Rusija s terorističnimi metodami nad zaveznice Ukrajine – Španija niz bombnih napadov obravnava kot teroristična dejanja

Datum:

Po seriji pisemskih bomb, naslovljenih na ukrajinsko veleposlaništvo v Madridu, oporišče zračnih sil, na španskega premiera Sancheza in na na naslov španskega podjetja Instalaza, je španska obrambna ministrica Margarita Robles dejala, da nobena pisma z eksplozivom ali kakršna koli druga nasilna dejanja ne bodo spremenila “trdne in jasne” zaveze države, da podpira Ukrajino pri njeni obrambi pred rusko agresijo.

Rusija je pričela s teroriziranjem ukrajinskih zaveznikov. V sredo je bil v eksploziji pisma bombe na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu lažje poškodovan uslužbenec veleposlaništva, ki je držal pismo, je sporočila španska policija. Paket z doma izdelano bombo je na ukrajinsko veleposlaništvo prispelo v sredo okoli 13. ure. Naslovljeno je bilo na veleposlanika Sergija Pogorelceva, a je eksplodiralo v rokah enega od uslužbencev veleposlaništva, ki ga je odprl. Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je ob tem sporočil, da je zunanji minister Dmitro Kuleba po eksploziji pisma bombe v Madridu odredil okrepitev varnostnih ukrepov na vseh ukrajinskih veleposlaništvih, španske oblasti pa je pozval k nujni preiskavi napada.

Višje sodišče je to že tudi odprlo, in sicer kot preiskavo o morebitnem primeru terorizma. Veleposlanik je odgovornost za napad v pogovoru za javno televizijo v sredo zvečer pripisal Rusiji z besedami, da “se vsi zelo dobro zavedamo terorističnih metod agresorske države.”

Bomba je prispela tudi na naslov španskega premiera
Potem ko je bil v sredo v eksploziji pisma bombe lažje poškodovan uslužbenec ukrajinskega veleposlaništva v Madridu, iz Španije prihajajo poročila o še drugih pisemskih bombah. Pošiljko z eksplozivno napravo so danes prejeli v vojaškem letalskem oporišču in na obrambnem ministrstvu, že minuli teden pa je prispela na naslov premierja Pedra Sancheza.

Pedro Sanhez, španski premier (Foto: STA)
Pedro Sanhez, španski premier (Foto: STA)

Bomba na pomembno oporišče, kjer pošiljajo orožje Ukrajini
Notranje ministrstvo v Madridu je medtem potrdilo, da so sumljivo pisemsko ovojnico, v kateri naj bi bila eksplozivna naprava, danes zgodaj zjutraj prejeli v oporišču zračnih sil Torrejon de Ardoz nedaleč od Madrida. Območje so zavarovali in pošiljko zdaj preiskujejo pristojni organi. Gre za pomembno oporišče, iz katerega redno pošiljajo orožje, ki ga Španija podarja Ukrajini, in iz katerega pogosto vzletajo uradna letala visokih vladnih predstavnikov.

Bomba na proizvajalca orožja in streliva
Poleg tega je “sumljiva pisemska pošiljka” v sredo zvečer prispela tudi na naslov španskega podjetja Instalaza, ki proizvaja orožje in strelivo v mestu Zaragoza na severovzhodu Španije. Pošiljko so nato strokovnjaki nadzorovano razstrelili. Podjetje Instalaza med drugim izdeluje raketomete, ki jih Ukrajini dobavlja Španija.

Španija je zaveznica Ukrajine (Foto: epa)

Medtem je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov dejal, da verjame, da za nedavnim nizom pisemskih bombnih napadov v Španiji stoji Rusija. “Svet začenja spoznavati, da je to (Rusija) teroristična država. In teror ne pozna meja,” je dejal. “Uporabljajo teroristična sredstva za povzročanje terorja.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

[Video] Iranske oblasti potrdile smrt “teheranskega mesarja”

Iranski mediji so potrdili smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija...