Ruski mobiliziranci v Belorusiji ropajo in posiljujejo

Datum:

Vodstvo Kremlja je kmalu po objavljeni mobilizaciji začelo postopoma pošiljati svojo vojsko na ozemlje Belorusije za usklajevanje, dopolnjevanje ruskega kontingenta in kasnejše ustvarjanje novih bojno pripravljenih enot. Večje število ruskih vojakov ima za posledico val zločinov, ki so jih storili pijani mobiliziranci. 

                   

Po navedbah virov ukrajinskega 24tv poveljniki ruskih skupin niti ne skušajo nadzorovati svojih podrejenih. Nasprotno, celo spodbujajo zločine mobilizirancev, uperjene proti civilnemu prebivalstvu Belorusije. 

Oficirjem ruske vojske je vseeno za moralni značaj mobilizirancev, še več, da bi izpolnili naloge, ki so jih postavili Putin in njegova okolica, morajo čim bolj uničiti vse človeško v bodočem “kanon futru”. 

Ruska vojska izvaja množične zločine v Belorusiji
Bivanje ruske vojske na ozemlju Belorusije že od začetka vojne v Ukrajini povzroča poslabšanje kriminalne situacije. Povečanje števila posilstev, ropov in umorov so beloruski policisti zabeležili že med nastajanjem ruskih vojaških baz, vajami in v času umika ostankov ruskih vojaških enot z ozemlja Ukrajine. 

Ruski vojaki, ki so zagrešili zločine v Belorusiji, ostajajo nekaznovani, saj jih beloruski organi pregona pod nadzorom Moskve skoraj nikoli niso poskušali pripeljati pred roko pravice. 

Vojaki, ki jih je Putinov režim pred kratkim mobiliziral za vojno z Ukrajino, so drugačni od redne vojske in nabornikov, ki so preplavili Belorusijo konec leta 2021 pred obsežno invazijo. Za tako imenovane “čmobike” je značilna neverjetna surovost do tistih, ki se pred njimi ne morejo braniti. Omamljeni od alkohola in občutka večvrednosti nad celim svetom so se mobiliziranci takoj po prihodu v Belorusijo “razlezli” po mestih in vaseh nedaleč od svojih baz, nato pa so v samo nekaj dneh bivanja “na vajah” zagrešili več kot 30 posilstev in 9 ropov. Poleg tega je Putinova horda osumljena še umora mladeniča, ki bil naključna priča posilstva. 

“Čmobiki”, med katerimi je v enotah Wagnerja mobiliziranih tudi veliko zapornikov (teh je Rusija doslej v svoje vojaške enote, ki jih pošilja nad Ukrajino, mobilizirala že več kot 10 000, med katerimi je precej okuženih z aidsem in hepatitisom, zato morajo nositi na rokah rdeče oz. bele trakove), nikoli ne bodo kaznovali, saj Lukašenku zaostrovanje odnosov z Rusijo ni v interesu. Zato je bilo beloruski policiji naročeno, naj odloži preiskave primerov, in čim bolj zmanjša število pisnih izjav o prekrških ter išče osebe, ki bi lahko odgovarjale, med domačini. 

Beloruske oblasti skrivajo vse ruske zločine
Kot še piše ukrajinski medij 24tv, naj bi beloruske oblasti namenoma zamolčale vsa dejstva o storjenih zločinih Rusov na beloruskih tleh. Uradnikom na terenu je bilo naročeno, naj ne razkrivajo informacij lokalnim medijem ter jim sporočijo, da ni treba razširjati “nepreverjenih podatkov” o vpletenosti vojske okupatorske države v zločine, da ne bi povzročili ogorčenja lokalnih prebivalcev. 

Situacijo otežuje dejstvo, da so se nekateri mobiliziranci – zaporniki, izpuščeni izza rešetk, – že združili v tolpe, ki se zadržujejo v šolah, zapuščenih skladiščih in hangarjih, povsod tam, kamor so naselili mobilizirance iz Rusije. 

Beloruske oblasti ne morejo in nočejo ustaviti invazije ruskih kriminalcev, piše ukrajinski medij 24tv, saj Lukašenko navsezadnje dejansko ne more deportirati moskovskega kontingenta iz svoje države, zato je gostoljubno sprejel 20 tisoč mobilizirancev iz Rusije v svoji državi. Pri tem zelo dobro razume, kaj to pomeni za Beloruse. Vsemu navkljub je Lukašenko izdal ukaz, naj se z ruskimi častniki in “čmobiki” (mobiliziranci) čimbolj sodeluje, da bi uskladili in okrepili moskovsko skupino na vseh ravneh. Vse to pravzaprav pomeni, da je ruski vojski dal “carte blanche” za posilstva in umore.   

Beloruski diktator Lukašenko je tesen Putinov podpornik. (Foto: epa)

Analitiki so ocenili tveganje nove ofenzive na Ukrajino iz Belorusije
Po mnenju analitikov ISW je možnost ponovne ofenzive z ozemlja Belorusije v prihodnjih mesecih malo verjetna. Ruske sile niti nimajo možnosti, da bi s kopensko ofenzivo presekale ukrajinske oskrbovalne linije z zahoda. Najbližja ukrajinska železniška proga od vzhoda proti zahodu je 30 km od beloruske meje, zaradi močvirja Pripjat (največjega v Evropi) pa je izredno težko voditi manevrsko vojno čez mednarodno mejo v regijah Volinj in Rivne. 

Ukrajinsko cestno in železniško omrežje ima dovolj stičišč s Poljsko, Romunijo, Slovaško in Madžarsko, da ruska invazija iz Belorusije ne more resno ogroziti ukrajinskih logističnih linij, ne da bi prodrla v notranjost. Tako so storili Rusi med bitko za Kijev, ko so bile ruske čete najmočnejše. Zdaj so te sile zelo oslabljene.

Ofenziva iz Belorusije bi trajala največ 18 dni, napoveduje Oleksej Arestovič
Aleksej Arestovič je prepričan, da bi ruska ofenziva iz Belorusije na Ukrajino, če bi se zgodila, trajala približno 18 dni, na koncu pa bodo vsiljivci poraženi.

“Rusi morda res načrtujejo napad in prekinitev dobave zahodnega orožja Ukrajini,” je dejal svetovalec urada ukrajinskega predsednika Zelenskega Oleksej Arestovič. Na beloruskih poligonih je namreč približno 9000 ruskih borcev. Arestovič je spomnil, da jih je na začetku ruske invazije na Ukrajino nad Kijev odšlo približno 40 000. Pri čemer to niso bili mobiliziranci, kakor zdaj, ampak tako rekoč poklicna vojska. “Ker trenutno ukrajinske oborožene sile likvidirajo približno po 500 napadalcev na dan, bo potrebnih 18 dni, da jih uničijo 9000,” pravi Arestovič.  

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...