Ruski propagandni stroj deluje z vso silo, da bi upravičili napad na Ukrajino

Datum:

Ruska državna televizija je začela z intenzivno propagando. Poročajo namreč, da so ukrajinski nacionalisti tik pred pokolom Rusov na vzhodu države, kar pa bi lahko bil zadnji korak pri opravičevanju invazije.

Dmitrij Kiseljov, državni propagandist, je kot “Putinov govornik” svojo nedeljsko informativno oddajo izkoristil za neutemeljene trditve, da je Ukrajina “mučila in divje pobila” na tisoče civilistov v regiji Donbas. V oddaji z naslovom “pripravljajo se ubijati” je predstavil tudi zgodbo vojaka, ki je dejal, kako so ukrajinski nacionalisti grozili, da bodo vse pobili in zaklali ter njihove otroke obesili na žice. Podobno taktiko so s pomočjo ruske propagande ubrali pred zadnjo invazijo na Ukrajino leta 2014, ki jo je Kremelj uporabil za opravičevanje vojaške akcije na podlagi ‘zaščite’ etničnih Rusov, ki živijo v državi.

Mediji sicer poročajo, da je na mejah med Rusijo in Ukrajino zbranih 148 tisoč ruskih vojakov, ki jih spremlja na tisoče tankov in topništva, pri čemer Washington opozarja, da bi do invazije lahko prišlo že v sredo. Rusija pa je izkoristila ta opozorila za obtožbo ZDA in Velike Britanije, da izvajata lastno propagando, katere cilj je “nezakonito spodbujanje vojne v Ukrajini”.

Putin je na mejo prestavil še zračne sile
Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v ponedeljek dejala, da je ameriško početje čista vojna propaganda in da agresivna retorika zagotavlja skrivanje dobave orožja Ukrajini. Pa čeprav Rusija vseskozi zanika, da bi imela kakršne koli načrte za napad, še naprej seli dodatno vojno opremo na obmejna območja in sledi vojaškim vajam, katerih cilj je ustrahovati sosedo.

Foto: epa

V nedeljo pa so videoposnetki in fotografije razkrile, da je Putin premaknil vojaške helikopterje na mejo, kar pomeni pomemben korak, saj je bila zračna moč ena zadnjih zmogljivosti, ki so manjkale njegovim silam v primeru invazije. Ruska vojska je objavila tudi nove slike in videoposnetke tankovskih vaj, ki potekajo v regiji Leningrad blizu Baltskega morja. Vojaško opremo so ujeli v objavah na družbenih omrežjih tudi na poti v regijah Kursk, Belgorod in Voronež ter v Liptceku in Saratovu. Ta teden sicer poteka tudi nov krog diplomatskih pogovorov med evropskimi voditelji, katerih cilj je preprečiti napad.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...