Ruskemu poslancu se je snelo na državni televiziji: “Prišli bomo tja in vas vse pobili!”

Datum:

Desni ruski nacionalistični politik, znan po svojih pogosto agresivnih izjavah in čigar pogledi so pogosto usklajeni s stališči Enotne Rusije, največje ruske politične stranke, je imel za nemške novinarje, ki poročajo s terena v Ukrajini, eno sporočilo: “Vseeno mi je, temu nacistu (novinarju nemškega Bilda Björnu Stritzlu, op. p.) želim reči: ‘Baraba, prišli bomo tja in vse pobili!'”

Če je grožnjo predstavljala morebitna jedrska katastrofa zaradi ruskih invazijskih sil na jedrsko elektrarno Zaporižijo, je v tem trenutku pozornost z ene grožnje na drugo preusmeril ruski poslanec Aleksej Žuravljov, poslanec ruske državne dume in zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je na ruski državni televiziji grozil z ubojem nemškemu novinarju, ki je poročal o rusko-ukrajinski vojni.

Odkar je Putin 24. februarja začel invazijo na Ukrajino, je Kremelj zatrl svobodo tiska in svobodo govora v Rusiji, kjer se tisti, ki nasprotujejo vojni, soočajo s preganjanjem. Medtem je televizija, ki jo podpira Kremelj, postala glavni distributer provojne propagande, ki pogosto vključuje grožnje proti Zahodu. Žuravljev, vodja proputinovske stranke Rodina, je med nastopom v ruski informativni oddaji 60 minut grozil Bjornu Stritzlu, novinarju nemške tiskovne agencije BILD, ki je vojno spremljal iz Ukrajine. Mnogi, ki spremljajo rusko propagando, so na družbenem omrežju nemudoma objavili posnetek njegovih groženj.

Jevgenij Popov se je v svoji oddaji “60 minut” na ruski državni televiziji norčeval iz dopisnika nemškega dnevnika Bild, Björna Stritzela, ki je trenutno v Ukrajini. Bild je Popova kritiziral, ker je njihovega dopisnika označil za “nacista”, nemški medij pa mu je očital tudi to, da je Popov havbice, ki jih je Nemčija poslala kot del paketa pomoči za podporo ukrajinskim oboroženim silam, označil za “fašistično” in “nacistično” opremo.

Foto: Twitter

Voditelj je Nemce večkrat poimenoval “Arijci”, nemške novinarje pa propagandiste in “Goebbelsove potomce”. Po nekaj izmenjanih besed med voditeljem in gosti, pa se je ruskemu poslancu Žuravljovu snelo, ko je novinarju Bilda sporočil, “da bodo prišli tja in jih vse pobili”. Z izjavo je naletel na nekaj neodobravanja voditelja Popova, ki je poslanca želel pomiriti, prav tako pa mu je ta očital nedopustne grožnje, ki jih je serviral Žuravljen v njegovi oddaji.  Pa vendar to Žuravljeva ni ustavilo, saj je pojasnil, da jih vidi kot propagandiste in nič drugega.

V Ukrajini od začetka invazije ubitih več novinarjev
Od invazije je bilo ubitih več novinarjev, iz ukrajinskih in tujih poročil, poroča Today. Ruske sile so se soočile z obtožbami o usmrtitvi Maxa Levina, novinarja ukrajinske tiskovne hiše Left Bank. Glede na preiskavo Novinarjev brez meja, obstaja možnost, da je bil pred smrtjo mučen. Med drugimi novinarji, ki so bili ubiti v Ukrajini, je Brett Reno, ameriški filmski ustvarjalec, ki so ga ustrelile ruske sile pred Kijevom. Yevni Sakon, ukrajinska snemalna operaterka, ki je bila ubita, ko so ruske sile bombardirale televizijski stolp v Kijevu, snemalec Fox News Pierre Zakrevsky je bil ubit, ko so na njegov avtomobil streljali zunaj Kijeva, Oksana Paulina, ruska novinarka, ubita v Kijevu, Mantas Kvedaravičius, litovski filmski ustvarjalec, umorjen v Mariupolu in Frédéricd Leclerc-Imhoff, francoski novinar, ki je bil ubit med poročanjem o prizadevanjih za evakuacijo civilistov v regiji Lugansk.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...