Rusija načrtuje mobilizacijo 400 tisoč novih pogodbenih vojakov

Datum:

S 1. aprilom se bo v Rusiji začela nova naborniška akcija za pogodbene vojake. V ta namen je obrambno ministrstvo regijam razposlalo odredbe, v katerih je navedeno število ljudi, s katerimi je treba podpisati ustrezne dokumente. 

                   

Rusko ministrstvo za obrambo naj bi načrtovalo zaposlitev 400 tisoč novih pogodbenih vojakov. Delo bodo opravljali zlasti vojaški komisariati, na koncu pa bodo za dosežene cilje odgovorni guvernerji. Ruski vojaški uradi za naborništvo poskušajo svoje izgube nadomestiti s specializiranimi vojaškimi poklici, kot so vozniki tankov in topničarji. Ob tem pa na Kremlju zanikajo kakršnekoli govorice o drugem valu mobilizacije. Govorice o drugem valu ruske mobilizacije zaradi pomanjkanja kadra, zaradi polne invazije v Ukrajini, se v medijih pojavljajo že od konca leta 2022, poroča Euromaidan Press.

Na možnost drugega vala mobilizacije so v preteklosti že opozarjale zahodne obveščevalne službe in ukrajinska oblast, toda Kremelj govorice še naprej zanika. Po uradnih podatkih je bilo od lanskega septembra preko 330 tisoč Rusov v rezervi vpoklicanih na služenje vojaškega roka v okviru “delne mobilizacije”. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je konec oktobra poročal o koncu mobilizacije, vendar pa uradno ni bila zaključena in se nadaljuje.

Januarja je ruski obrambni minister Šojgu napovedal, da bo število ruskih vojakov v treh letih narastlo na 1,5 milijona. Med njimi naj bi bila skoraj polovica pogodbenih vojakov. Dan prej pa je bil v Dumi vložen predlog zakona o dvigu starostne meje za služenje v naborniški vojski s 27 na 30 let.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...