Rusi ostali brez vohunskega letala

Datum:

Izgnani beloruski opozicijski predstavniki trdijo, da je bilo rusko vojaško letalo poškodovano v napadu z dronom blizu prestolnice Minsk. Odgovornost za napad je na Telegramu prevzel Aleksander Azarov, vodja beloruske protivladne organizacije BYPOL. Franak Viačorka, svetovalec beloruskega opozicijskega voditelja, je v pogovoru za BBC dejal, da je bil napad kreativen in sofisticiran. “Bilo je zelo pogumno, saj so Belorusi v situaciji popolnega terorja,” je povedal. Ločeno je prokremeljski kanal Tsargrad TV potrdil napad z brezpilotnim letalom na letalsko oporišče, vendar je zanj krivdo pripisal ukrajinski vojski.

Rusko vojaško letalo za zgodnje opozarjanje in opazovanje Beriev A-50 naj bi bilo v nedeljo močno poškodovano v napadu z brezpilotnim letalom na letališče blizu beloruske prestolnice Minsk, so potrdili člani beloruske opozicije v izgnanstvu, vodja opozicije Svjetlana Tihanovska pa je dejala, da je ponosna nanje. “Ponosna sem na vse Beloruse, ki se še naprej upirajo ruski hibridni okupaciji Belorusije in se borijo za svobodo Ukrajine,” je zapisala Tihanovska. Njenih trditev še ni mogoče neodvisno potrditi, uradni Minsk in Kremelj pa sta sporočila, da napada ni bilo.

Več podrobnosti o domnevnem napadu je podal Aleksander Azarov, vodja beloruske protivladne organizacije BYPOL, ki je bil citiran v aplikaciji za pošiljanje sporočil Telegram in na poljskem novičarskem kanalu Belsat. Sprednji in srednji del letala ter radarska antena so bili poškodovani zaradi dveh eksplozij v napadu na letalsko bazo blizu Minska, je sporočil Azarov. Eden od devetih letal Awac ruskih zračnih sil, vreden 330 milijonov dolarjev, je bil uničen, je sporočila skupina. “To so bili droni. Udeleženci operacije so Belorusi. Dosegli so zmago in so zdaj na varnem zunaj države,” je zapisal in dodal, da to letalo zagotovo ne bo nikamor letelo.

Foto: Intelligenceonline.com

BYPOL je ustanovila skupina nekdanjih uradnikov beloruskega varnostnega aparata, ki so po brutalno zatrtih protestih proti Lukašenku leta 2020 prestopili na stran opozicije. Represivnim ukrepom režima je nasprotovalo več pripadnikov varnostnih sil, med njimi več uradnikov, zato so se oktobra 2020 srečali s Tihanovsko in ustanovili pobudo/organizacijo BYPOL. Poudarili so, da nasprotujejo Lukašenkovemu režimu, Tihanovsko pa imajo za legitimno predsednico Belorusije. Kot je znano, so nekateri člani organizacije še vedno aktivni v Belorusiji, ostali pa so v emigraciji.

Pomembna izguba za rusko stran
Poleg beloruske opozicije sta o napadu poročala tudi najmanj dva proruska kanala Telegram, ki sta se sklicevala na svoje beloruske vire. Semjon Pegov je povedal, da so letališče pri Minsku napadli z droni in da so posnete eksplozije “podobne tistim v letalski bazi Engels” v Rusiji, ki so jo pred nekaj meseci prav tako napadli z droni, pri čemer je bilo poškodovanih več ruskih letal. Če bi bil A-50 res močno poškodovan, bi bil to zelo velik udarec za letalske sile Ruske federacije, ki imajo po nekaterih podatkih manj kot 10 tovrstnih letal (Awaca), ki so ključnega pomena za delovanje njihovih bojnih letal in bombnikov. Beriev A-50, Natovo ime Mainstay, je namreč namenjen zgodnjemu opozarjanju iz zraka z zmogljivostmi poveljevanja in nadzora v zraku ter zmožnostjo sledenja do 60 tarčam hkrati. “Dejansko pošiljajo sliko bojišča, zato bi bila izguba takšnega letala za rusko stran zelo pomembna,” pišejo v dnevnem poročilu britanske obveščevalne službe in dodajajo, da bi to pomenilo, da imajo po njihovih informacijah Rusi samo še 6 operativnih letal A-50.

Beriev A50 predstavlja staro tehnologijo, zgrajeno okoli okvirja transportnega letala Iljušin. Čeprav se je začel prvič uporabljati sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, je še vedno ključna vojaška tehnologija. S približno 40 izdelanimi letali – in devet naj bi jih še vedno uporabljali – so sposobni zaznati, kdaj so aktivirani sistemi zračne obrambe in kje, kar Rusiji omogoča, da cilja na to zračno obrambo. V širšem smislu se taka tako imenovana letala za zgodnje opozarjanje in nadzor v zraku uporabljajo za odkrivanje letal, ladij, izstrelkov in drugih prihajajočih izstrelkov na velike razdalje, za nadzor bojišča in pomoč pri upravljanju bojišča. Kar je zaskrbljujoče za Moskvo, je, da je letalsko oporišče gostilo tudi vsaj en prestreznik MIG-31, ki je sposoben nositi hiperzvočno raketo z jedrsko sposobnostjo, letalo, katerega izstrelitev je bila odgovorna za številne nedavne zračne alarme v Ukrajini.

Foto: epa

Od začetka ruske invazije na Ukrajino pred enim letom je bilo v Belorusiji in ruskih regijah, ki mejijo na Ukrajino, zabeleženih več sabotaž, predvsem na železniškem sistemu, ki je ruskim silam povzročal nemalo težav, glede na to, da so prav po železnici prevažali orožje in opremo, ki so jo uporabili pri invaziji na Ukrajino. Organizacija BYPOL je takrat poročala o napadih in dejala, da je “njihova odgovornost”, da se borijo proti ruskim silam in obnovijo “dobro ime svojih prednikov”. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sicer ni neposredno sodeloval v vojni Rusije proti Ukrajini, je pa njenim silam dovolil dostop do ozemlja na začetku invazije pred letom dni. Rusija in Belorusija sta v Belorusiji ustanovili skupno vojaško enoto in izvedli številne vaje. V Belorusiji je nameščenih več ruskih bojnih letal ter letal za zgodnje opozarjanje in nadzor. Lukašenko je v ponedeljek sporočil, da je Moskva državi dostavila več oborožitvenih sistemov vključno z balističnim raketnim sistemom kratkega dosega Iskander in raketnim sistemom zračne obrambe S-400.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...