Ruske rakete zadele pristanišče v Odesi le dan po podpisu dogovora o izvozu žita

Datum:

Ruska vojska je izstrelila štiri rakete proti ukrajinskemu pristaniškemu mestu Odesa. Dve med njimi sta bili uničeni, je ob tem sporočilo poveljstvo ukrajinske vojske. 

                   

V pristanišču v Odesi je izbruhnil požar. Na območju se nahaja koridor za izvoz žita. Kot je ob tem dejal ukrajinski poslanec Oleksij Hončarenko, je bil le dan prej v Carigradu podpisan dogovor, katerega namen je zagotoviti varnost prevoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov po morju. Hončarenko je ob tem dejal, da Rusi z eno roko podpisujejo pogodbe, z drugo pa usmerjajo svoje izstrelke, poroča Rzeczpospolita

Informacije glede ruskega raketnega napada so potrdili tudi očividci, ki so objavili posnetke in fotografije, ki prikazujejo uničenje, ki so ga izstrelki prizadejali. Operativno poveljstvo Jug je ob tem sporočilo, da je bila Odesa napadena z manevrirnimi raketami Kalibr. Sile zračne obrambe so sestrelile dve izmed raket, dve pa sta zadeli pristaniško infrastrukturo. 

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1550771986305093634?s=20&t=RK3jXYm7WmcTypveyEa8EA

Ni še znano, kakšno škodo je napad povzročil, prav tako pa ni znano, ali so bili v napadu tudi poškodovani. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je po obstreljevanju pristanišča v Odesi pozvalo Združene narode in Turčijo, naj poskrbita, da Rusija izpolni svoje obveznosti, ki izhajajo iz dan poprej podpisanega sporazuma o izvozu žita. Kijev meni, da je Vladimir Putin pljunil v obraz OZN in Ankari.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...