Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Datum:

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja Nata podprl Marka Rutteja. Slednji naj bi si za položaj sicer že zagotovil podporo dveh tretjin članic Nata. Rutte je sicer glasen zagovornik pomoči Ukrajini. Tudi nizozemska vlada je Ukrajini namenja veliko vojaške tehnike, zlasti letal. Je pa v preteklosti vzbudil nekaj kontroverznosti s podporo spolnim deviacijam (tukaj, tukaj in tukaj). 

V javnosti se omenja, da bi za generalno sekretarko Nata lahko kandidirala tudi Kaja Kallas, ki je še glasnejša zagovornica pomoči Ukrajini, in latvijski zunanji minister Krisjanis Karins (vir). Spomnimo, da gre Kallasova močno v nos ruskemu režimu, ki jo je nedavno dal kar na listo “želenih oseb”, ker je v državi odstranila sovjetske spomenike (tukaj). Rutte naj bi na vrhu zavezništva Nata nasledil Norvežana Jensa Stoltenberga, ki bo svoj mandat zaključil oktobra letos.

Je pa dejstvo, da mora generalni sekretar Nata dobiti soglasno podporo vseh 31 članic, ključna pa je zlasti podpora ZDA. Stoltenberg je bil na čelu zavezništva sicer vse od leta 2014, večina zaveznic pa si želi, da bi bil naslednik Stoltenberga znan in potrjen na vrhu Nata letos poleti v ameriški prestolnici Washington. Rutteja je sicer pripravljeno podpreti več kot 20 zaveznic. V primeru, da bo za novega ameriškega predsednika vnovič izvoljen Donald Trump, pa bi to za Rutteja pomenilo več nevšečnosti.

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...