Rusija grozi zaradi tankov leopard

Datum:

Nemčija je danes dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini. Kot so sporočili iz Berlina, bo Nemčija Ukrajini dobavila 14 tankov Leopard 2A6 iz zalog nemške vojske. Obenem je nemška vlada dala tudi dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo leoparde, za katere je ta dolgo prosil. Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev je med drugim zagrozil, da “ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla”.

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpolnjena verzija modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska. Leopardi zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših tankov na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo tudi številne druge evropske države, ki naj bi jih imele skupaj več kot 2 tisoč. Očitno pa se leopardov bojijo tudi Rusi, saj so se na zeleno luč Nemčije odzvali z grožnjami.

Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev se je danes kritično odzval na odločitev nemške vlade, da Kijevu dobavi bojne tanke leopard in da tudi drugim državam dovoli, da storijo enako. Po njegovih besedah je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije, povzema STA nemško tiskovno agencijo dpa. “Ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla,” je veleposlanik zapisal v izjavi. Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč – nasprotno – stavijo na njegovo zaostrovanje. “Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma” v drugi svetovni vojni, je dejal Nečajev in dodal, da bodo z odobritvijo nemškega vodstva bojni tanki z nemškimi križi spet poslani na ‘vzhodno fronto’, kar bo neizogibno povzročilo smrt ne le ruskih vojakov, ampak tudi civilnega prebivalstva – kot da se to ne dogaja že eno leto?

Foto: epa

Pošiljko nemških tankov je napovedal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zahvaljuje se Nemčiji in piše, kot je že napovedal Olaf Scholz, da je po odločitvi o dobavi tankov z nemškim kanclerjem govoril po telefonu. Zelenski ima sicer danes tudi rojstni dan, zato so mnogi na družabnih omrežjih združili čestitki. Kancler Olaf Scholz je v nemškem parlamentu dejal, da bi morale biti države Nata še naprej previdne, da ne bi prišlo do stopnjevanja konflikta. “Ena stvar mora biti jasna, storili bomo vse, kar je v naši moči, da podpremo Ukrajino, a hkrati želimo biti prepričani, da ne bo prišlo do stopnjevanja vojne med Rusijo in Natom. V Nemčiji je veliko državljanov, ki so zaskrbljeni zaradi te odločitve. Prosim, zaupajte nam, zaupajte nemški vladi,” je dejal. Na očitke, da tepta načela, ki jih je imela Nemčija po drugi svetovni vojni, je odvrnil, da evropska varnostna načela vključujejo jasno izjavo, da meje ne bodo spremenjene z nasiljem. “Ruska agresivna vojna je imperialistična vojna. To je ravno v nasprotju z evropskimi načeli,” je poudaril.

Od opozicijskih strank je le največja opozicijska parlamentarna skupina v bundestagu, Unija CDU/CSU, pozdravila odločitev o dobavi leopardov Ukrajini. Obenem je predsednik Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz kritiziral kanclerja Scholza zaradi pozne odločitve. Tudi britanski premier Rishi Sunak je pohvalil odločitev Nemčije, da pošlje tanke v Ukrajino. “To je prava odločitev. Ti tanki bodo skupaj z našim Challengerjem 2 okrepili obrambno moč Ukrajine,” je Sunak zapisal na Twitterju. Tudi poljski premier Mateusz Morawiecki se je zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu. “Odločitev o pošiljanju leopardov v Ukrajino je velik korak k ustavitvi Rusije,” je tvitnil.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Svet SDS: Država ukinja volišča in otežuje glasovanje

SDS je na seji sveta stranke, ki ga je...

Ruske službe so s pomočjo Poljaka hotele izvršiti atentat na Zelenskega

Poljak je bil aretiran zaradi suma zarote z rusko...

Evropski uniji zmanjkuje denarja za “zeleni prehod”

Evropska unija ima grandiozne plane, za katere še nima...