Ruske sile napadle civilno infrastrukturo Hersonske oblasti

Datum:

Iz Ukrajine prihajajo novice o tem, da so si Rusi za svojo tarčo izbrali civilno infrastrukturo. Po navedbah Jurija Sobolevskija, namestnika vodje sveta province Hersonska oblast, je namreč ruska stran v ponedeljek, 21. novembra, z napadom na civilno infrastrukturo povzročila škodo, v napadu pa so bili poškodovani tudi civilisti.

                   

Jurij Sobolevskij je sporočil, da je bila zagotovljena potrebna medicinska pomoč, ni pa navedel nobenih konkretnih podatkov o tem, kolikšna je bila materialna škoda in koliko civilistov je utrpelo poškodbe. Pred tem so mediji poročali o eksplozijah v mestu.

Ukrajina je 11. novembra osvobodila Herson, potem ko je prisilila ruske sile, da so se umaknile z zahodnega brega reke Dneper, kjer leži mesto. Po umiku na vzhodni breg so ruske enote nadaljevale napade na ukrajinske položaje in naselja v provinci Hersonska oblast.

Po besedah namestnika vodje predsednikovega urada Kirila Timošenka so 19. novembra Rusi streljali na humanitarno razdelilno točko v naselju Bilozerka v okrožju Herson, kjer se je delilo kruh. Pri tem naj bi bilo ranjenih pet ljudi, poroča Kyiv Independent.

Ukrajinski uradniki po navajanju BBC-ja pravijo, da pregledujejo lokacije v Hersonu, kjer naj bi ruske enote mučile lokalne prebivalce, preden so se njihove enote umaknile iz južnega ukrajinskega mesta v začetku tega meseca. Ta poteza je sledila nizu neuspehov za ruske sile v regiji. Od marca letos so Rusi zasedali Herson. Rusija je Herson obravnavala kot svoje ozemlje, potem ko je konec septembra po tako imenovanih “referendumih” napovedala priključitev širše regije. Mednarodna skupnost je slednje enotno označila kot prevaro. Ker so na sam umik iz Hersona mnogi gledali kot na velik poraz Kremlja, je sledil val ruskih napadov na elektroenergetske objekte po vsej Ukrajini, pri čemer so na ključno energetsko infrastrukturo ciljali s pomočjo brezpilotnih letal in raket.

Ukrajinski uradniki: na štirih krajih Rusi mučili ujetnike
Poslopja, kjer naj bi ruske sile v Hersonu mučile Ukrajince, so bile po navedbah ukrajinskih uradnikov štiri. Prejšnji teden je bilo tam najdenih 63 trupel civilistov, na katerih so bili vidni znaki mučenja. Med preiskavo so že našli našli gumijaste in lesene palice, napravo za mučenje civilistov z električnim tokom, naboje, žarnice, prav tako tudi dokumentacijo. Ljudje, ki so bili zaprti tukaj, so bili po navedbah urada generalnega državnega tožilca podvrženi fizičnemu in psihičnemu mučenju. Dopisnik BBC-ja James Waterhouse se je pogovarjal z dvema osebama, ki sta povedali, da sta bili več kot mesec dni zaprti v mučilnicah znotraj policijske postaje, medtem ko je mesto zasedla Rusija. 49-letna Anzhela Slobodian, televizijska voditeljica pred rusko invazijo, je povedala, da so jo psihično mučili več kot mesec dni v majhni celici, ki si jo je delila s štirimi drugimi ženskami. “Ko človeka mučijo z elektriko, to slišiš. To je nenavaden zvok,” je dejala in dodala: “Moški so kričali od bolečine.” Novinarka je povedala, da ni mogla zaspati, ker so bile prižgane luči, in ko so jo izpustili, je ugotovila, da v temi ne more v posteljo.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

69-letni Oleksandr Maksimenko si je delil sobo s 15 drugimi moškimi, za katere trdi, da so jih neusmiljeno pretepli in mučili. Nekatere je stresel električni udar. “Grozno je bilo,” se spominja. “Eden od podržanih, ki so ga po zaslišanju pripeljali v celico, se je vrnil s črnim jezikom. Bil je tako močno otekel, da ga ni mogel spraviti v usta.” Temperature so po njegovih besedah pogosto dosegle 40 °C, je dejal, tiste, ki so jih dlje držali v ujetništvu, pa so morali naučiti rusko himno. Oleksandr je dejal, da je bil prisiljen nastopiti tudi na ruski državni televiziji. Moskva sicer zanika grozodejstva med invazijo.

Septembra je Preiskovalna komisija Združenih narodov opozorila, da so v regijah Kijev, Černigov, Harkov in Sumi po umiku ruskih sil ugotovili veliko število usmrtitev, poroča STA. Žrtve so pred usmrtitvijo velikokrat zvezali, pri številnih so našli strelne rane na glavi ali celo prerezan vrat.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki