoče videti polomljene in zoglenele ostanke več ruskih bojnih letal, poroča Daily Mail.

Rusija je zanikala, da je bilo v torkovih eksplozijah poškodovano katerokoli letalo ali da je prišlo do kakršnega koli napada. Sinoči so nato poročali o novih eksplozijah v letalskem oporišču Zjabrovka v regiji Homiel v južni Belorusiji, le 20 milj od severne ukrajinske meje, ki so ga uporabljale tudi ruske zračne sile.

Uradniki so znova skušali omalovaževati eksplozije, v smislu, da je šlo za nesrečo, ki jo je povzročil požar v letalskem motorju. Toda fotografije baze Saki na Krimu, ki jih je objavilo ameriško podjetje za satelitsko slikanje Planet Labs PBC, so jasno pokazale, da je bilo vsaj sedem bojnih letal uničenih v napadu, ki se ga pripisuje ukrajinski strani.

Zelenski: Vojna bo končana šele z osvoboditvijo polotoka Krim
Ukrajinska stran ni uradno prevzela odgovornosti za eksplozije, je pa potrdila, da je bilo uničenih vsaj devet letal. Obenem so se Ukrajinci posmehovali ruski razlagi, da je ne neprevidni kadilec povzročil vžig streliva, posledično požar in eksplozijo. Če bi bile ukrajinske sile dejansko odgovorne za eksplozije, bi bil to prvi znani večji napad na rusko vojaško lokacijo na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Uničena ruska baza Saki na Krimu, kjer so bila nastanjena vojaška letala. (Foto: epa)

Znano je tudi, da so ruska vojna letala iz letalske baze Saki izvedla ogromno število napadov na jugovzhodna območja Ukrajine. Spomnimo še na nedavne besede ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da je Krim njihov, in da se mu nikdar ne bodo odpovedali, ter da vojna ne bo končana, dokler ga ne osvobodijo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...