Ruska federacija: Uresničili bomo želje proruskih separatistov in si priključili okupirano ozemlje

Datum:

Rusko zunanje ministrstvo je na zadnji novinarski konferenci napovedalo sprejemanje nadaljnjih ukrepov za priključitev okupiranih in od vojne razdejanih regij v Ukrajini. To naj bi storili na prošnjo proruskih separatistov, ki se naslanjajo na rezultate nezakonitih, prisiljenih in posledično tudi lažnih “referendumov”, ki so se v preteklih dneh odvili v Ukrajini. Mednarodna javnost napoved označuje kot dodatno eskalacijo, ki bi jo v Kremlju lahko izkoristili kot izgovor za uporabo jedrskega orožja. 

“V bližnji prihodnosti bodo sledili ukrepi za uresničitev teženj prebivalcev Luganska, Donecka, Hersona in Zaporožja po združitvi z Rusijo,” je svetovni javnosti sporočilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve, po poročanju tiskovne agencije TASS pa so še dodali, da so referendumi v okupiranih regijah potekali v skladu s pravili in načeli mednarodnega prava. Gre seveda za absurdno trditev. Domala celotna svetovna javnost je referendume razglasila za absolutno lažne in brez kakršnekoli mednarodnopravne veljave in posledic.

Ruske oblasti sicer navajajo, da za priključitev Rusiji glasovalo 99,2 odstotka volivcev. V regiji Lugansk je za priključitev glasovalo več kot 98 odstotkov, v regiji Zaporožje več kot 93 odstotkov, v Hersonu nekoliko manj, in sicer 87 odstotkov. Na podlagi teh številk bosta tako zgornji kot spodnji dom ruskega parlamenta o priključitvi predvidoma glasovala prihodnji ponedeljek in torek, po napovedi francoske tiskovne agencije AFP pa bo nato Putin v petek tudi uradno razglasil priključitev.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen (Vir: epa)

Odpor mednarodne skupnosti 
Predsednica Evropske komisije je referendume ocenila kot nezakonit poskus grabljenja ozemlja in spreminjanja meja med državami s silo. Zaradi farsične upodobitve demokratičnega odločanja na okupiranem območju je predsednica Evropske komisije von der Leyenova napovedala nove gospodarske sankcije tako na izvozne kot uvozne produkte. “Odločeni smo, da bo Kremelj za to eskalacijo plačal. Predlagamo nove prepovedi ruskih izdelkov,” je povedala včeraj na novinarski konferenci. Visoki predstavnik EU Jospe Borell za zunanjo politiko je “referendume” označil za lažne, zmanipulirane in nezakonite, generalni sekretar NATA Jens Stoltenberg je referendume označil kot lažne in kot novo eskalacijo Putinove vojne. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je bil še bolj slikovit: “Izmišljeni referendumi. Fiktivni rezultati. Ne priznavamo jih.”

Vozilo za izstrelitev ruske strateške balistične rakete RS-24 Yars (Vir: epa)

Strateške posledice
Organizacija in razglasitev lažnih referendumov ima več strateških ciljev. Po eni strani gre za cirkus, namenjen potrošnji ruske javnosti, s kakterim želijo demonstrirati, da so njihova ravnanja upravičena in da jih vodi altruistični duh skrbi za etnično rusko prebivalstvo. Fiktivna priključitev okupiranih regij ponuja tudi pravni privid upravičenosti nadaljnje mobilizacije lokalnega prebivalstva v rusko vojsko. Verjetno najbolj zlovešč razlog se dotika uporabe jedrskega orožja. Po napovedih ruskega predsednika Putina bo doktrina zagotavljanja državne varnosti veljala tudi za priključene regije, kar pomeni, da bo v primeru teritorialne ogroženosti upravičena tudi uporaba jedrskega orožja.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...

Hamasovec priznal: Z očetom in bratrancem smo skupinsko posilili Izraelko, nato pa jo ubili

Grozodejstvom, ki jih je 7. oktobra zagrešil nad izraelskimi...