Rusi pozvali k umoru ameriškega senatorja Grahama

Datum:

Ruski vladni uradniki in državni mediji so konec prejšnjega tedna pozvali k umoru ameriškega senatorja Lindseyja Grahama: videoposnetek njegovih komentarjev ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je bil namreč zmontiran kot omalovažujoč komentar o ubijanju Rusov.

Zmontirani videoposnetek, ki se je na široko razširil v Rusiji, sporoča, da naj bi senator Lindsay Graham zaključil razpravo o podpori ZDA Ukrajini z naslednjimi besedami: “In Rusi umirajo. To je najboljši denar, ki smo ga kdaj porabili.” Čeprav Grahamov komentar o porabi denarja ZDA v resnici ni bil niti slučajno povezan s smrtjo Rusov, temveč s pomočjo Ukrajincem pri obrambi njihove države.

Objava posnetka celega Grahamovega komentarja z urada ukrajinskega predsednika dokazuje, da je njegovi ugotovitvi “Rusi umirajo”, sledila izjava predsednika  Zelenskega: “Da, vendar so prišli na naše ozemlje. Ne borimo se na njihovem ozemlju”. Šele v drugem delu pogovora je Graham izrekel: “To je najboljši denar, ki smo ga kdaj koli zapravili.”

Foto: AFP

Medvedjev zagrozil z atentatom
Različica izjave, ki več kot očitno ni odraz realnosti, je v Rusiji pričakovano povzročila odpor proti ameriškemu senatorju, poroča Independent. Dmitrij Medvedjev, eden glavnih zaveznikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, v preteklosti je služil kot predsednik države in nato še premier, je Grahamu zagrozil z “žalostno usodo” v obliki atentata, ki je doletela nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, nekdanjega guvernerja Louisiane Hueyja Longa, nekdanjega senatorja Južne Karoline Clementa Carlosa Pinckneyja, nekdanja člana predstavniškega doma ameriškega kongresa Johna Miltona Elliotta, Wayna Owensa in druge ameriške politike, ter ga označil za “starega bedaka”.

“V njegovi ljubljeni Ameriki redno ne ubijajo samo navadnih ljudi, ampak se za ubijanje senatorjev porablja tudi umazan denar,” je po poročanju Daily Beast še zatrdil Medvedjev na Telegramu.

Urednica državnega informativnega kanala Russsia Today Margarita Simonjan je ob sklicevanju na sovjetskega operativca, znanega po svoji vpletenosti v atentat na Leona Trockega, Pavla Sudoplatova, izjavila naslednje: “Če je Graham res rekel, da je denar za ubijanje Rusov najboljši denar, ki so ga ZDA kdaj porabile … Upam, da so pri nas živi sinovi ali vnuki Sudoplatova, njegovi učenci ali potomci njegovih učencev. Niti ni težko. Imamo njegov naslov.”

Graham se je v petek srečal s predsednikom Zelenskim, kjer mu je med pogovorom omenil, da ga ukrajinski odpor na rusko invazijo spominja na del ameriške zgodovine, ko so se v nekem trenutku borili do zadnjega človeka. Šlo je namreč za boj za svobodo. Na to je Zelenski pristavil, da so Američani sedaj svobodni in da bodo tudi Ukrajinci. Graham je kasneje za Reuters povedal: “To je bila dobra naložba Združenih držav Amerike, da so pomagale pri osvoboditvi Ukrajine pred ruskimi vojnimi zločinci … Gospod Medvedjev, če želite, da Rusi nehajo umirati v Ukrajini, se umaknite. Ustavite invazijo. Stop vojnim zločinom. Resnica je, da vama s Putinom ni mar za ruske vojake.”

Foto: AFP

Izdali nalog za aretacijo
Da si je “težko predstavljati večjo sramoto za državo, kot je imeti takšne senatorje”, je v odzivu zatrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. V ponedeljek je Rusija izdala nalog za aretacijo senatorja Grahama, pri čemer se je sklicevala na njegov komentar o “umirajočih Rusih”. Graham je v zvezi z aktualnim dogajanjem izpostavil, da je več kot očitno, da je bil zopet na delu ruski propagandni stroj.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki